2018. február 18. - Bernadett
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. február 18. - Bernadett
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Alkossunk őszi termésekből!

V:K

Megérkezett az ősz, itt vannak a nemszeretem napok. Odakint mind gyakrabban esik az eső, esténként korán besötétedik. Mihez kezdjünk ilyenkor az örökmozgó apróságokkal? Itt az ideje egy kis kreatív elfoglaltságnak!

 

Az utolsó fényes napokon…

… kerekedjetek fel – ha tehetitek, családilag – vigyetek magatokkal kis vödröt (vagy nagyot), és gyűjtsetek őszi terméseket, színes leveleket! A legkedvesebb, és legismertebb ezek közül a gesztenye és a makk, de kerülhet a kosárkába egyéb is, például toboz, csipkebogyó, dió, stb. Nem is gondolnád, mennyi energiával tölti fel a még lágyan simogató napsütés a kicsiket, nagyokat egyaránt. A tél beköszönte előtt különösen fontos, hogy sokat tartózkodjunk a kicsikkel a friss levegőn, mert ez segít megerősíteni a szervezet védekezőképességét. Ne hidd, hogy a hideg, vagy szeles napokon jobb bent maradni! Még akkor is tanácsos kimenni egy-egy órácskára, ha a gyermek náthás, persze láz esetén valóban jó, ha pihenget. A kulcs a réteges öltözködésben van, vagyis olyan ruhát adj rá (s így öltözz te is), amelyben nem fázik, de még tud mozogni, és szükség esetén levehet egy réteget. Különösen ügyelj a lábak, a kezek, és a fej melegen tartására, mert ezeken a testtájakon keresztül hűl le legkönnyebben a szervezet. Gyűjtögetés tekintetében a vidékiek helyzeti előnyben vannak, de minden bizonnyal a nagyobb városokban, vagy azok határán is találhattok alkalmas terepet. Amennyiben lehetőségetek van rá, ne forgalmas útszakaszok mentén böngésszetek, hiszen ez nemcsak balesetveszélyt rejt magában, hanem az ilyen helyeken a szennyeződés is jóval több. A begyűjtött terméseket még hazaindulás előtt nézzétek át! Csak egészséges, sértetlen darabokat vigyetek haza! Ellenkező esetben néhány hívatlan vendég is megjelenhet az otthonotokban, hiszen a lehullott termések gyakran kukacosak. Otthon a terméseket tisztítsátok meg, és terítsétek ki a levegőre száradni! Javaslom, hogy a felhasználásukig ne a lakótérben tároljátok őket, ilyentájt ugyanis felkelthetik az egerek és egyéb rágcsálók érdeklődését. (Még lakótelepen is!) A színes faleveleket papírok között préseljétek le (ne könyvben, mert a levelekből származó nedvesség megszínezheti a könyvet), és így szárítsátok ki! Ha elég kincset gyűjtöttetek, a következő esős délutánon már hozzá is foghattok a dekoráláshoz!

Játékos tanulás

Bármilyen egyszerű legyen is egy dekoráció elkészítése, soha ne hagyd egyedül a gyerekeket munka közben! A kicsik leleményessége határtalan, ha balesetek okozásáról van szó: a kisebbek szájukba, orrukba tömhetik a terméseket, a nagyok felsérthetik magukat az ollóval. Légy mindig résen, s ne feledd: a biztonság mellett a hangulatkeltés is a te feladatod lesz! Munka közben rengeteg alkalom nyílik a tanulásra. Beszélgethettek az évszakokról, az éppen kézben lévő növényekről, az állatokról, amelyek fogyasztják ezeket, de ugyanígy kötetlen beszélgetést is kezdeményezhetsz. Ha pedig egy igazán laza délutánra vágytok, énekeljetek őszi dalokat, szavaljatok verseket! A veszélyes eszközök (kés, olló, ragasztó) bizonyára mindennél jobban vonzzák majd az apróságokat, de a tiltással nem sokra mész. Adj inkább mindenkinek az életkorának megfelelő feladatokat, és engedd, hogy kipróbáljanak mindent, de közben hívd fel a figyelmüket a helyes használatra, és a balesetveszélyre! Természetesen nem várhatod el a legkisebbektől, hogy be is tartsák a szabályokat, ezért kell mindig mellettük lenned. Lélekben készülj fel rá, hogy óriási lesz a felfordulás, de remekül fogtok szórakozni, s, ha ügyesek vagytok, még néhány szép fali dísszel, vagy saját készítésű játékkal is gazdagodhattok!

Bagoly, tobozból

Erre lesz szükséged:

- toboz
- kétféle barna színű krepp papír
- kevés sárga és fekete kartonpapír
- ragasztó
- olló

A toboz lesz a bagoly teste, a vastagabb végéhez fog kerülni a fejecske. A fejet „baglyosra” szabjuk, vagyis a széles, ovális forma felül, két oldalra fülekben csúcsosodjon ki! Mind a fej, mind a szárnyak duplán kerülnek fel, világosabb, és sötétebb barna krepp papírból, így érzékeltetve a tollak mélységét. Csőrnek ragassz az arcra egy egyenlő oldalú háromszöget, melynek két szöge a két fület, harmadik szöge pedig a csőrt funkcionálja. A szárnyak a testhez tapadnak, hosszúkás, vízcsepp formájúak. A nagy, sárga, kerek szemek közepébe tág pupillákat ragassz fekete kartonból!

Ujjbábok falevélből

Erre lesz szükséged:

- különböző formájú, nagyságú és színű falevelek
- ragasztó
- olló
- tökmag

A lepréselt, megszárított faleveleket ragasztóval rétegezd egymásra úgy, hogy madárformát adjanak ki! (A madár fajtája a fantáziátokra van bízva.) A rétegezéstől a levél megerősödik, tartást kap. Tökmagból ragassz szemeket a madaraknak! Ha elkészültek, a testükbe kisollóval vágj két-két lyukat, amelybe majd az ujjaitokat illesztitek. Kezdődhet a bábozás!

Denevér gesztenyéből

Erre lesz szükséged:

- vadgesztenye
- fagolyó
- fekete karton
- egész szegfűszeg (denevérenként 1 pár)
- ragasztó pisztoly (aki szeret furkálni, az megoldhatja a régi megszokott módon: gyufaszállal)
- filctoll (fekete, piros)
- fehér ceruza
- maradék szalag a nyakba

Ragasztópisztollyal, vagy gyufaszállal rögzítsd a fagolyót a gesztenyére – ez lesz a denevér feje. Rajzolj arcot (szemet, szájat, orrot) filctollal a fagolyóra, majd a szegfűszeget a szétnyíló végével lefelé ragaszd fel a fejtetőre – ezek lesznek a fülek. Fekete kartonból szabj a denevérnek szárnyakat, fehér, vagy szürke filccel rajzolj rá íveket! A szabásnál ügyelj arra, hogy legyen a szárnyaknak kis „füle”, amivel majd odarögzítheted a gesztenyéhez! Színes szalagból köthetsz nyakkendőt a nyakába, a fejébe pedig fűzhetsz cérnát, így fel is függesztheted.

 


 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A kávé 8 egészségügyi előnye - Tudd meg, miért éri meg kávézni

A kávé 8 egészségügyi előnye - Tudd meg, miért éri meg kávézni

Ha a kávé szerelmese vagy, akkor jó hír, hogy nem csupán felébredni segít reggelente, de számos egészségügyi előnye is van. Emellett sok betegség is megelőzhető a fogyasztásával. Az alábbiakból megtudhatod, hogy a kávéfogyasztásnak milyen pozitív hatásai és egészségügyi előnyei vannak!

Tovább »
Felismered az állatokat a nyomaik alapján? - Lássuk, mekkora állati nyomozó vagy!

Felismered az állatokat a nyomaik alapján? - Lássuk, mekkora állati nyomozó vagy!

Azt vallod, hogy igazi állatbolond vagy? Akkor gyere és törj Ace Ventura babérjaira, mutasd meg mekkora állatmániás vagy és hogy ott rejlik-e benned Sherlock Holmes is a remek megfigyelő képességeivel! Vajon képes vagy minden állat lábnyomát felismerni?

Tovább »
Melyik napra esett a születésed? - Árulkodik személyiséged kardinális pontjairól

Melyik napra esett a születésed? - Árulkodik személyiséged kardinális pontjairól

A személyiségjegyeinkre sok minden hatással van, ezek közül az egyik az, hogy amikor megszülettünk, éppen milyen nap volt. Valóban meg vannak benned e tulajdonságok? Esetleg a párod születésének napja hogyan befolyásolhatja a leendő kapcsolatotokat? Keresd ki, melyik napon születtél, majd olvasd el a jellemzést magadról, és a jelenlegi vagy jövőbeni párodról!

Tovább »

Kalkulátor

Gyógyító angyali üzenetek

Válaszd ki az aktuális problémádat, és olvasd el, mit üzennek számodra az Angyalok. Meglátod, angyali tanácsaik segíteni fognak, és hamarosan másképpen látod majd a dolgokat!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Dr. Jánky György

Plasztikai sebész

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Dr. Jánky György

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép