UTAZÁS

Tegyél pénzt Buddha lábfejére, és gazdag leszel

Szerző:
Szabó Anna
Ajutthaja az egykori Thai főváros aranykorában virágzó kultúrával és művészettel büszkélkedhetett. A város az utóbbi 150 év alatt teljesen elnéptelenedett, de a templomromok és a szerencsét hozó Buddha lábfej miatt ma is sokan látogatják.

 

Ajutthaja Bankoktól 70 kilométerre fekszik, és a 15. században aranyvárosnak nevezték fejlett kultúrája és csodálatos buddhista templomai miatt. A várost a 14. században alapították, új főváros gyanánt. Hatalmas Buddha szobrokat és szakrális épületegyütteseket építtettek. A város kupolás tornyai messziről hirdetik az egykori aranyváros spirituális erejét és gazdagságát.



A legtöbb műemlék a 15. században épült. Miután a buddhizmus lett Ajutthaja hivatalos vallása, számos buddhista templom épült. A Wat Yai Chai Mongkol a zarándoklatból hazatérő szerzetesek meditáló helye, mely hatalmas Buddha-szobráról híres. A wat szakrális épület együttes fallal elkerítve, mely egy kapun át közelíthető meg. A wat nagy chedije (kupolás tornya) 1592-vben épült, egy katonai győzelem emlékére, mivel a város az ostrom alatt szinte sértetlen maradt. Ez a hatalmas kupola szinte uralja az óváros látképét. Szintén a 15. században épült a Wat Phra Si Sanphet, az ősi főváros központjában álló nagy templom, melynek belsejében egy hatalmas, 16 méter magas arannyal bevont Buddha-szobor található. Az arany Buddhát eredetileg több mint 150 kilogramm arany borította.



A Wat Phra Si Sanphet templom további érdekessége a három harang alakú tornya, melyet a király és két fia hamvai számára építtettek. Építésekor a wat főtemploma közvetlenül kapcsolódott a királyi palotához. A templom közelében található szintén egy hatalmas Buddha-szobor, melynek lábfejébe a turisták pénzérméket helyeznek, hogy gazdagok és szerencsések legyenek.



A város 400 éves történelme során számos összeütközésbe került Burmával. 1569-ben a burmai csapatok elfoglalták a várost és száműzték a királyi családot, de ezt követően még egy rövid időre visszanyerte függetlenségét. 1767-ben azonban pusztító leigázás történt, amikor a várost teljesen kifosztották és felégették. Művészeti kincsei, könyvtára és műemlékei csaknem teljesen odavesztek. Ajutthaja kísértetváros lett, lakói vagy meghaltak, vagy elköltöztek. A várost belepte a növényzet és a fák gyökerei körbefonták az épületeket és szobrokat. Nem ritka látvány Ajutthajában a gyökerekkel körbefont Buddha szobrok látványa.


Az utóbbi 150 évben Ajutthaja sok történelmi emlékét helyreállították. A romokat alaposan tanulmányozták a régészek és történészek. Jelenleg a Melbourne-i Egyetem dolgozik azon a bangkoki Egyetemmel együttműködésben, hogy a város fénykorát virtuális valóságként keltsék életre.

A cikk az Elveszett városok atlasza című könyv alapján készült.

 

 


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL