2018. július 17. - Endre, Elek
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 17. - Endre, Elek
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Karácsonyi csoda

V.K.

Ránk zúdul a karácsonyi áradat: a legkedvezőbb ajánlatokkal találkozunk, a legszebb kirakatokat nézzük, a legötletesebb reklámokon szórakozunk. Nem könnyű ellenállni a csillogásnak, különösen, ha mindenre kíváncsi kisgyermekünk is velünk tart. Pedig a valódi ünnep a fényeken túl, mélyen a lelkünkben keresendő.

 

Hol dől el a karácsony?


Az adventi időszak, és annak a végén a karácsony, a gyerekek legkedvesebb ünnepe. A programoknak se vége, se hossza, lehet ajándékot adni és kapni, titkolózni, találgatni, finomakat enni, és persze minden napra jut egy kis csoda. Könnyű nekik – gondolhatnánk – mert ők még elhiszik a mesét. Még nem aggódnak, nem mérlegelnek, nem adnak és nem várnak viszonzást semmiért. Az egyik nagy műszaki áruház fájdalmasan durva reklámjában hirdeti a modern igazságot(?): „A karácsony a fa alatt dől el.” Első hallásra nem akartam hinni a fülemnek, azóta azonban a szememmel is meggyőződhettem az üzlet nézőpontjáról. A család apraja-nagyja bárgyú mosollyal, vagy őrületbe hajló tombolással bontogatja ajándékait (csupa drága, ámbár kétségkívül igen hasznos terméket), ezzel is megerősítve bennünket abbéli hitünkben, hogy a boldogság kizárólag a pénz(költés)ből fakadhat. Felnőttként is minden évben várom a karácsonyt, és amíg nem volt gyermekünk, kettesben is épp úgy díszítettünk, készültünk, mint mostanában, utóddal a hátunk mögött. Várom a napot, az estét, melyet még az ateisták is szentestének neveznek, és örülök, ha minden rendben van körülöttem, mire elérkezik. Mégis, utólag visszanézve, sohasem a szenteste, vagy az akkor kapott ajándékok jelentették számomra a boldogságot. Boldogítóbb mindaz, ami körülötte ér, és történik velem. A készülődés, a várakozás, az előre elképzelt öröm, amit látok majd a szeretteim, és főként a lányom arcán, s az utána való pihentető időszak, a fények bambán történő nézése az, ami örök emlékké ég a szívemben.


Csodáktól mentes világ


Néhány évtizede még senki sem kérdezte meg az ismerőseitől: „Nálatok a Jézuska hozza az ajándékot?” Mi sem lehetett természetesebb ennél. Mostanában sokan elgondolkodnak a dolgon: mit is mondjanak a gyereknek? Honnan, kitől és miért kapja az ajándékot karácsonykor? Vannak, akik nem „Jézuskáznak”, mert az butaság. A gyerek úgyis tudja, hogy Jézuska, ebben a minőségben nem létezik, a család nem vallásos, a pár év múlva esedékes felismerés (az tudniillik, amikor a gyerkőc rájön, hogy nincs is Jézuska) pedig csak felesleges törést okozna a kicsi lelkében. Mások éppen vallási okokból hanyagolják a Jézuskát, és az egész karácsonyi felhajtást. Nyilván meg lehet élni a dolgot így is, úgy is, sőt sokféleképpen. A kérdés inkább az, mit élnek meg azok a gyerekek, akik az ajándékot „csak” a szüleiktől és a rokonaiktól kapják. Tényleg olyan fontos feltárni egy kisgyerek előtt az igazságot? Kell, hogy tudja, melyik üzlet, melyik részlegéből, mennyiért vásároltunk neki karácsonyra? Igazán van okunk, sőt jogunk megfosztani őket a csodától? A világ tele van csodákkal, de a ma embere vajmi keveset lát meg ezekből. Nem akarja ugyanis látni őket. A meztelen valóságot keresi (vigyáz, nehogy átverjék), nincs ideje megmártózni a csodákban, ha mégis valami különlegesre vágyik, azt megvásárolja a pénzén. Élelmiszert, terméket, szolgáltatást, élményt. Aztán felkeres egy pszichológust, mert úgy érzi, szorong. A kicsik is egyre gyakrabban szoronganak. Nem csoda ez, egy csodamentes világban.

Tégy csodát!


Lehet, hogy azok közé tartozol, aki hisz a Jézuskában, és ezt a hitet igyekszik is átadni a gyermekeinek. Ha így van, bizonyára lázasan készülsz, leglázasabban ezekben az utolsó napokban. Biztosan ragyogóan tiszta az otthonod, megsültek már a mézesek, és beszereztél mindent a pontosan megtervezett ünnepi vacsorához.

Talán az a típus vagy, aki a dolgokat nem bízza a Jézuskára, inkább maga gondoskodik arról, hogy az év legszebb ünnepe valóban szép legyen. A család minden tagja már jóval korábban összeírta az ajándéklistát, van még egy kevés idő beszerezni az eddig kimaradt tételeket. Közösen díszítetitek a fenyőt – pár nappal előbb, hiszen úgyis elutaztok az ünnepek alatt – és a klasszikusok mellé reformételek is kerülnek majd az ünnepi asztalra.
Tudom, szép számmal vannak olyanok is, akik egyáltalán nem ünnepelnek. Lassan elmúlik ez az őrület, végre újra ki lehet lépni a gyerekkel a lakásból, nem fogtok úton-útfélen a csalárd karácsonyi fényekbe és a lehúzós árusokba botlani. A karácsonyt – mások karácsonyát – azért biztosan ti is nagyon várjátok. Egy hosszú hétvége, extra pihenés mindenkinek jól jön a rohanásban.

Bármelyik csoportba tartozol is, lehetőséged van arra, hogy csodát tégy. Persze aligha fog sikerülni vizet fakasztani a kőfalból, asztalt táncoltatni, vagy egy csettintéssel kiegyenlíteni a fennálló tartozásaidat. A csoda, melyet teremtesz, csak jóval később fog csodának tűnni a szívedben. A teremtés pillanatában nem lesz más, mint egy csendesen átbeszélgetett este. Egy kacagós társasjáték-parti a gyerekkel. Egy ölelés. Egy kinyitott ajtó, egy felsegített kabát, egy olvasmány, amivel kikapcsolódtál. Évente egyszer egy asztalhoz ül a család. Tennivaló mindig akad, de az ünnepek alatt ne mondd a gyermekednek, hogy „mindjárt”! Legyen ez inkább „azonnal”, sőt ne is várd meg, amíg magához hív. Menj elébe, ülj le mellé! Figyelemmel, szeretetben, békében tölteni az előttünk álló néhány napot, ez maga a csoda, amelyre biztosan emlékezni fogunk, legalább egy évig.


Tippek a nyugodt karácsonyért


Ha kisgyermekeid vannak, akkor sem kell lemondanod a nyugodt ünnepről, bár kétségtelenül körültekintőbb szervezést igényel részedről az ünnep.

- Ajándékozáskor ne feledkezz meg arról, hogy amit saját kezűleg készítettél, mindig kedvesebb, személyesebb meglepetés, mint a készen vásárolt. Hát még, ha a gyerekek keze nyoma is látható rajta! Még az utolsó napokban sem késő elkészíteni a nagyszülőknek egy üdvözlőkártyát az unoka rajzaival, vagy akár egy krumpli nyomdás csomagolópapírt.
- Bizonyára minden családban megvan az ünnepi készülődés hagyományos menete, melytől nem szívesen tértek el. A kisgyerekek azonban olykor (szinte mindig) keresztülhúzzák a számításainkat. Ezért próbálj meg nem görcsösen ragaszkodni az eredeti elképzeléseidhez! A megszokott programok közül iktass ki néhányat, vagy vegyetek fel a listára újításokat, melyek megkönnyítik a készülődést!
- Ne akarj tökéleteset alkotni, vagy tökéletes lenni! A gyönyörű teríték, a páratlan vacsora, a ragyogó otthon mit sem ér, ha egy fáradt és ingerült anyukával kell megosztani.
- A készülődés közepette se feledkezz meg a család testi-lelki szükségleteiről! Minden nap tegyetek nagy sétákat, látogassatok karácsonyváró rendezvényeket, ezzel is segítve az ünnepre történő ráhangolódást!
- Bármit hiszel is a karácsonyról, ez a néhány nap lehetőséget nyújt számodra, hogy megpihenj, feltöltődj, magadba nézz, hogy aztán másokra is nézhess.


Békés, boldog karácsonyt!

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

10 szépség trükk, hogy 10 évvel fiatalabbnak tűnj - Érdemes bevetni!

10 szépség trükk, hogy 10 évvel fiatalabbnak tűnj - Érdemes bevetni!

Biztosan veled is gyakran előfordul, hogy fiatalabbnak érzed magad, mint ahogyan kinézel. Az időt ugyan nem lehet megállítani, de létezik néhány olyan módszer, amivel a külső és a belső éned között harmónia uralkodhat. Most mutatunk 10 olyan trükköt, amivel jó pár évvel fiatalabbnak tűnhetsz!

Tovább »
11 egészségkárosító dolog, melyet mindennap teszel, anélkül, hogy felismernéd

11 egészségkárosító dolog, melyet mindennap teszel, anélkül, hogy felismernéd

A szokások megváltoztatása nemcsak lehetséges, hanem néha szükséges is, hiszen néhány szokásunkat már régóta gyakoroljuk. De mi is lehete a baj a fényvédő, vagy a füstölő használatával? A legújabb tanulmányok szerint némely hétköznapi szokás igencsak káros hatással van az egészségre. Megmutatjuk, melyek ezek.

Tovább »
Elfogadsz egy igazán bölcs tanácsot? - Akkor segít a Bolondok Bölcsessége jóskártya

Elfogadsz egy igazán bölcs tanácsot? - Akkor segít a Bolondok Bölcsessége jóskártya

Szükséged lenne egy kis útmutatásra vagy jelre? Jó volna, ha valaki megmondaná, mit tegyél? Akkor fogadj el egy igazán bölcs tanácsot, egy olyat, amit csak egy bolond adhat! A Bolond valójában egy olyan archetípus, aki mindannyiunkban ott él. Egy szabad, független, őszinte lélek, aki mer hibázni, mert tudja, hogy abból tanulhat. Vajon mit tanácsolhat neked ez a bolond lélek?

Tovább »

Kalkulátor

Vitaminok és ásványi anyagok kalendáriuma

A szervezet egészségének megtartásához rengeteg vitaminra és ásványi anyagra van szükség. Ha valamiből hiányállapot lép fel, azt igencsak megérezzük. Válaszd ki, milyen problémáid vannak, és gondolkozz el, hátha hiánybetegséged van.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Bányász Imréné Marika Villő

Feng Shui Tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Bányász Imréné Marika Villő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép