GYERMEK

Alkossunk őszi termésekből!

Szerző:
Szabó Anna
Megérkezett az ősz, itt vannak a nemszeretem napok. Odakint mind gyakrabban esik az eső, esténként korán besötétedik. Mihez kezdjünk ilyenkor az örökmozgó apróságokkal? Itt az ideje egy kis kreatív elfoglaltságnak!
 

Az utolsó fényes napokon…

… kerekedjetek fel – ha tehetitek, családilag – vigyetek magatokkal kis vödröt (vagy nagyot), és gyűjtsetek őszi terméseket, színes leveleket! A legkedvesebb, és legismertebb ezek közül a gesztenye és a makk, de kerülhet a kosárkába egyéb is, például toboz, csipkebogyó, dió, stb. Nem is gondolnád, mennyi energiával tölti fel a még lágyan simogató napsütés a kicsiket, nagyokat egyaránt. A tél beköszönte előtt különösen fontos, hogy sokat tartózkodjunk a kicsikkel a friss levegőn, mert ez segít megerősíteni a szervezet védekezőképességét. Ne hidd, hogy a hideg, vagy szeles napokon jobb bent maradni! Még akkor is tanácsos kimenni egy-egy órácskára, ha a gyermek náthás, persze láz esetén valóban jó, ha pihenget. A kulcs a réteges öltözködésben van, vagyis olyan ruhát adj rá (s így öltözz te is), amelyben nem fázik, de még tud mozogni, és szükség esetén levehet egy réteget. Különösen ügyelj a lábak, a kezek, és a fej melegen tartására, mert ezeken a testtájakon keresztül hűl le legkönnyebben a szervezet. Gyűjtögetés tekintetében a vidékiek helyzeti előnyben vannak, de minden bizonnyal a nagyobb városokban, vagy azok határán is találhattok alkalmas terepet. Amennyiben lehetőségetek van rá, ne forgalmas útszakaszok mentén böngésszetek, hiszen ez nemcsak balesetveszélyt rejt magában, hanem az ilyen helyeken a szennyeződés is jóval több. A begyűjtött terméseket még hazaindulás előtt nézzétek át! Csak egészséges, sértetlen darabokat vigyetek haza! Ellenkező esetben néhány hívatlan vendég is megjelenhet az otthonotokban, hiszen a lehullott termések gyakran kukacosak. Otthon a terméseket tisztítsátok meg, és terítsétek ki a levegőre száradni! Javaslom, hogy a felhasználásukig ne a lakótérben tároljátok őket, ilyentájt ugyanis felkelthetik az egerek és egyéb rágcsálók érdeklődését. (Még lakótelepen is!) A színes faleveleket papírok között préseljétek le (ne könyvben, mert a levelekből származó nedvesség megszínezheti a könyvet), és így szárítsátok ki! Ha elég kincset gyűjtöttetek, a következő esős délutánon már hozzá is foghattok a dekoráláshoz!

Játékos tanulás

Bármilyen egyszerű legyen is egy dekoráció elkészítése, soha ne hagyd egyedül a gyerekeket munka közben! A kicsik leleményessége határtalan, ha balesetek okozásáról van szó: a kisebbek szájukba, orrukba tömhetik a terméseket, a nagyok felsérthetik magukat az ollóval. Légy mindig résen, s ne feledd: a biztonság mellett a hangulatkeltés is a te feladatod lesz! Munka közben rengeteg alkalom nyílik a tanulásra. Beszélgethettek az évszakokról, az éppen kézben lévő növényekről, az állatokról, amelyek fogyasztják ezeket, de ugyanígy kötetlen beszélgetést is kezdeményezhetsz. Ha pedig egy igazán laza délutánra vágytok, énekeljetek őszi dalokat, szavaljatok verseket! A veszélyes eszközök (kés, olló, ragasztó) bizonyára mindennél jobban vonzzák majd az apróságokat, de a tiltással nem sokra mész. Adj inkább mindenkinek az életkorának megfelelő feladatokat, és engedd, hogy kipróbáljanak mindent, de közben hívd fel a figyelmüket a helyes használatra, és a balesetveszélyre! Természetesen nem várhatod el a legkisebbektől, hogy be is tartsák a szabályokat, ezért kell mindig mellettük lenned. Lélekben készülj fel rá, hogy óriási lesz a felfordulás, de remekül fogtok szórakozni, s, ha ügyesek vagytok, még néhány szép fali dísszel, vagy saját készítésű játékkal is gazdagodhattok!

Bagoly, tobozból

Erre lesz szükséged:

- toboz
- kétféle barna színű krepp papír
- kevés sárga és fekete kartonpapír
- ragasztó
- olló

A toboz lesz a bagoly teste, a vastagabb végéhez fog kerülni a fejecske. A fejet „baglyosra” szabjuk, vagyis a széles, ovális forma felül, két oldalra fülekben csúcsosodjon ki! Mind a fej, mind a szárnyak duplán kerülnek fel, világosabb, és sötétebb barna krepp papírból, így érzékeltetve a tollak mélységét. Csőrnek ragassz az arcra egy egyenlő oldalú háromszöget, melynek két szöge a két fület, harmadik szöge pedig a csőrt funkcionálja. A szárnyak a testhez tapadnak, hosszúkás, vízcsepp formájúak. A nagy, sárga, kerek szemek közepébe tág pupillákat ragassz fekete kartonból!

Ujjbábok falevélből

Erre lesz szükséged:

- különböző formájú, nagyságú és színű falevelek
- ragasztó
- olló
- tökmag

A lepréselt, megszárított faleveleket ragasztóval rétegezd egymásra úgy, hogy madárformát adjanak ki! (A madár fajtája a fantáziátokra van bízva.) A rétegezéstől a levél megerősödik, tartást kap. Tökmagból ragassz szemeket a madaraknak! Ha elkészültek, a testükbe kisollóval vágj két-két lyukat, amelybe majd az ujjaitokat illesztitek. Kezdődhet a bábozás!

Denevér gesztenyéből

Erre lesz szükséged:

- vadgesztenye
- fagolyó
- fekete karton
- egész szegfűszeg (denevérenként 1 pár)
- ragasztó pisztoly (aki szeret furkálni, az megoldhatja a régi megszokott módon: gyufaszállal)
- filctoll (fekete, piros)
- fehér ceruza
- maradék szalag a nyakba

Ragasztópisztollyal, vagy gyufaszállal rögzítsd a fagolyót a gesztenyére – ez lesz a denevér feje. Rajzolj arcot (szemet, szájat, orrot) filctollal a fagolyóra, majd a szegfűszeget a szétnyíló végével lefelé ragaszd fel a fejtetőre – ezek lesznek a fülek. Fekete kartonból szabj a denevérnek szárnyakat, fehér, vagy szürke filccel rajzolj rá íveket! A szabásnál ügyelj arra, hogy legyen a szárnyaknak kis „füle”, amivel majd odarögzítheted a gesztenyéhez! Színes szalagból köthetsz nyakkendőt a nyakába, a fejébe pedig fűzhetsz cérnát, így fel is függesztheted.

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL