HIRDETÉS
2017. október 17. - Hedvig
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. október 17. - Hedvig
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Az étel öröme beteggé tehet?

Az étkezés módja önkifejezési forma, attól függetlenül, milyen minőségű ételt eszünk. A jó étel és a kellemes társaság olyan örömöt ad, amely még a legegyszerűbb táplálékot is mannává változtatja.


Öröm és áldás nélkül még a legteljesebb, legínycsiklandóbb táplálék is ízetlen – éhes marad tőle a lélek. Azok, akiknek csak az étel íze, a diéta vagy a tápérték a fontos, általában sóvárogni kezdenek valami után, amit nem kapnak meg. Állandó keresésük feldúlja életüket és otthonukat; azért esznek, hogy kielégítsék félreértett éhségüket.

Túlevés és öregedés

A gazdag nemzetek kedvenc időtöltését, a túlevést tartják az idő előtti öregedés legfőbb okának. Ötven év kutatómunkája bebizonyította, hogy a mértékletes, tápláló étkezés hátráltatja az öregedést, hatására az életkor és az ellenálló képesség határa minden eddig vizsgált állatfajnál kitolódott, a véglényektől a férgeken, rovarokon, halakon, rágcsálókon át egészen az emberig. Valóban, a túl sok, természetes tulajdonságától megfosztott, nehéz étel a felelős civilizációs betegségeink többségéért, például az elhízásért, a rákért, a cukorbajért. Még a vegetáriánusok is rendszeresen többet esznek a kelleténél, ami súlygyarapodással nem jár ugyan, de ugyanúgy gyengeséghez, emésztési rendellenségekhez és gyors öregedéshez vezet.

A túlevés érzelmi szinten kínzó és homályos sóvárgásból fakad, amely arra ösztönzi az egyént, hogy fölöslegesen sokféle ételt fogyasszon. Minden ételnek egyéni íze van, amelyet a hipotalamuszban lévő étvágyközpont azonosít. A hipotalamusz csak akkor elégül ki, ha az általa beazonosított valamennyi ízmintából talált egy bizonyos mennyiséget. Így nagyon nehéz mértéket tartani a sok hozzávalóból készült ételek fogyasztásakor.

Túlevésre ösztönöznek ezenkívül a finomított ételek is, mint azt az Egyesült Államok mezőgazdasági kutatásokat végző intézete 1999-ben egy jelentésében közre is adta. Az egyik magyarázat szerint kialakulásának évmilliói alatt az emberiség teljes ételeket fogyasztott; a túlevés öntudatlan sóvárgásunk jele, amellyel szervezetünk a finomítás során elveszett tápanyagokat keresi. A leggyakoribb tápanyagszegény ételek közé tartoznak a „fehér” finomított élelmiszerek: a cukor, a tészta, a kenyér, a sütemény és a rizs; a finomított olajok, valamint a csökkentett zsírtartalmú tejtermékek.

A rendszeres túlevéstől, különösen a húsoktól és az erős ízű ételektől begyullad a gyomorfal. A kínai orvoslás szerint a gyomorban lévő többlet hő önmagában is túlevésre csábít, de még ha meg is szakadna a hőtöbblet és a túlevés körforgása, akkor is meg kell változtatnunk az alapjául szolgáló szokásokat, amelyek az évek során szinte beágyazódnak testünk sejtjeibe és szerveibe.

 

A harmonikus étvágy megteremtése

1. Győzd le a rafinált, bonyolult étkezésekben megnyilvánuló fölösleges vágyakat. Kezdj el egyszerűen táplálkozni.

2. Amennyiben megrögzött túlevő vagy, fogyassz rendszeresen nyers zöldséget és gyümölcsöt, mert az lehűti a tüzes gyomrot. A zellerszár különösen alkalmas erre. Amikor nehezen bírod abbahagyni az evést, a zeller segít. Iktass be teljes gyümölcsből, zöldségből vagy a levükből álló étkezéseket. A keserű zöldségek, mint a zellerszár, a fejes saláta és a nyers növényi ételeket azonban súlyosbítják a sovány, száraz, ideges vagy hiányos alkatú túlevők állapotát. Az ilyen ember bölcsen teszi, ha főve fogyasztja a zöldséget és a gyümölcsöt. Minden túlevő gyulladt gyomrának jót tesz a főtt káposzta és a vörös szil kérgéből készült gyógytea.

3. A túlevők étrendjében általában több folyadékra, például levesre, ragura van szükség. Ha két étkezés között megszomjazol, igyál teát vagy más folyadékot, például vizet. A tömény klorofilltartalmú élelmiszerek, így a búzafű, a spirulina és a többi mikroalga, valamint a sötétzöld levélzöldségek szintén hűtik a gyomrot.

4. Kevesebb olyan ételt fogyassz, amitől begyulladhat a gyomrod: húsok, zsírban sült vagy olajos ételek, diófélék, magvak, nagyon sós és erősen melegítő ízek (fokhagyma és a hagymacsalád többi tagja, ezen kívül fahéj, gyömbér, római kömény, édeskömény, fűszerkömény, erős paprika stb.).

5. Soha ne egyed tele magadat. Az esszénusok hosszú és tevékeny életet éltek, tanításuk bölcs szabálya szerint akkor kell abbahagyni az evést, amikor a gyomor kétharmada megtelik.

6. Lélegezz mélyen, rágj alaposan. Mindkét gyakorlat türelemre tanít, és csökkenti a vágyat.

 

Forrás
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás
Édesvíz Kiadó

„Az étel mindig megfelelően működik, bár a hatása kevésbé markáns, sokkal gyengédebb, mint a gyógynövényeké és más gyógyszereké. Ugyan lassabban fejti ki a hatását, de sokkal alaposabban befolyásolja a test valamennyi rendszerét. Ha megelőzésre és kezelésre helyes étrendet állítunk össze, kevesebb gyógyszerre lesz szükség – ha szükség lesz egyáltalán.”

A Gyógyító táplálkozás a kínai orvoslás és táplálkozástudomány hagyományait társítja a növényi étrend gyógyító hatásaival foglalkozó modern nyugati kutatásokkal. Ez a korszakalkotó munka átfogó és értékes ismeretekkel gazdagítja olvasóit az egészséggel, az étrenddel, az alternatív gyógyítással, valamint számtalan növényi és állati eredetű táplálék gyógyító tulajdonságaival kapcsolatban.

Paul Pitchford tanár, táplálkozáskutató az ősi hagyomány szellemében inaskodással, a kelet-ázsiai orvostudomány mestereinek személyes útmutatása mellett szerezte szakképzettségét. Több mint három évtizedes működése alatt a távol-keleti filozófia egyesítő, holisztikus megközelítését ötvözte a Nyugat főbb táplálkozásterápiai elméleteivel, amivel új távlatokat nyitott az egészség és a gyógyítás előtt. A szellemi tudatosságot és az ebből fakadó útmutatást tartja a sokszínű élet, így a táplálkozás lényegének.

További információt a könyvről idekattintva,
az Édesvíz Kiadó honlapján találsz >>


 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Körömgomba - Mi is az, miért veszélyes és hogyan tehetsz ellene?

Körömgomba - Mi is az, miért veszélyes és hogyan tehetsz ellene?

A körömgomba nagyon gyakori probléma. Először sárga, barna vagy fehér foltok jelennek meg a fertőzött körmön, vagy alatta, aztán a színe megváltozhat, vagy akár egészen el is feketedhet. Ez a kellemetlen fertőzés akár több körmöt is érinthet. Mielőtt megtudnál többet is erről, vedd számba azokat a nyilvános helyeket, ahol ilyen jellegű fertőzést kaphatsz el. 

Tovább »
Látod azt a 4 állatot, amely elbújt a képen? - Elhiheted, nem könnyű kiszúrni őket!

Látod azt a 4 állatot, amely elbújt a képen? - Elhiheted, nem könnyű kiszúrni őket!

Biztos estél már abba a hibába te is, hogy azt hitted egy feladatról, milyen pofonegyszerű, gyerekeknek való, aztán kiderült, hogy mégsem! Lehet, most is így fogsz járni! 4 állatot kellene megtalálnod ezen a képen, akik ügyesen elbújtak. Szerinted menni fog?

Tovább »
Mit csinálnál legszívesebben először? - Választásod elárulja, mi számodra a legfontosabb

Mit csinálnál legszívesebben először? - Választásod elárulja, mi számodra a legfontosabb

Ezt a tesztet egy dán pszichológuscsoport állította össze, és meglepően pontos képet ad a valódi személyiségedről. Meg kell hoznod egy döntést, méghozzá azt, hogy az alábbi képet látva, mit cselekednél először. Megérted majd, hogy minden élethelyzetben meghozott döntés bizony komoly jelentőséggel bír.

Tovább »

Kalkulátor

A színek ereje

Milyen színek vesznek körül? Milyen színű ételeket fogyasztasz? Ha egy szín túlságosan jelen van életedben, az nagy jelentőséggel bír. Mint ahogy az is, ha az egyik hiányzik belőle. Válaszd ki, melyik az, és tudd meg, mire van szükséged és mit üzen neked.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Kegyes Éva

Protokoll és tánc szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Kegyes Éva

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép