2017. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Alkossunk őszi termésekből!

V:K

Megérkezett az ősz, itt vannak a nemszeretem napok. Odakint mind gyakrabban esik az eső, esténként korán besötétedik. Mihez kezdjünk ilyenkor az örökmozgó apróságokkal? Itt az ideje egy kis kreatív elfoglaltságnak!

 

Az utolsó fényes napokon…

… kerekedjetek fel – ha tehetitek, családilag – vigyetek magatokkal kis vödröt (vagy nagyot), és gyűjtsetek őszi terméseket, színes leveleket! A legkedvesebb, és legismertebb ezek közül a gesztenye és a makk, de kerülhet a kosárkába egyéb is, például toboz, csipkebogyó, dió, stb. Nem is gondolnád, mennyi energiával tölti fel a még lágyan simogató napsütés a kicsiket, nagyokat egyaránt. A tél beköszönte előtt különösen fontos, hogy sokat tartózkodjunk a kicsikkel a friss levegőn, mert ez segít megerősíteni a szervezet védekezőképességét. Ne hidd, hogy a hideg, vagy szeles napokon jobb bent maradni! Még akkor is tanácsos kimenni egy-egy órácskára, ha a gyermek náthás, persze láz esetén valóban jó, ha pihenget. A kulcs a réteges öltözködésben van, vagyis olyan ruhát adj rá (s így öltözz te is), amelyben nem fázik, de még tud mozogni, és szükség esetén levehet egy réteget. Különösen ügyelj a lábak, a kezek, és a fej melegen tartására, mert ezeken a testtájakon keresztül hűl le legkönnyebben a szervezet. Gyűjtögetés tekintetében a vidékiek helyzeti előnyben vannak, de minden bizonnyal a nagyobb városokban, vagy azok határán is találhattok alkalmas terepet. Amennyiben lehetőségetek van rá, ne forgalmas útszakaszok mentén böngésszetek, hiszen ez nemcsak balesetveszélyt rejt magában, hanem az ilyen helyeken a szennyeződés is jóval több. A begyűjtött terméseket még hazaindulás előtt nézzétek át! Csak egészséges, sértetlen darabokat vigyetek haza! Ellenkező esetben néhány hívatlan vendég is megjelenhet az otthonotokban, hiszen a lehullott termések gyakran kukacosak. Otthon a terméseket tisztítsátok meg, és terítsétek ki a levegőre száradni! Javaslom, hogy a felhasználásukig ne a lakótérben tároljátok őket, ilyentájt ugyanis felkelthetik az egerek és egyéb rágcsálók érdeklődését. (Még lakótelepen is!) A színes faleveleket papírok között préseljétek le (ne könyvben, mert a levelekből származó nedvesség megszínezheti a könyvet), és így szárítsátok ki! Ha elég kincset gyűjtöttetek, a következő esős délutánon már hozzá is foghattok a dekoráláshoz!

Játékos tanulás

Bármilyen egyszerű legyen is egy dekoráció elkészítése, soha ne hagyd egyedül a gyerekeket munka közben! A kicsik leleményessége határtalan, ha balesetek okozásáról van szó: a kisebbek szájukba, orrukba tömhetik a terméseket, a nagyok felsérthetik magukat az ollóval. Légy mindig résen, s ne feledd: a biztonság mellett a hangulatkeltés is a te feladatod lesz! Munka közben rengeteg alkalom nyílik a tanulásra. Beszélgethettek az évszakokról, az éppen kézben lévő növényekről, az állatokról, amelyek fogyasztják ezeket, de ugyanígy kötetlen beszélgetést is kezdeményezhetsz. Ha pedig egy igazán laza délutánra vágytok, énekeljetek őszi dalokat, szavaljatok verseket! A veszélyes eszközök (kés, olló, ragasztó) bizonyára mindennél jobban vonzzák majd az apróságokat, de a tiltással nem sokra mész. Adj inkább mindenkinek az életkorának megfelelő feladatokat, és engedd, hogy kipróbáljanak mindent, de közben hívd fel a figyelmüket a helyes használatra, és a balesetveszélyre! Természetesen nem várhatod el a legkisebbektől, hogy be is tartsák a szabályokat, ezért kell mindig mellettük lenned. Lélekben készülj fel rá, hogy óriási lesz a felfordulás, de remekül fogtok szórakozni, s, ha ügyesek vagytok, még néhány szép fali dísszel, vagy saját készítésű játékkal is gazdagodhattok!

Bagoly, tobozból

Erre lesz szükséged:

- toboz
- kétféle barna színű krepp papír
- kevés sárga és fekete kartonpapír
- ragasztó
- olló

A toboz lesz a bagoly teste, a vastagabb végéhez fog kerülni a fejecske. A fejet „baglyosra” szabjuk, vagyis a széles, ovális forma felül, két oldalra fülekben csúcsosodjon ki! Mind a fej, mind a szárnyak duplán kerülnek fel, világosabb, és sötétebb barna krepp papírból, így érzékeltetve a tollak mélységét. Csőrnek ragassz az arcra egy egyenlő oldalú háromszöget, melynek két szöge a két fület, harmadik szöge pedig a csőrt funkcionálja. A szárnyak a testhez tapadnak, hosszúkás, vízcsepp formájúak. A nagy, sárga, kerek szemek közepébe tág pupillákat ragassz fekete kartonból!

Ujjbábok falevélből

Erre lesz szükséged:

- különböző formájú, nagyságú és színű falevelek
- ragasztó
- olló
- tökmag

A lepréselt, megszárított faleveleket ragasztóval rétegezd egymásra úgy, hogy madárformát adjanak ki! (A madár fajtája a fantáziátokra van bízva.) A rétegezéstől a levél megerősödik, tartást kap. Tökmagból ragassz szemeket a madaraknak! Ha elkészültek, a testükbe kisollóval vágj két-két lyukat, amelybe majd az ujjaitokat illesztitek. Kezdődhet a bábozás!

Denevér gesztenyéből

Erre lesz szükséged:

- vadgesztenye
- fagolyó
- fekete karton
- egész szegfűszeg (denevérenként 1 pár)
- ragasztó pisztoly (aki szeret furkálni, az megoldhatja a régi megszokott módon: gyufaszállal)
- filctoll (fekete, piros)
- fehér ceruza
- maradék szalag a nyakba

Ragasztópisztollyal, vagy gyufaszállal rögzítsd a fagolyót a gesztenyére – ez lesz a denevér feje. Rajzolj arcot (szemet, szájat, orrot) filctollal a fagolyóra, majd a szegfűszeget a szétnyíló végével lefelé ragaszd fel a fejtetőre – ezek lesznek a fülek. Fekete kartonból szabj a denevérnek szárnyakat, fehér, vagy szürke filccel rajzolj rá íveket! A szabásnál ügyelj arra, hogy legyen a szárnyaknak kis „füle”, amivel majd odarögzítheted a gesztenyéhez! Színes szalagból köthetsz nyakkendőt a nyakába, a fejébe pedig fűzhetsz cérnát, így fel is függesztheted.

 


 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

5 szinkronkapcsolat, melyet biztos, hogy megtapasztalsz az életedben

5 szinkronkapcsolat, melyet biztos, hogy megtapasztalsz az életedben

Hiszed, hogy minden valamiért történik? Bizony, minden egyes ember, akivel találkozol, maga a találkozás nagyobb célt szolgál. Gondold végig az összes emberrel kapcsolatos találkozást, akikkel összehozott a sors valaha az életedben, és tudd, hogy egyik sem volt véletlen!

Tovább »
Húzz egy kártyalapot, és fedezd fel, mi vár rád a jövő héten!

Húzz egy kártyalapot, és fedezd fel, mi vár rád a jövő héten!

Üdvözlünk a Kártyák Asztalánál! Foglalj helyet és lazulj el, ez most a te időd. 3 kártyát látsz az asztalon, melyek egytől egyik arra várnak, hogy megérintsd őket. Te azonban arra koncentrálj, amelyik a leginkább vonz! Az általad választott kártya megtestesít majd olyan energiákat, amelyek az elkövetkezendő napokban fognak körül venni.

Tovább »
Régi családi fotót nézegetett, amikor valami hátborzongatót sikerült kiszúrnia

Régi családi fotót nézegetett, amikor valami hátborzongatót sikerült kiszúrnia

A férfi, aki a Reddit közösségi oldalon megmutatta ezt a régi családi fotót, mindig is szkeptikus volt, sosem hitt a paranormális dolgokban, nemhogy a szellemekben. Csakhogy ez a döbbenetes erejű fénykép elég volt ahhoz, hogy megváltozzon a véleménye!

Tovább »

Kalkulátor

Meditációs technikák

A meditáció megnyugtatja a testet, a lelket, és ellazít. És ha még nyugodt, csendes környezet is párosul hozzá, akkor igazi kikapcsolódást nyújt. Válaszd ki, melyik típusú meditációs technikára van jelenleg szükséged, és máris kipróbálhatod.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Gáti Dóra

Esküvőszervező

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Gáti Dóra

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép