GASZTRO

A Béke szigete a Ráday utcában

Szerző:
Szabó Anna
Nehéz elképzelni, hogy az állandóan nyüzsgő belvárosi utcában megtalálhatjuk a béke szigetét. Pedig megtalálhatjuk, de ehhez néhány információra van szükségünk.


Vendégünk vagy a Lizard étterembe!
Most kétszemélyes vacsorát nyerhetsz,
a részletekért kattints ide >>

A Lizard étterem valóban más, mint az itt sorakozó éttermek és vendéglátóhelyek többsége. Hogy miért? Talán a sok, kisebb-nagyobb elszeparált termeknek, helységeknek köszönhetően, vagy a különleges atmoszféra miatt, nem tudom. De az biztos, hogy amikor ott jártam, béke és nyugalom volt. Ez persze nem azért, mert üres volt az étterem. Dehogy. Egyszerűen sikerült kialakítani egy olyan belső teret, elrendezést, amiben mindenki megtalálja a számára legkellemesebb kis zugot. Van nyitottabb, nagyobb társaságok számára kialakított sarok, de egy meghitt 2 személyes vacsorára is találunk alkalmas asztalt. Bár lassan vége a nyárnak és zárnak a teraszok, ez a Lizardban nem számít, hiszen a belső hangulata páratlan, érdemes bármikor betérni egy finom ebédre vagy vacsorára.

Nehezen tudnám meghatározni, melyik korosztálynak „való” leginkább, hiszen a fiatalokra is nagy hangsúlyt fektet az étterem vezetése mindamellett, hogy nyári időszakban többnyire külföldi vendégek fogyasztják a különleges ételeket. A Ráday utca mára nagyon felkapottá vált, előszeretettel látogatják a hazai vendégek is. Mai formáját azonban hosszú évtizedek során kapta.

A Ráday utca Ferencváros legrégebbi múltra visszatekintő utcája, története egyben a kerület története is. Az 1740-es években már 8 ház állt itt, 1834-ben pedig megnyílt a Ráday utca 32. alatt Prückler Ignác rum-, likőr- és pezsgőgyára. Neve azért is fontos, mert először Magyarországon ő gyártott pezsgőt.

Az utcában lóvasút is közlekedett 1973-tól. Mára már teljesen megváltozott minden, hiszen sétálóutca lett, és számtalan étterem, kávézó várja az éhes és szomjas betérő vendégeket. Bár a 4-es Metró építése miatt van egy kis felfordulás a Kálvin téren, ez nem zavarja meg a nyugalmunkat.

A Lizard valóban a béke szigete. Nevét az ausztráliai Lizard-szigetről kapta, s bár kenguru húst nem kínálnak, azért van miből választani. A művészi fotókkal készített étlapot többször is átlapoztam, mire sikerült választanom. Visszagondolva nem is tudom, hogyan tudtam ilyen menüt összeállítani.

A kakasleves vargányás grízgaluskával különleges élmény volt. Én is szoktam kísérletezni az ízekkel, de a levesbetéteket ritkán ízesítem. Hiba volt, ezen változtatnom kell!

A leves után egy hideg előételt is kértem, mégpedig lazac mousse-t, amivel már többször szemeztem más éttermekben, de végül soha nem azt kértem. Most viszont elcsábított, amit a fotón láttam és meg kellett kóstolnom. Hát igen, jó döntés volt! Olyannyira, hogy már én is elkészítettem otthon a következőképpen:
A lazacfilét összedaraboltam, botmixerrel pépesítettem. A kapott masszát összekevertem mascarponéval. Belereszeltem a citrom héjának negyedét és ráfacsartam egy evőkanálnyi citromlevet. Lime is jó hozzá, de az pont nem volt otthon. Ha szükséges, ízesíthetjük sóval vagy fehérborssal. A Lizard-os sokkal finomabb volt, de a recept titkos, így csak próbálkozni tudtam.

Ezek után már nem nagyon voltam éhes, de a főételt nem hagyhattam ki. Igaz, itt a köret volt csábítóbb számomra, ami lime-os krumplipüré volt a barackkal és libamájjal töltött csirkecombfilé mellé. Kíváncsi voltam, hogyan hat a savanykás, pikáns íz a pürére. Nagyon meglepődtem, mert életem egyik legjobb köretét sikerült megkóstolnom. A krumpli amúgy is az egyik kedvencem, ezért ezt is megpróbáltam otthon elkészíteni, de a végeredmény alig hasonlított a Lizard-ban kaphatóhoz.

Összegezve tehát, érdemes ellátogatni ebbe a csodás étterembe. Nem rohanni, hanem egy kicsit leülni, falatozni és beszélgetni, kellemes borokat kortyolgatni, mert ez utóbbiból is van ám jó néhány. A schiller például kihagyhatatlan! Ez a rose-nál több színanyagot és cserzőanyagot tartalmazó világos piros színű bor igazi ritkaságnak számít, és valóban egy kis nyugalomra, pihenésre késztet mindenkit.

A remek kínálathoz kedves felszolgálók, tiszta környezet és odaillő halk zene társul. A Lizard az a hely, ahol a pénztárcánk sem fogja bánni a gasztronómiai kalandozást!

Jó étvágyat mindenkinek!

 

Weboldal

10

Megközelítés, parkolás

9

Belső hangulat

10

Személyzet

10

Étlap kínálat

10

Árarány

10

Ízvilág

10

Tálalás

10

Általános tisztaság

10

Mellékhelység összhatás

10

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL