GYERMEK

Hosszú, téli esték

Szerző:
Szabó Anna
Napról napra közelebb kerülünk a karácsonyhoz, mely az év talán legszebb ünnepe. Várja is gyerek, felnőtt egyaránt. Szentestéig azonban kell még aludni néhányat, és kisgyerekes családokban örök probléma, mivel töltsük ki a hosszú, téli estéket.

 

Diavetítés


A december az év legsötétebb hónapja. Alig-alig bukkan elő a Nap a felhők közül, állandó a köd, röpködnek a mínuszok, s ha ez még nem lenne elég, délután négy óra körül beáll a sötétség. A legokosabb, amit ilyenkor tehetünk, hogy kihasználjuk a fénytelen órák előnyeit. Emlékszel még gyermekkorunk házimozijára, a diavetítőre? Ha szerencséd van, beszerezhetsz a családból egy harminc éves darabot (amely mellesleg ugyanolyan jól használható ma is, mint fénykorában), ha nincs, nagyjából 15000 Ft-ért vásárolhatsz egy újat is. Miért jó vetíteni?

• Mert a gyermek nem mozgóképet lát, ezért működtetnie kell a fantáziáját, ha el akarja képzelni az egész jelenetet.
• Mert tulajdonképpen nem más, mint meseolvasás, vagyis élő szöveget hallhat a kicsi. Az iskolás nagytesók pedig gyakorolhatják segítségével az olvasást.
• Mert amíg diafilmet néz a gyerek, biztosan vele foglalkozol. Nem nassolsz, nem nézel be a postaládádba, nem intézel el még egy utolsó telefont. „Csak” ülsz, és mesélsz...
• Mert vetítéskor garantáltan nem találkozik a gyermek nem neki való tartalommal.
• Mert a vetítés során keletkező fényeknek, a diafilm illatának varázsa van, mely évtizedek múlva is előhívható.

Légy elővigyázatos!

Soha ne hagyd a működő diavetítőt felnőtt felügyelete nélkül, mert tűz-és balesetveszélyes lehet!


Karácsonyfadíszek készítése


Ne hidd, hogy a gyermeked túl kicsi ahhoz, hogy karácsonyfadíszeket készíts vele! Csak meg kell találni az életkorának megfelelő technikákat. Az egészen picik labdává gyűrögethetnek alufólia darabokat, amiket aztán tűvel átszúrva, cérnát belefűzve felaggathattok a karácsonyfára. A kicsit nagyobbakkal ragaszthattok színes papírláncokat. Színes papírt vágj kb. 2 cm széles csíkokra, ragassz belőlük gyűrűt, és fűzzétek egymásba őket! Szép kiegészítője lehet a karácsonyi girlandoknak.

Hasonlóan használhatjátok fel a száraz tésztákat, ha előtte vékony ecsettel megfestitek, és száradás után felfűzitek.

Nagyobb, vagy ügyesebb gyerkőccel só-liszt gyurmából süti szaggatóval szép karácsonyi formákat szaggathattok, a figurákat kisütés után festhetitek, és felaggathattok. (Ne felejtsétek el átszúrni a gyurmát kisütés előtt!)


Egyszerűbb eljárás, ha sablon segítségével műszaki rajzlapra különféle figurákat rajzoltok, amiket aztán kiszínezhetnek a gyerekek.

A ti postaládátokba is sok szórólapot tesznek? Decemberben ne dobd ki őket, inkább készíts belőlük papírmasé díszeket! Kicsit beáztatva könnyen kedved szerint formázhatod papírokat, aztán rövid szárítást követően kicsik-nagyok együtt festhetik az alkotásokat.

Bármelyik variációt választjátok is, remek lehetőség nyílik közben a beszélgetésre, mesélésre, énekelgetésre.


Só-liszt gyurma készítése

Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg só
125 ml víz
2 ek. étolaj

A lisztet és a sót alaposan keverd el, majd apránként add hozzá a vizet és az olajat! Ha a gyurma összeállt, nyújtsd és szaggasd! Szobahőmérsékleten is száríthatod, de akkor legalább 1 hétig eltart majd. Gyorsabb, ha sütőben szárítod, legalacsonyabb fokozatról indulva, félóránként növelve a fokozatot 50 fokkal. 200 fokon égetheted ki a műveket. Vigyázz, nehogy megégjenek!


Mézeskalácssütés


Karácsony előtt kihagyhatatlan program a mézeskalácssütés. Ez az a sütemény, amely sokáig eláll, sőt minél tovább tároljuk, annál finomabb lesz. (Már, ha nem fogy el néhány óra alatt.) Ne hagyd ki a sütögetésből a kicsiket sem!


Lehet, hogy lesz egy kis rendetlenség, hogy lepereg pár dekányi liszt az asztal alá, vagy elcsorog kicsit a méz, de a fahéj és a szegfűszeg illata, a sütő, de főleg az együtt dolgozás melege felejthetetlen élmény az egész család számára. A hagyományos formák mellett magad is készíthetsz kartonpapírból sablonokat, a legkülönfélébb mézeseket előállítva a segítségükkel.


Mézeskalács recept


Hozzávalók:
1 kg liszt
2 ek. szódabikarbóna
20 dkg porcukor
fél margarin
2 kk. fahéj
2 kk. őrölt szegfűszeg
2 tojás
40 dkg méz
A mázhoz:
20 dkg porcukor
1 tojásfehérje

A felolvasztott margarinhoz hozzákeverjük a mézet, és mindaddig kevergetjük, míg egyneművé válik. Hozzáadjuk a tojást és a többi hozzávalót. Összegyúrjuk a tésztát, és egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap nyújtjuk, szaggatjuk és sütjük. Ha a fémdobozba, melyben a mézeseket tárolod almaszeleteket is teszel, puhább lesz a süti.


Ünnepre hangolódva


Ha a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékot, írhattok neki levelet; ha a gyerek be van avatva, összeírhatjátok a kívánságlistát. Ne szegje kedvedet, hogy messze még az írástanulás! Ha beszélni már tud a gyerkőc, biztosan örömmel lediktálja, amit tudatni szeretne a Jézuskával, vagy az angyalokkal. Mókás kis levelek születhetnek, nem szólva arról, hogy a gyerekek sokkal könnyebben megnyílnak a képzelt személyeknek, mint a szülőknek. Jól elrejtett érzésekre, titkokra bukkanhatsz anélkül, hogy faggatnod kellene a gyermekedet. Ne feledd „feladni” a levelet, nehogy komolytalanná váljon a levélírás!

Karácsonyhoz közeledve a délutáni sétákat kicsit későbbre időzítve megcsodálhatjátok az utcák, üzletek, családi házak szebbnél szebb díszkivilágítását. Egy-egy tasak sült gesztenye, vagy egy finom, meleg kürtös kalács majszolása közben életre szóló élményekkel gazdagodhattok.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL