UTAZÁS

Dzsingisz kán pazar udvara

Szerző:
Szabó Anna
Dzsingisz kán birodalmának fővárosa Karakorum, a 13. században egy rendkívül sokszínű város lehetett, amely Perzsiától Kínáig vonzotta az embereket, és a kereskedőket.

 

A Dzsingisz kán által létrehozott Mongol Birodalom fővárosa a selyemút mentén fekvő fontos kereskedőváros volt. Karakumot elsősorban a kereskedelem éltette. A leletek között a kerámiától az ékszerként használt üveggyöngyön át a különleges pénzérmékig, a kínai selyemig, a környező pusztákon legeltetett birkák gyapjából készített fonálig sok minden előfordult.


Karakum abban az időben egy agyagból emelt fallal körülvett város volt, négy kapuval. Ezek mellett különböző árucikkeket forgalmazó piacok álltak. Az északi kapu tövében zajlott a ló kereskedelem, a keleti kapunál árulták a gabonát, délen az ökröket és a kocsikat, míg a nyugati kapunál a kecskéket. A város maga két részből állt. A káni palota körül a muszlim kereskedők negyede, míg a város másik részében a kínai kézművesek műhelyei és otthonai kaptak helyt.


Összesen 12 nép emelt templomot a városban, beleértve több mecsetet, és buddhista imahelyet, sőt még keresztény templomot is. A palotát ünnepélyes alkalmakkor használták, így például követek fogadásakor és az évente kétszer megrendezett ünnepek alkalmával, amikor a kán tavasszal kelet felé utazott, illetve amikor nyár végén vissza nyugat felé.

Amikor a kán a városban tartózkodott, valószínűleg a jurtáját egy nagy, kör alakú emelvényen állították fel. A kán kísérete a városfalon kívül állította fel a sátrait, mintegy 10 000 fővel duzzasztva fel Karakorum lakosságának számát. A lépcsőzetes tetejű palota együttes számos kínai stílusjegyet hordoz. A tető kerámiacserepei és más díszítőelemei a feltárások során felkeltetéka kutatók érdeklődését is. A palota leglátványosabb dísze egy ezüstfa volt egy szökőkút közepén, melynek ágai, levelei és gyümölcsei ezüstből készültek. A fát négy ezüst oroszlán vette körül, amelyekből bor, kancatej, illetve mézből és rizsből készült ital folyhatott. A fa tetején egy trombitát tartó angyal állt.


Karakorum virágkora nem tartott sokáig, a Ming dinasztia alatt újjáéledő Kína katonái felgyújtották és elűzték a mongolokat. Az ásatások már 1890 óta tartanak, de a város még mindig sok titkot őriz. A fontosabb leletek közé tartozik egy fáraómaszk is, amelyet minden valószínűség szerint egy külföldi utazó hozott vagy adott a kánnak. Ezen egyedülálló lelet jól mutatja Karakorum messzire nyúló diplomáciai kapcsolatait.


A palota maradványait külön kutatócsoport kutatja. A kutatók szerint a palotát számos boltív díszítette, míg a padlót zöld színű kerámialapokkal burkolták be, a tetőt pedig szintén zöld, illetve piros cserepekkel fedték. Az épület ezen felül szobrok és festett, valamint vésett ábrázolások is ékesítették.

Ez a cikk az Elveszett városok atlasza című könyv alapján készült.

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL