FOGYÓKÚRA

Január, február - a holtszezon?

Szerző:
Szabó Anna
Az év végi dorbézolások eredménye igenis meglátszik rajtunk, arról nem beszélve, hogy érződik a vitalitásunkon is. Az év első hónapjaiban az ügyes fogyókúrázó is feltalálja magát, ha a természetes, lassú, ugyanakkor tartós súlycsökkentés a célja.

 

Kezdjük most az alapozást, ne akkor kapkodjunk, amikor már a tavaszi kiskosztüm korcán kibuggyannak a kis úszógumik! A január alapvetően holtszezon a hazai idényzöldségek és gyümölcsök terén. Ám aki okosan tervez, képes a családot és magát is megfizethető áron formába hozni! Nézzük, mik legyen az elkövetkező hetek alapanyagai.


Nem becsüljük eléggé a burgonyát!

A krumpli nélkülözhetetlen alapanyaga a magyar konyhának! Szerencsések azok a háziasszonyok, akiknek édesanyjuk megtanította megbecsülni és jól elkészíteni, hiszen a főzés módjától függően a végeredmény: salaktalanít és lúgosít! Legyünk kíméletesek vele, lehetőleg a jól megmosott gumókat süssük, főzzük a héjában, majd ízesítsük, bolondítsuk meg kedvünk szerint. A burgonya fehérjéi a szervezet szükségleteit optimálisan elégítik ki, felesleges más alapanyagokkal elnyomni. Korábban már kipróbálhattuk az ötnapos krumpli diétát (http://www.noiportal.hu/main/npnews-4253.html), amit önállóan, vagy receptjeit a mindennapokba illesztve egyenként is sikerrel alkalmazhattok.


Cékla


Téves azt hinni, hogy a cékla kizárólag a vasárnapi ebédek kísérője lehet! A szervezetre gyakorolt élettani hatása az egészséges étrend nélkülözhetetlen kellékévé teszi. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. Igen is tanuljuk meg szeretni, és jól elkészíteni a céklát, cserébe megtisztítja a májunkat. Elősegíti a vérképzést is, ugyanis a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani az ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint más zöldségekből. Arról nem beszélve, hogy javítja az izmok teljesítményét, ami a diéta során különösen nagy ajándék! Süthetjük, főzhetjük de, kipréselt leve gazdagíthatja répa-uborka turmixainkat is. A céklát fűszerezzük sóval, borssal, és bátran bolondítsuk meg hagymával, fokhagymával. Fehérjeforrásként tálalhatunk mellé natúr hús szeleteket, tojást, de kiváló kísérője lehet a feta vagy egyéb karakteres sajt is!


A lepkék kedvencei: káposztafélék


A káposztafélék a fogyni vágyók legjobb barátai! Kinek kell még mondani, hogy a káposztafélék nem csak a szervezetünkbe vitt fontos és hasznos tápanyagokkal támogatják a diétázót, de alacsony kalória tartalmuk annyi energiát sem ad, amennyit megemésztése során a szervezet felhasznál. Igazi 2in1 étkek! Változatos megjelenési formájuk számtalan elkészítési módot tesz lehetővé. A káposztafélék közzé tartozik a fejes-, vörös-, kelkáposzta a karalábé, a bimbóskel és közeli rokonuk, a brokkoli. Kivétel nélkül mind gazdag A, B, C, E vitaminforrás. Kálium, foszfor és magnézium tartalmuk mellett a harsogóan zöldlevelűek K vitamin, kalcium, klorofil valamint vas folsav és béta karotin források is. Kiemelkedően magas rosttatalma serkenti az emésztést, miközben tisztítja a bélrendszert, ennek köszönhetően csökkenti a bélrák kockázatának veszélyét is. Nyersen a benne található mustárolaj antibakteriális hatású, míg savanyított változata az immunrendszert mozgósítja. Illesszük be étrendünkbe, természetesen itt is hangsúlyozni kell, hogy lehetőleg az elkészítésekor ne nyomjuk el a többi hozzávalóval, inkább hagyjuk érvényesülni őket!


Alma és körte


Univerzális és jól tárolható! Ez lehetett anno e két gyümölcs sikerének alapja. De ismert a régi mondás, miszerint: napi egy alma az orvost távol tartja! Az alma rendkívül jó antioxidáns forrás, sejtjeink fellélegezhetnek, ha mindennap fogyasztunk belőle. Magas rost, elsősorban magas pektin tartalma miatt jótékonyan hat az emésztésre, rendben tartja a rossz koleszterin szintet a vérben. Érdemes idejekorán az alma szeretetére nevelni csemetéinket, hiszen finomabb és egészségesebb desszertet aligha kínálhatunk nekik, mint gyümölcsöket. De jól indul a nap, és soha nem fogy el az energiánk, ha a reggeli első étkezést váltjuk ki vele! Bánjunk vele bőkezűen, ha salátába tesszük, hiszen édes, fanyar íze remekül feldobja bármely zöldség ízét.

A körte élettani hatásai fej-fej mellett állnak az almáéval, mégis kicsit mostohábban bánunk vele. Ásványi anyag és vitamin tartalma nem szárnyalja túl, de jelentős só oldó és lúgosító hatása miatt akár gyümölcskúrára is javasolt. A vesénk védelméért fogyasszuk rendszeresen, hiszen kitűnően oldja a húgykősavkristályokat, népi gyógyászatban az idegek megnyugtatására is javallják.

Felsorolásunk korántsem véges, hiszen sorra kerülhetnének a gyökérzöldségek a hüvelyesek a mindig kapható és ilyen tájt idénygyümölcsnek számító citrusfélék is. Variáljuk bátran ezeket a kiváló alapanyagokat a család étrendjében. Alapnak mindig készítsük el a kalóriaszegény, kíméletesen feldolgozott finomságokat, majd a többiek igénye szerint a szerencsésekét fejlesszük tovább. Minket pedig boldogítson a tudat: tavaszra ragyogóan fittek és centikkel karcsúbbak leszünk, ha betartjuk a fogadalmunkat: tavaszra formába hozom magam!


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL