2018. május 21. - Konstantin
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. május 21. - Konstantin
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Káprázatos karácsonyi programok - a Vörösmarty téren túl

Bár az itthoni karácsonyi vásárt elsősorban a Vörösmarty téren megrendezett szimbolizálja, azért elsősorban inkább turistacsalogató közkincs, amit már Európa is jegyez a 10 legjobb közt. Azonban, ha igazi meghitt adventi forgatagra vágysz, akkor érdemes kicsit körülnézned másutt.


Advent Székesfehérváron

Hihetetlenül sokszínű programokkal készülnek Székesfehérváron az év legszebb és legszentebb ünnepére. Advent a közös várakozás időszaka, karácsonyi díszbe öltöztetik a Belvárost, hogy a város lakói és az ide látogatók együtt ünnepelhessenek.

A püspökség kertjében adventi udvar, a város főterén pedig karácsonyi vásár várja az ünnepre karácsonyra készülőket Székesfehérváron. Advent idejére megnyitják a látogatók előtt a püspökség udvarát, ahol nyugalmat, békességet találnak a betérők.

A kézműves- és jótékonysági vásárban nívós ajándékokat kínálnak a kézművesek és a fogyatékkal élők, gyerekműsorok szórakoztatják a látogatókat, a Fehérvári Kézműves Egyesület tagjai pedig mesét mondanak a kicsiknek.

December 21-én, Tamás napján, a csillagászati tél első napján a fehérvári kézművesek jó hangulattal, sült gesztenyével és forralt borral várják a látogatókat a Rác utca kézműves alkotóházaiba 16.00 és 22.00 óra között. A hangulatos program során készíthetnek a vendégek gyertyát, téli finomságokat, például hájas tésztát, süteményeket, és mézeskalácsot, illetve kézműves ritkaságokat is beszerezhetnek az érdeklődők a fa alá.

A karácsonyi készülődés kellemes színfoltja lehet, ha a családok ellátogatnak a Mesterségek Házába és a Kézművesek Házába, ahol a Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotói várják a kézműves termékek, ajándékok, édességek iránt érdeklődőket.

Adventtől Vízkeresztig Szentendrén

Az adventi szabadtéri programok helyszíne, Szentendre uniós forrásból megújult történelmi belvárosa ünnepi díszbe öltözve várja a látogatókat november 26-tól január 8-áig.

A négy adventi vasárnapon a város lakói már hagyományosan közös gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. Advent első vasárnapján az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal képviseletében Szentendre polgármestere gyújtja meg az első gyertyát. A következő vasárnapon a pedagógusok és egészségügyi dolgozók, majd a város iparosai és kereskedői, az utolsó alkalommal pedig a város művészei és sportolói gyújtják meg az adventi lángot.

A gyertyagyújtás előtt a város óvodásai adnak rövid műsort, utána pedig a város éttermei jóvoltából pogácsával, forralt borral és teával kínálják az ünneplő közönséget.
Az adventet megelőző szombatokon délután 3 órától a város iskolásai adnak rövid adventi műsort a Fő téren. Ugyanitt kerül sor a szentendreiek közös óévbúcsúztató ünnepére, ahol a koccintást utcabált követi.

Az adventi vásár helyszíne a város sétáló utcája, a Dumtsa Jenő utca, ahol kézműves és helyi termékekből lehet válogatni az elmaradhatatlan téli gasztronómiai kóstolnivalók mellett. A vásárba látogatókat nemcsak a Fő téren, hanem a Dumtsa utca másik végén, az Apor-hídnál is szabadtéri programok várják: a négy adventi vasárnapon a Hestia Tűzzsonglőr csoport lép fel, ugyanitt a Maszk Bábszínpad, a leányfalui Szekérszszínház és a Dunazug együttes műsora is szórakoztatja a közönséget.

Debreceni Advent

A programok felölelik a teljes téli ünnepkört. Advent első vasárnapján kigyúlnak a fények a városban. Megelevenedik a betlehem, a Szent Család története.

Dóm Téri Advent Szegeden

Közép-Európa egyik legszebb terén, a szegedi Dóm téren kézművesek sátrai és egy 200 személyes bálaszínház kap helyet november végétől négy héten át. Nemcsak az adventi hangulat, a folyamatosan égő máglyák, meleg harapni való és forró italok melengetik a vásározók testét s lelkét, hanem igényes zenei és színházi előadások is költöznek a bálaszínházba.

A szegedi Dóm téren olyan portékákkal és előadásokkal találkoznak, amelyeket a modern kor embere talán csak olvasmányaiból, tévéből ismerhet.

Az ördögszekeres vásárok és fesztiválok sajátja a hagyományőrzés, ugyanakkor nem "népies" hangulatra kell számítani: olyan portékát, környezetet és élményt kínál a szegedi Dóm tér, melyek természetes anyagokból, eredeti forrásból készülnek-épülnek, ám a korszellemmel sem állnak ellentétben.

Cipősdoboz akció 2011 országszerte

A Baptista Szeretetszolgálat ebben az évben újra meghirdeti karácsonyi akcióját, a "Tízezer gyermek karácsonyát", amely az "Operation Christmas Child" néven futó nemzetközi mozgalom ötlete alapján született. E mozgalom alapgondolata szerint gyermekek vagy egész családok készítenek ajándékot rászoruló gyermekeknek. Az ajándékok csomagolására szolgáló, színes csomagolópapírba öltöztetett cipősdobozok ma már nem csak sok millió nehéz sorsú gyermek örömét, hanem a szeretet és együttérzés jelképét jelentik szerte a világon. 2004-ben mintegy 6 millió csomag került szétosztásra a világ 95 országában, és ebben az évben Magyarországon is legalább 10.000 gyermek megajándékozása a cél!

Nem titkolt cél az sem, hogy a "Tízezer gyermek karácsonyá"-nak cipősdoboz ajándékai - sok kisgyermek örömén túl - a tolerancia és szeretet jelképévé váljanak Magyarországon!

 

Az első Adventi Vásár a budapesti Bazilikánál

November 27-én vasárnap megnyílt az adventi vásár a Szent István Bazilika előtt. Az első adventi gyertyát Erdő Péter bíboros gyújtotta meg. A Szent István téren óriási adventi koszorú, 8 méter magas karácsonyfa és korcsolyapálya várja a látogatókat.

A látogatók azonban a programokban és a vásáron kínált portékákban is felfedezhetik a hagyományőrzés szándékát, hiszen csak válogatott, az ünnephez méltó kézműves termékekkel szabad kereskedni.

 

Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár

A mesélés fontosságát hangsúlyozza többek között a Médiaunió 2011-es társadalmi célú kampánya is, amely arra inspirál, hogy meséljünk minden nap gyermekeinknek, így téve tartalmassá a velük töltött időt. Pécs, komolyan véve a Médiauniónak a pozitív társadalmi változások érdekében megfogalmazott iránymutatását, december 2-a és december 23-a között nyilvános mesélésre, történetmondásra hívta mindazokat, akik hajlandóak megosztani meséiket, így téve tartalmassá a város főterén, a Széchenyi téren együtt töltött időt.

Az Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár hosszú nevéhez méltóan több helyszínen kerül megrendezésre és számos programmal csábítja közönségét. A programsorban névadó jelentőségú a Mesevásár, ahová a város felhívások útján kereste mesélő kedvű lakóit, akik az első várakozásokat felülmúló számban jelentkeztek gyermekmese, felnőttmese és pécsi mese kategóriákban: eddig pontosan hetvenheten. A gyermekmesélők az adventi vásár hétvégéin nyerhetik el a pécsi gyerekek tetszését, míg a felnőttmesék péntek esténként, a Széchenyi téren lobogó közösségi tűz körül, az adventi vásár íz- és illatkavalkádjában varázsolják el a közönséget.

Kis Karácsony Borkarácsony - Fonó népzenei borkóstoló

Négy pincészet mutatja be finom és minőségi borát az érdeklődőknek. A választást sommelier-k segítik, akik egyben előadást is tartanak a borról.
A gyerekekkel érkezőkre is gondoltak a szervezők: Nekik a Fonó Táncegyüttes tart betlehenes műsort, amit kézműves foglalkozással egészítenek ki.

A jó borok mellé egri Bükki sajtmanufaktúra sajtjait, sonkát, a Vino Wonka Csokoládé és Borbár különleges csokoládéit és egy másik családi vállalkozás, a Szedervarázs lekvárjait kínálják az érdeklődőknek.

A folk zenét délután és este a Magos Zenekar szolgáltatja, a minőségi jazz-t pedig az egyik legjobb magyar jazz zenekar a Balázs Elemér Quartet előadásában hallgathatunk.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

10 dolog, amiért a pasi nemet mond az ágyban - Őszinte vallomás egy pasi tollából

10 dolog, amiért a pasi nemet mond az ágyban - Őszinte vallomás egy pasi tollából

Ne is próbáljátok tagadni Drága Hölgyeim, ha egy pasi húzódozik a szextől, általában szeretőt sejtetek a háttérben. Sokszor azonban tévedtek! Mi is lehetünk fáradtak, idegesek, és ha hiszitek, ha nem, nekünk is fájhat a fejünk. Mielőtt elhamarkodottan ítélkeznétek, és hűtlenséggel gyanúsítanátok minket, jobb, ha áttanulmányozzátok az alábbiakat, a nemnek ugyanis több oka lehet.

Tovább »
Milyen változásokon mész keresztül a nyáron? - A Halálfejes Pillangó megjósolja!

Milyen változásokon mész keresztül a nyáron? - A Halálfejes Pillangó megjósolja!

A Halálfejes Pillangó sok hiedelem középpontja és mondani sem kell, sokak szerint a halált harangozza be, ám valójában ő is, mint minden más pillangó az átalakulás jelképe, ami csupán szimbolikus formája a halálnak. Segítségével megtudhatod, hogy az idei nyáron milyen változásokon mész keresztül, milyen rendkívüli eseményekkel számolhatsz! Megjósolja a nyár legfőbb momentumait!

Tovább »
Napi Tarot - Hétfő

Napi Tarot - Hétfő

Ez a lap azt jelzi, hogy életünkben válaszúthoz érkeztünk. Többféle út kínálkozik, és a Bolond azt sugallja, hogy a megérzésünkre hallgassunk.

Tovább »

Kalkulátor

Karácsonyi díszek S.K

Adunk néhány ötletet, ha szeretnéd a karácsonyfádat igazán különlegessé és egyedivé varázsolni.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Wilda Jósnő

Cigány, tarot kártya jós, átok-rontás szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Wilda Jósnő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép