2017. május 27. - Hella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. május 27. - Hella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Káprázatos karácsonyi programok - a Vörösmarty téren túl

Bár az itthoni karácsonyi vásárt elsősorban a Vörösmarty téren megrendezett szimbolizálja, azért elsősorban inkább turistacsalogató közkincs, amit már Európa is jegyez a 10 legjobb közt. Azonban, ha igazi meghitt adventi forgatagra vágysz, akkor érdemes kicsit körülnézned másutt.


Advent Székesfehérváron

Hihetetlenül sokszínű programokkal készülnek Székesfehérváron az év legszebb és legszentebb ünnepére. Advent a közös várakozás időszaka, karácsonyi díszbe öltöztetik a Belvárost, hogy a város lakói és az ide látogatók együtt ünnepelhessenek.

A püspökség kertjében adventi udvar, a város főterén pedig karácsonyi vásár várja az ünnepre karácsonyra készülőket Székesfehérváron. Advent idejére megnyitják a látogatók előtt a püspökség udvarát, ahol nyugalmat, békességet találnak a betérők.

A kézműves- és jótékonysági vásárban nívós ajándékokat kínálnak a kézművesek és a fogyatékkal élők, gyerekműsorok szórakoztatják a látogatókat, a Fehérvári Kézműves Egyesület tagjai pedig mesét mondanak a kicsiknek.

December 21-én, Tamás napján, a csillagászati tél első napján a fehérvári kézművesek jó hangulattal, sült gesztenyével és forralt borral várják a látogatókat a Rác utca kézműves alkotóházaiba 16.00 és 22.00 óra között. A hangulatos program során készíthetnek a vendégek gyertyát, téli finomságokat, például hájas tésztát, süteményeket, és mézeskalácsot, illetve kézműves ritkaságokat is beszerezhetnek az érdeklődők a fa alá.

A karácsonyi készülődés kellemes színfoltja lehet, ha a családok ellátogatnak a Mesterségek Házába és a Kézművesek Házába, ahol a Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotói várják a kézműves termékek, ajándékok, édességek iránt érdeklődőket.

Adventtől Vízkeresztig Szentendrén

Az adventi szabadtéri programok helyszíne, Szentendre uniós forrásból megújult történelmi belvárosa ünnepi díszbe öltözve várja a látogatókat november 26-tól január 8-áig.

A négy adventi vasárnapon a város lakói már hagyományosan közös gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. Advent első vasárnapján az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal képviseletében Szentendre polgármestere gyújtja meg az első gyertyát. A következő vasárnapon a pedagógusok és egészségügyi dolgozók, majd a város iparosai és kereskedői, az utolsó alkalommal pedig a város művészei és sportolói gyújtják meg az adventi lángot.

A gyertyagyújtás előtt a város óvodásai adnak rövid műsort, utána pedig a város éttermei jóvoltából pogácsával, forralt borral és teával kínálják az ünneplő közönséget.
Az adventet megelőző szombatokon délután 3 órától a város iskolásai adnak rövid adventi műsort a Fő téren. Ugyanitt kerül sor a szentendreiek közös óévbúcsúztató ünnepére, ahol a koccintást utcabált követi.

Az adventi vásár helyszíne a város sétáló utcája, a Dumtsa Jenő utca, ahol kézműves és helyi termékekből lehet válogatni az elmaradhatatlan téli gasztronómiai kóstolnivalók mellett. A vásárba látogatókat nemcsak a Fő téren, hanem a Dumtsa utca másik végén, az Apor-hídnál is szabadtéri programok várják: a négy adventi vasárnapon a Hestia Tűzzsonglőr csoport lép fel, ugyanitt a Maszk Bábszínpad, a leányfalui Szekérszszínház és a Dunazug együttes műsora is szórakoztatja a közönséget.

Debreceni Advent

A programok felölelik a teljes téli ünnepkört. Advent első vasárnapján kigyúlnak a fények a városban. Megelevenedik a betlehem, a Szent Család története.

Dóm Téri Advent Szegeden

Közép-Európa egyik legszebb terén, a szegedi Dóm téren kézművesek sátrai és egy 200 személyes bálaszínház kap helyet november végétől négy héten át. Nemcsak az adventi hangulat, a folyamatosan égő máglyák, meleg harapni való és forró italok melengetik a vásározók testét s lelkét, hanem igényes zenei és színházi előadások is költöznek a bálaszínházba.

A szegedi Dóm téren olyan portékákkal és előadásokkal találkoznak, amelyeket a modern kor embere talán csak olvasmányaiból, tévéből ismerhet.

Az ördögszekeres vásárok és fesztiválok sajátja a hagyományőrzés, ugyanakkor nem "népies" hangulatra kell számítani: olyan portékát, környezetet és élményt kínál a szegedi Dóm tér, melyek természetes anyagokból, eredeti forrásból készülnek-épülnek, ám a korszellemmel sem állnak ellentétben.

Cipősdoboz akció 2011 országszerte

A Baptista Szeretetszolgálat ebben az évben újra meghirdeti karácsonyi akcióját, a "Tízezer gyermek karácsonyát", amely az "Operation Christmas Child" néven futó nemzetközi mozgalom ötlete alapján született. E mozgalom alapgondolata szerint gyermekek vagy egész családok készítenek ajándékot rászoruló gyermekeknek. Az ajándékok csomagolására szolgáló, színes csomagolópapírba öltöztetett cipősdobozok ma már nem csak sok millió nehéz sorsú gyermek örömét, hanem a szeretet és együttérzés jelképét jelentik szerte a világon. 2004-ben mintegy 6 millió csomag került szétosztásra a világ 95 országában, és ebben az évben Magyarországon is legalább 10.000 gyermek megajándékozása a cél!

Nem titkolt cél az sem, hogy a "Tízezer gyermek karácsonyá"-nak cipősdoboz ajándékai - sok kisgyermek örömén túl - a tolerancia és szeretet jelképévé váljanak Magyarországon!

 

Az első Adventi Vásár a budapesti Bazilikánál

November 27-én vasárnap megnyílt az adventi vásár a Szent István Bazilika előtt. Az első adventi gyertyát Erdő Péter bíboros gyújtotta meg. A Szent István téren óriási adventi koszorú, 8 méter magas karácsonyfa és korcsolyapálya várja a látogatókat.

A látogatók azonban a programokban és a vásáron kínált portékákban is felfedezhetik a hagyományőrzés szándékát, hiszen csak válogatott, az ünnephez méltó kézműves termékekkel szabad kereskedni.

 

Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár

A mesélés fontosságát hangsúlyozza többek között a Médiaunió 2011-es társadalmi célú kampánya is, amely arra inspirál, hogy meséljünk minden nap gyermekeinknek, így téve tartalmassá a velük töltött időt. Pécs, komolyan véve a Médiauniónak a pozitív társadalmi változások érdekében megfogalmazott iránymutatását, december 2-a és december 23-a között nyilvános mesélésre, történetmondásra hívta mindazokat, akik hajlandóak megosztani meséiket, így téve tartalmassá a város főterén, a Széchenyi téren együtt töltött időt.

Az Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár hosszú nevéhez méltóan több helyszínen kerül megrendezésre és számos programmal csábítja közönségét. A programsorban névadó jelentőségú a Mesevásár, ahová a város felhívások útján kereste mesélő kedvű lakóit, akik az első várakozásokat felülmúló számban jelentkeztek gyermekmese, felnőttmese és pécsi mese kategóriákban: eddig pontosan hetvenheten. A gyermekmesélők az adventi vásár hétvégéin nyerhetik el a pécsi gyerekek tetszését, míg a felnőttmesék péntek esténként, a Széchenyi téren lobogó közösségi tűz körül, az adventi vásár íz- és illatkavalkádjában varázsolják el a közönséget.

Kis Karácsony Borkarácsony - Fonó népzenei borkóstoló

Négy pincészet mutatja be finom és minőségi borát az érdeklődőknek. A választást sommelier-k segítik, akik egyben előadást is tartanak a borról.
A gyerekekkel érkezőkre is gondoltak a szervezők: Nekik a Fonó Táncegyüttes tart betlehenes műsort, amit kézműves foglalkozással egészítenek ki.

A jó borok mellé egri Bükki sajtmanufaktúra sajtjait, sonkát, a Vino Wonka Csokoládé és Borbár különleges csokoládéit és egy másik családi vállalkozás, a Szedervarázs lekvárjait kínálják az érdeklődőknek.

A folk zenét délután és este a Magos Zenekar szolgáltatja, a minőségi jazz-t pedig az egyik legjobb magyar jazz zenekar a Balázs Elemér Quartet előadásában hallgathatunk.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

10 életterület, ahol érdemes nagytakarítást végezni - Vigyél energiát az életedbe!

10 életterület, ahol érdemes nagytakarítást végezni - Vigyél energiát az életedbe!

Ahhoz, hogy rendet tehess az életedben, ideje megszabadulni a lakásodban uralkodó rendetlenségtől. Elérkezett tehát az idő, hogy megszüntesd a káoszt, így életed más területein is eluralkodik majd a rend. Az alábbiakban megtudhatod, hogy a Feng shui segítségével hogyan vihetsz energiát az életedbe!

Tovább »
10 ír közmondás, ami segít elkerülni azt, hogy önsorsrontó legyél

10 ír közmondás, ami segít elkerülni azt, hogy önsorsrontó legyél

Az írek rendkívül vidám, optimista és bohókás emberek, pedig nekik sem volt mindig fenékig tejfel az élet. Mégis az derül ki a közmondásaikból, hogy tipikusan azok az emberek, akik mindig mindenben képesek meglátni a jót. Ebben segít neked is ez a 10 ír közmondás, ami rávilágít arra, hogyan kerüld el, hogy önsorsrontó legyél!

Tovább »
Mennyei virág-teszt - Milyen mennyei erénnyel láttak el az égiek, melynek tudatában sem vagy?

Mennyei virág-teszt - Milyen mennyei erénnyel láttak el az égiek, melynek tudatában sem vagy?

A mennyei erényekről a Szentírás is tett említést, hiszen születésünkkor mindannyian kapunk egyfajta mennyei ajándékot, és csak rajtunk áll, hogy élünk-e vele, vagy sem? Téged vajon milyen mennyei erénnyel ruháztak fel az égiek, melynek lehet, hogy tudatában sem vagy? Ha teszteled magad, máris kiderül!

Tovább »

Kalkulátor

Általános női bántalmak

Sajnos egy nő gyakran ki van téve különféle „női problémáknak”. Elkeseredni azonban nem kell, mert van megoldás.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Kegyes Éva

Protokoll és tánc szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Kegyes Éva

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép