FÉSZEK

Csodás téli dekorációk - Hangolódj az ünnepekre velünk!

Szerző:
Szabó Anna
Az év ünnepekben egy leggazdagabb időszaka a tél. Néhány ötletes, könnyen elkészíthető lakásdísszel könnyedén hangulatossá teheted otthonotokat.


Az adventi időszak szimbóluma az adventi koszorú. A karácsony előtti négy hét az ünnepvárás évszázados jelképe. A négy gyertyát egyesével, a karácsonyeste előtti négy egymást követő vasárnapon kell meggyújtani. Mire meggyújtjuk mind a négyet, a karácsony már szép csendben meg is érkezett.

Adventi koszorú termésdíszekkel

Ősszel gyűjtött termésekből, néhány fenyőágból és egy egyszerű koszorúalapból mi is készíthetsz magadnak adventi koszorút.

Alapanyagok:

Szalma- vagy háncskoszorú
Vékony drót, csípőfogó, olló, meleg ragasztó
Fenyőágak, apró tobozok, masni, fahéj, dió és egyéb termések a díszítéshez
4 díszgyertya
Széles díszszalagok

Elkészítése:

1. Vegyél egy szalmából font, egyszerű koszorúalapot. Így nem kell bevonni az egész koszorút fenyővel. Virágkötészeti tűzőhab esetében mindent le kell fedned.

2. Először a négy gyertyát illeszd a koszorúra. 8 darab 10 cm-es drótot levágsz majd fogóval, vagy esetleg drótvágóval megfogod, és akár gyertyalángnál vagy tűzhelynél a drótok végét addig melegíted, amíg azok pirosan izzani kezdenek. Kettőt-kettőt szúrj a gyertyák aljába.

3. A gyertyákat szúrod a koszorúba. A gyertyákat többféle módon helyezheted el – kerülhet mind a négy egymás mellé, de kerülhet három egymás mellé egy szembe. A klasszikus és hagyományos elrendezés a koszorút négy részre osztó, szimmetrikusan betűzdelt négy gyertya.

4. A gyertyák közé helyezd fel a díszeket. A bogyókat, terméseket, fahéjat melegen kötő ragasztóval rögzítsük. Ha tobozokat is szeretnél használni, akkor tekerj köré drótot, csavard meg erősen és így tűzd fel a koszorúba.

5. Tűzd a masnikat a gyertyák mellé. Válassz natúr (a termések színével harmonizáló) színeket. A drót végére hajts kampót, helyezd a masni közepére, majd erősen csavard meg és tűzd rá a koszorúra.

Tippünk: Érdemes fűszereket is tenni a koszorúra. A fahéj és a vaníliarúd vagy a szegfűszeggel díszített mandarin a gyertyák melegétől csodálatosan illatoznak. Élvezd ki az adventi vasárnap délutánok meghitt békéjét.

 

Ablakkép kartonból

A téli napforduló december 21. – amikor a legkevesebb fény ér bennünket. 16 óra sötétséget vált mindössze 8 órányi világosság.

A vidám ablakképen keresztül mégis lesz kedved kinézni az ablakon, még ha hamar szürkül is odakint. A kartonlapokon, ragasztón, matricákon, gyerekrajzokon kívül csak saját kreativitásodra lesz szükség. Igyál egy forró teát, gyújts egy kis fahéjas aromamécsest, és máris kezdődhet a karácsonyi barkácsolás!

Alapanyagok:

A4-es méretű színes, kartonlap
ablakkeret fehér kartonból
papírragasztó
matricák, színes ceruzák, színes karton, a „berendezéshez”

Elkészítése:

1. Válassz A4-es méretű kartonlapokat, tetszés szerinti színben. Javaslom a sötétkéket, mert a fehér sablonkerethez igazán jól illik, emellett témában is illeszkedik a megjelenítésre váró külvilághoz.

2. A sablon segítségével vágd ki az ablakkeret-mintát, és helyezd az A4-es színes kartonra. Még ne ragaszd össze, előbb tervezd meg a tájképet.

3. Ahol kisgyermek van a családban, aki szeret rajzolni, kérd meg, hogy rajzoljon nekünk hóembert, fenyőfát, madarat, szánkót egyszóval a tél és az ünnep jellegzetes motívumait.

4. Gyerekrajz helyett (vagy mellett) használhatsz matricát vagy saját grafikai kiegészítőt.                                                                                                                                                                                                                                                              

5. Tervezd meg a kompozíciót. Ha szeretnél függönyt az ablakra, akkor vágd ki méretarányosan. Helyezd el az egyes elemeket az ablakkereten belül. Ha szeretnél a valóságnak megfelelő – perspektivikus – ábrázolásmódot, akkor ne felejtsd el, hogy két dimenzióban ezt úgy tudod érzékeltetni, hogy a kisebb és feljebb elhelyezett tárgyak úgy tűnnek, mintha távolabb lennének. Az arányaiban nagyobb elemek pedig természetesen közelinek tűnnek majd. De az ábrázolás terén itt nyugodtan elrugaszkodhatsz a valóságtól.

6. Ragaszd össze az ablakkeret sablonját az egyszínű kartonnal. Ragaszd végleges helyükre a rajzelemeket. A függönyt utolsó lépésként ragaszd az ablakkeretre. Az ablakba (ablakkeretek közé) helyezve mutat a legjobban. Még színesebb, mutatósabb lehet, ha színes karácsonyi izzósort helyezel köré.


Adventi naptár fiókos szekrénykéből

A karácsonyi várakozás egyik legkedvesebb eleme lehet ez a vidám, hóemberes, adventi fiókos naptár. December elsejétől minden nap – egészen karácsonyig – rejtegetnek valami apró meglepetést a gyerekeknek a kis fiókok.

Megvásárolhatod a szekrénykét félkészen, és akkor kedved szerint alakíthatod. Ha a díszes, kész dobozka mellett döntünk, akkor az apró meglepetésekkel és kiegészítő díszítéssel lesz csak dolgod.
Az adventi naptár hagyománya jóval későbbi mint az adventi koszorúé. Először csak egy nagyobb juta- (vagy kender-) zsákot töltöttek meg minden nap apró, új meglepetéssel.

Ahogyan idővel változott az adventi koszorú, úgy a naptár is kicsit átalakult. Ma már minden napra – december 1. és 24. között – külön kis fiók (vagy csizma, apró zsákocska, dobozka) jut. Így még látványosabb, ünnepibb a dísz.

Alapanyagok:

adventi fiókos naptár
dekorációs festék
24 apró, a fiókhoz méretezett ajándéktárgy
dekorációnak aranyozott dió, mogyoró
színes szalag a doboz mellé

Elkészítése:

1. Készítsd elő a fiókos dobozkát, és nézd és tervezd meg a díszítését. Használhatsz fából készült, kis madarakat, ami a hóemberhez is remekül illik. Dekorációs festékkel festhetsz hópelyheket, holdacskát. A díszítés sokféleségének csak saját fantáziád szabhat határt.

2. A fiókok rejtik majd minden nap az apró meglepetéseket. Válassz olyan méretűeket, amelyek jól elférnek, elbújnak a fiókok mélyén. Ha valamelyik kedves kis figura kikandikálna, akkor csempészd kora reggel a helyére még mielőtt csemetéd felébredne.

3. A fiók mélyén meglepetésként lapulhatnak apróbb kis méretű plüss figurák, szaloncukor, matrica, hűtőmágnes, mandula, mogyoró, pici mikulás, kagyló, kulcstartó, kisautó stb.

4. Rendhagyó egyedi ötlet, ha egy kis cédulát rejtesz a fiókba, amire ráírod, hogy a mai napon bábszínházba vagy korcsolyázni megyünk. Így nem csak apró ajándék, hanem egy-egy feledhetetlen esemény is részét képezi az ünnepi várakozásnak.

Ahol két vagy több gyerek van, ott a fiókokba kis díszt és cédulákat tehetsz, amin megnevezed az ajándékokat. Így a cédulán szereplő ajándékokat minden reggel átnyújthatod gyermekeidnek. 

 

Mikulásvirág-dekoráció

E különleges, virágos dekoráció emlékeztet arra, hogy valaha a karácsony ünneplésében milyen nagy szerepe volt a növényeknek. A mai értelemben vett szépen feldíszített karácsonyfa helyett almával, dióval, fagyönggyel feldíszített termőágat tettek a szobába. A konyhába fonott rozmaringkoszorú került a mai adventi koszorú „elődeként”. A skandináv és az angolszász területeken pedig a fagyöngynek és a magyalnak volt és van különösen fontos, misztikus jelentősége.

Tél idején talán az egyik legszebb ajándék egy szép mikulásvirág. Karácsony körüli színpompás virágzása miatt az ünnepi asztal legszebb dísze lehet. Használd te is e gyertyás-kosaras kompozícióhoz mint legfőbb élő díszítőelemet.

Alapanyagok:

2 különböző átmérőjű, de azonos anyagú és színű kosár
3-4 cserép mikulásvirág
egy hosszú gyertya
ideiglenes díszítésként használhatsz borostyánleveleket (a borostyán szintén mérgező)

Elkészítése:

1. Végy két különböző méretű (átmérőjű), de anyagban, színben azonos, kör alakú kosarat.

2. Helyezd egymásba a két kosarat, így keletkezik köröttük egy kör alakú üres rész.

3. Ide helyezd el a 3-4 kisebb cserép mikulásvirágot, a helyet egyenletesen töltsd ki, úgy hogy a virágok ne dőljenek el.

4. A kosár közepére biztonságosan rögzíts egy hosszúkás – lehetőleg fehér – gyertyát. A gyertya biztonságos távolságra legyen a növényektől. Próbáld ki, milyen messze van a gyertyaláng a virágoktól, és ha úgy látod jónak, inkább cseréld a gyertyát kisebbre.

5. Helyezd a kompozíciót óvatosan az ünnepi asztal közepére, és gyújtsd meg a gyertyát. Lenyűgöző látvány lesz.
FONTOS: A GYERTYÁT SOSE HAGYD ŐRIZETLENÜL ÉGVE! A KOSÁR ÉS A NÖVÉNY IS GYÚLÉKONY!!!

A mikulásvirág (Poinsettia) Mexikóban őshonos. Jóval az európaiak megérkezése előtt az indián tisztaság jelképeként a közép-mexikói aztékok termesztették. A nagy becsben tartott növény vörös színű felleveleiből az indiánok festéket készítettek.

Ha szeretnéd e szép növényt sokáig megtartani, érdemes megfogadnod az alábbi tanácsokat. Mivel rövid nappalos növény, délután öt és reggel nyolc óra között sötétben tanácsos tartani, ha azt akarod, hogy újra virágozzon, később az ünnepek után. Ezt úgy érheted el, hogy áttetsző dobozba teszed, vagy letakarod. Világos, szűrt fényű helyre helyezd, és takarékosan öntözd. Túllocsolni nem szabad, mert elhullajtja leveleit. Ideális hőmérséklet számára a közepesen meleg, körülbelül 18°C körüli. Amennyiben a növény számára sikerült eltalálnod a legmegfelelőbb helyet, fellevelei (piros levelek) akár két hónapon keresztül is szépek maradhatnak. Elvirágzás után teleltetned kell. Gyermekektől tartsd távol, mert a növény mérgező!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL