UTAZÁS

A hatalmas hieroglifás maja lépcső

Szerző:
Szabó Anna
Még a trópusi levélpaplanja nélkül is Copáné az egyik legmegkapóbb rom a maja civilizáció emlékei közül. Itt fedezhető fel a maja klasszikus kor igazi pompája.

 

Copán előkelő helyen áll a legfontosabb maja lelőhelyek között az itt talált nagy mennyiségű hieroglif szövegeknek köszönhetően. Ezek nagy részét nagyméretű sztélékre, oltárokra és az épületek köveire vésték.


A maja hieroglifek teljes írásrendszert képeznek, amely egyszerre képi és fonetikus. Több mint 800 maja írásjel ismert, mindegyikük egy szót vagy szótagot jelképez, ezért a maja feliratokat többé-kevésbé eredeti formájukban lehet hangosan felolvasni. E szövegek fokozatos megfejtése, mely még a mai napig is tart, egyedülálló rálátást biztosít a kutatóknak a maja társadalomra és történelemre. Például Copán egyik legnagyobb kincse a 8. században épült csodálatos hieroglifás lépcső. A mintegy 2500 hieroglif Copán uralkodóinak a történetét meséli el. A kutatók ennek segítségével tudták rekonstruálni a maja dinasztiák történetét.


A szakrális épületek között nagy jelentőségű az Akropolisz nevű építmény, és a Labdajátékpálya. Az Akropolisz belsejében a kutatók egy kisebb templomra leltek. Ezen belül sírokat tártak fel, amelyekben egy férfi cinóberrel festett csontjaira bukkantak, akiről úgy hiszik, Copán első ura lehetett. A sírt elborították az értékes kincsek, jádefaragások és kerámiák. 1991-ben feltártak egy másik templomot, mely szinte érintetlenül feküdt a hieroglifás lépcső alatt. A Rosalila-építménynek nevezett templom stukkóval díszített homlokzatába maja istenek képmását faragták. A történészek ez alapján ismerték meg a maja építészeti stílusokat.


A copani Labdalyátékpálya a legszebb és legimpozánsabb Mezoamerikában. A keskeny játékteret lelátó szegélyezte, a tetején nagy faragott kövekkel, amelyeket korábban stukkó borított. Arapapagájt mintázó szobrok működtek jelzőpontként. A környező templomok ajtó- és ablakkeretei pedig Csak esőisten és más istenek szobrai dekorálták. Északi végében legalább 63 sztélé 14 oltárépület volt. A nézők lépcsős lelátókról nézhették a játékot.


A város fénykorában, Kr. u 800 körül 20 000 ember élhetett a városban. Copán csillaga a túlnépesedés, a környezetkárosítás, a politikai nyugtalanság és háborúskodás miatt áldozott le, mint oly sok más városé.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL