SZÓRAKOZÁS

Rettegj magyar filmnéző! - Videóval

Szerző:
Szabó Anna
Van, amit valóban nem lehet megunni. Főként akkor nem, ha alig tudunk róla valamit. Magyar krimik igenis voltak, sőt már a hetvenes években jegyeztek olyan alkotásokat, melyek máig megállják a helyüket.

 

 


A régi magyar bűnügyi filmeket éppen azért szeretjük annyira, ami a mai alkotások többségéből hiányzik: a rafinált logikai megoldásokért. Valahogy kevésbé érezhetők rajta a berögzült klisék sokasága. De a lényeg mégis csak az, hogy a mai napig leköt minket, és nem akarunk nagyjából a huszadik perc után sikítva felállni a televízió elől.

Megtörtént bűnügyek

Erre a sorozatra ma már sajnos egyre kevesebben emlékeznek. Ugyan nemrégiben elkezdték vetíteni újra az egyik magyar adón, de hamvába halt a dolog, és az ötödik rész után már le is került a műsorról. Az 1973 és 1981 között készült bűnügyi sorozat a maga sajátos módján kifejezetten izgalmas, hisz amellett, hogy betekintést enged egy letűnt korba, magyar színészóriások sorát vonultatta fel (többek között szerepelt bennük Almási Éva, Bánsági Ildikó, Gáti Oszkár, Mensáros László, Mécs Károly, Monori Lili…). További érdekesség, hogy az egyes részek Fóti Andor és Mág Bertalan könyvei alapján készültek.

 

 

Linda

Hiába készült évtizedekkel ezelőtt, a Lindára még mindig emlékeznek az emberek. Igaz, a kritikusok sosem díjazták a karatézó vékonyka rendőrlányt, de ettől függetlenül akármikor adja le valamelyik televízió, még mindig leköti az embereket. Bármily meglepő annak idején a nyolcvanas években az összesen három szezont megélt sorozatért kőkemény harcot kellett vívnia Gát György rendezőnek, míg aztán 1984-ben leadták a bemutató részt. A sorozat további érdekessége, hogy az elsők között volt, aminek a forgatókönyvét kifejezetten a nyomozás hiteles bemutatása érdekében rendőrségi szakértő véleményezte.

 

 

Kántor

Még ma is találkozhatsz Kántorral, a rendőrkutyával, ha ellátogatsz a Rendőrség-történeti Múzeumba. Az 1975-ben készült fekete-fehér sorozat hatására nemcsak a rendőrök megítélése vett pozitív irányt, hanem hirtelen megugrott a német juhász kutyák száma az országban, a Kántor névről már nem is beszélve. Legalábbis nagyszüleim így mesélték… Mindenesetre bárkinek ajánljuk, aki kicsit is kíváncsi az akkori életre, és kedveli a könnyen fogyasztható krimiket.

 

 

N.N. a halál angyala

Igazi lélektani krimi, mely több okból is érdemes a megnézésre. Nemzetközi hírű rendezője Herskó János utolsó magyarországi filmje, akiről máig úgy hírlik nem feltétlenül csak az aktuális politikai közérzet miatt hagyta el művészi és közéleti pályája csúcsán hazáját.
Az 1970-ben filmre vitt sztori már önmagában is sokat ígér: a hódító pszichológus, Korin György tévésorozatot indít a negyvenévesekről, majd az első adás után egy véletlen miatt halálhírét keltik. A cinikus férfinak tetszik a helyzet: így megtudhatja, mit gondolnak róla valójában a kollégák, a barátok és az őt körülzsongó nők. A hömpölygő események odáig vezetnek, hogy a férfi egy randevúra igyekezvén kis híján a Dunába rohan… A filmet olyan nagyágyúk teszik feledhetetlenné, mint Gábor Miklós, Ruttkai Éva, Törőcsik mari, Őze Lajos, Pécsi Ildikó, Darvas Iván, Béres Ilona…

 

Dögkeselyű

Talán máig az egyetlen olyan magyar bűnügyi film, mely nem a megszokott klisék szerint készült, és külföldön is teltházas mozikban játszották. Már ahol a teljes filmet engedték leadni, ugyanis sok helyen annyira nyomasztónak találták némely jelentét, hogy egyszerűen kivágták. Az akciós-krimis jelenetekben bővelkedő alkotás olyan alapvető erkölcsi kérdéseket boncolgat valójában, mint a becsület, a jogbiztonság, és hogy a bűnnel szemben jogos-e bűnnel fellépni…
Az 1982-ben készült alkotás főszereplője Cserhalmi György.

 

Defekt

Igazi történelmi darab: az 1977-ben készült film, az egyetlen horror/thriller a szocialista érából. Fazekas Lajos a rendezője és forgatókönyvírója egy személyben, ennek a nyomasztó alkotásnak. Gedeon (Kern András), a fiatal ambiciózus nyomozó figyelmét magányosan autózó fiatal nők sorozatos eltűnése kelti fel. Miközben a rejtély nyomába ered, egy nő jelentkezik a rendőrségen azt állítva, hogy megölt egy ismeretlen férfit az éjszaka folyamán.

 

 

Nemsokára folytatjuk!
Ha úgy érzed valamelyik kedvencedet kihagytuk, írj nekünk az r.vetro@noiportal.hu e-mail címre! Köszönjük!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL