UTAZÁS

A legújabb építészeti csodák

Szerző:
Szabó Anna
Szeretnéd látni, milyen lesz a jövő városa? Íme, néhány ízelítő az extrém üvegpalotákból, víz alatti épületekből, és a futurisztikus és öko látványtervezésből.

 

Paik Nam June Media Híd, Dél-Korea

A Dél-Korea fővárosában, Szöulban található, a lenyűgöző videó- és médiaművészről elnevezett gigantikus, 1080 méter hosszúságú építmény. A Média Híd komplexum önmagában egy kisebbfajta városnak is megfelelne, hiszen van nyilvános parkja, sétálóutcája, múzeuma, könyvtára, informatikai központja, jacht-, hajó- és vízitaxi-kikötője is. A futurisztikus építmény különlegessége még, hogy minden szinten vízszintes és függőleges irányban elhelyezett kerteket hoznak létre, továbbá a híd napenergia-gyűjtő panelekkel lesz felszerelve, a felszínét pedig vetítővászonként lehet majd használni videó-installációk megjelenítéséhez.

Cybertecture Egg, India

Hamarosan több ezer irodai dolgozó veheti birtokba a Mumbai-ban épült 13 emeletes, 32 ezer négyzetméteres, innovatív és intelligens design alapján kialakított, egyben az egyik leghaladóbb gondolkodású munkahelyet a világon. A tervezés során a csodálatos panoráma, a tetőtéri zöld terület, a nap- és szélenergia hatékony kihasználása mellett a dolgozók egészsége is kitüntetett szerepet kapott: a pihenőhelyiségekben súly- és vérnyomás-ellenőrzés történik majd.

Hydropolis, Egyesült Arab Emirátusok

A közeljövőben átadásra kerülő Hydropolis Underwater Hotel and Resort a világ egyik legköltségesebb építészeti projektjeként Dubai City Jumeirah városrészének partjánál helyezkedik el, mintegy 260 hektáros területen. A szálloda legfontosabb részei közé tartozik egy szárazföldi komplexum, ahol a vendégeket fogadják, illetve egy hosszabb, üvegezett falú, összekötő alagút, melyben vasúttal szállítják a látogatókat a hotel víz alatti épületéhez, ahol 220 szoba és lakosztály került kialakításra.

EDITT Tower, Szingapúr

A szingapúri EDITT tornyot azzal a céllal tervezték, hogy újjáélesszenek egy olyan területet a városban, ahol a természetes ökoszisztéma már szinte teljesen megsemmisült. Az új környezetbarát épület leginkább kereskedelmi kiállításoknak biztosít helyszínt, és több előadótermet is tartalmaz, jellegét pedig trópusi növényekkel beültetett homlokzata és kertszerűen kialakított teraszai határozzák meg. Az építmény továbbá rendelkezik esővízgyűjtő-rendszerrel, valamint napkollektorai révén energia-önellátása körülbelül 40%-os lesz.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL