SZÉPSÉG

Szépség és fiatalság egy életen át

Szerző:
Szabó Anna
Lehetsz 30, 40 vagy akár 50 éves, életed minden szakaszában vonzónak és fiatalnak érezheted magad. Hogyan? Rövid szépségápolási programunkból kiderül, mire kell fokozattan ügyelned.

 

Gyakran néznek idősebbnek a korodnál? Persze foghatod a stresszre és az időhiányra, de csak rajtad múlik változtatsz-e életviteleden, és szánsz-e magadra plusz 15-20 percet naponta.

Harminc: A váltás

Haj
A munkában és a magánéletben egyaránt új kihívások várnak rád, amit külsőddel is hangsúlyozhatsz. Ami a hajadat illeti, maradhatsz a nagyon rövid vagy az extra hosszú, feltűnő színű, szokatlan formára vágott. Még jó pár évig kísérletezhetsz.

Illat
Ezekben az években kedvedre válogathatsz a sok-sok finom, érdekes, csábító illatból. Egy dologra mindenképpen figyelj: a túlságosan súlyos, nehéz illatok (még) nem illenek hozzád. Helyettük válassz inkább könnyű gyümölcsös- vagy virágillatot.

Smink
Most még akár vastagon is foghat a ceruzád. Azt azonban vedd figyelembe, milyen állapotban van a bőröd, hisz harminc fölött csak úgy repülnek az évek.

Bőrápolás
Huszonöt éves kortól bőröd szerkezete fokozatosan változik: egyre szárazabb lesz, a sejtosztódás pedig lassul. Arctisztításhoz a tonik és a lemosó tej felelhet meg. Elengedhetetlenül szükséges a bőrtípusodnak megfelelő nappali, száraz bőrnél éjszakai krém használata. Hetente radírozással távolítsd el az elhalt hámsejteket.


Negyven: Megjelennek az első ráncok

Haj
Az életkor előrehaladtával egyre fontosabb egy jól megformált, rövid frizura, mivel a hosszú haj öregíti az arcot, éppen ezért sok negyvenes vált rövid hajra. Ám, ha ragaszkodsz hozzá, mert úgy érzed nőiességed része, akkor ne válj meg tőle. Keress fodrászoddal egy köztes megoldást rétegesen vágott, középhosszú vagy frufrus frizurák között. Az első ősz hajszálak már megjelenhetnek, de festés helyett válaszd a kíméletesebb színezést.

Bőrápolás
Bár a bőr legfelső rétege még négyhetente megújul, a sejtek már nem működnek olyan tökéletesen, mint harminc éves korodban. Amik visszafordíthatatlanul rongálják a bőrt: a stressz, az UV-sugárzás. Mivel a bőr már érzékenyebben reagál a bőrradírra, használata nem, vagy csak nagyon ritkán ajánlott. Kifejezetten szükséges a vízpótló ránctalanító nappali és éjszaki krémek, szemkörnyék-ápolók. Gondolom, azt már említenünk sem kell, hogy ezekből UV-védelemmel ellátottakat válassz, és időnként használj vitalizáló szérumokat.

Smink
Ahogy az öltözködésre, úgy a sminkre is érvényes, hogy a kevesebb több! Semmi esetre se sminkelj vastagon, mert az összefüggő réteg a nap folyamán megtörhet, a festék megül a ráncaidban, és még mélyebbnek látszódnak az első ráncok.
Ebben az életkorban a könnyű, természetes hatású smink az ideális. Mondj le az erős színekről, és részesítsd előnyben a barna, a barack és a szürke finom árnyalatait. Az ezekhez illő meleg tónusú pirosítót halántékra és a szemöldök külső ívére szintén vidd fel.

Illat
Az öltözködéshez, a sminkhez, egyáltalán a középkorosztály által követett, mértékkel konzervatív stílushoz illően a parfümök, kölnik (és a hozzájuk tartozó dezodorok) közül is a klasszikus illatokat részesítsd előnyben. Inkább törekedj a saját ízlésed kisugárzására, válassz kortalan illatokat.


Ötven: Megkapja bőröd a szükséges ápolást?

Smink
Ráncok, öregségi vagy pigmentfoltok, hajszálerek, a szem alatti sötét árkok jellemzik a kicsit már megfáradt bőrt, amely rendszerint túlságosan száraz. Fedésre használj krémalapozót, pirosítóval, a szemfestékkel bánj óvatosan. Ideálisak a barackszín, a barna, és a szürke árnyalatok.

Bőrápolás
Az öregedés folyamata csak lassítható, de nem állítható meg. Mégse ess kétségbe, ha a ráncok szaporodnak! A hámrétegnek már nemcsak nedvességre, hanem zsírra is szüksége van. Használj tartalmasabb, természetes olajokat, hámvédő vitaminokat tartalmazó, jól hidratáló termékeket. Cél a sejtosztódás gyorsítása, a bőr vízháztartásának javítása, illetve stabilizálása.

Illat
Ötvenévesen sokan érzik, még ha maguknak sem vallják be, hogy ez egy új korszak kezdete. Ízlésed alapvetően megváltozik, már a komoly, elegáns illatokat részesítsd előnyben. Válassz márkás termékeket, mert ezek nem okoznak irritációt a bőrön, és hosszabban érezhetőek a bőrön.

Haj
Ha negyven évesen még nem tudtad rászánni magunkat arra, hogy megszabadulj hosszú hajadtól, most már tényleg itt az ideje. Kevésbé bátrak legalább a fiatalos feltűzéseket, mint például a copf, mellőzzék. A mai festékek már kifejezetten magas fényűek, természetes színárnyalatokban gazdag palettával sorakoznak a boltok polcain.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL