LELKIPATIKA

Mikor megbántódsz, begubózol?

Szerző:
Szabó Anna
A begubózással büntetni akarod a másikat azért, mert nem azt teszi, amit te akarsz. Eközben a kommunikáció megszakad közöttetek. Ez azokra a személyekre jellemző, akik kérésük teljesítését azonnal akarják, sőt ha lehet, ne is kelljen kérni, mégis megkapják. E szokás közeli kapcsolatban áll a makacssággal és nagyon szétzilálja az emberi kapcsolatokat.

 

Vannak olyan családok, ahol a tagok már évtizedek óta nem beszélnek egymással. Már senki nem is emlékszik a kiindulási okra, de biztos nyomós ok lehetett… Minél inkább elhúzódik, annál nehezebb megtörni ezt a hallgatást. Gyakran a gyengeség jelének tekintik, ha az egyik fél kezdeményezni próbál. Mintha ezzel azt ismerné be, hogy 15 évvel ezelőtt nem volt igaza. Ezt pedig egyikük sem akarná. És vége, beállt a patthelyzet.

Ennek a duzzogásnak enyhébb változata az, amikor ezzel akar valaki üzenni arról, hogy mennyire „kifelejtettnek” érzi magát, mikor nem kap elég figyelmet. Azt hiszed, hogy neked minden kijár, sőt, hogy azért még megdolgozni sem kell, csak úgy legyen. Ezt a fárasztó részt automatikusan ki akarod hagyni a képből. Ha valami megragadt a fejedben, akkor automatikusan és azonnal szeretnéd megvalósulva látni, méghozzá pontosan úgy, ahogyan elképzelted. Az elgondolással nincs is semmi baj, csak éppen nem elég jól állsz hozzá. Fontos, hogy tudjuk, mit akarunk, de bizony gyerekes lenne csak ahhoz az egyhez ragaszkodni, majd pedig megsértődni, ha nem jön be. Ilyenkor két választási lehetőséged van: magadba roskadva kesereghetsz az élet igazságtalansága felett, különösen, hogy veled mennyire igazságtalanok voltak mások, vagy egyszerűen továbblépsz.


Soha ne add fel!


Az életben nincsenek garanciák, csak lehetőségek, és belőlük mindig van új és új. Legyél rugalmas és vedd észre az új alkalmakat. Ha ez kimaradt, az csak jelzés arra, hogy már jobb van útban. A figyelem hiánya szintén kiválthatja a duzzogó bezárkózást. Ha például partnered egy új és izgalmas munkába fogott bele, és nem szakít időt arra, hogy veled lehessen. Bár ilyenkor a munkának te is örülsz, az nem tölt el boldogsággal, hogy emiatt kevesebb figyelmet kapsz. És ilyenkor nem ezt közlöd a partnerrel, hanem begubózol és duzzogsz.

Mikor haragszol, vagy neheztelsz társadra azért, ahogyan ő viselkedik, akkor a begubódzással a szeretetedtől fosztod meg. Így bünteted, azaz így állsz rajta bosszút, pedig miközben eltávolítod magadtól, a kettőtök közötti bizalmat és intimitást pusztítod el. Ez a reakció pedig csak szakadáshoz, szakításhoz vezethet. A neheztelő duzzogás lényege, hogy semmire sem vezet. Így épp azt nem szerzed meg, amire oly nagyon vágytál: a szerető figyelmet. Kérned kell. Ne hagyd, hogy az önsajnálat megkeserítse a kapcsolatot, neked kell elmondanod, hogy mire van szükséged.


Senki nem gondolatolvasó


A duzzogó begubódzás senkit nem tesz boldoggá – téged sem, és a partneredet sem. Akkor meg mire jó? Nélküle garantáltan jobban fogod érezni magad, és még az akaratod is nagyobb valószínűséggel teljesülhet.


Forgatókönyv a probléma leküzdésére


Nem árt, ha tudom, mit akarok. Célomat teljes belső biztonsággal elérem. A felbukkanó lehetőségeket észreveszem és megragadom.

A felmerülő problémákat hatékonyan és belső nyugalommal kezelem. Az akadályok csak újabb megoldáshoz segítenek hozzá.

A szükségleteim fontosak és képes vagyok kedves és könnyed modorban közölni őket a másikkal. Mindig rugalmasan és magabiztosan értem el a céljaimat.

Szükségleteim nekem fontosak. Segítem a többieket saját szükségleteim kielégítésének megkönnyítésében.

Tudom, hogy a célomat elérem.



Szeretnél életed minden területén pozitívan gondolkodni? Akkor feltétlenül vásárold meg az alábbi könyvet.


Vera Peiffer Pozitív gondolkodás
(Duna Könyvkiadó)


Vera Peiffer hipnoterapeuta, pszichoanalitikus. A londoni Business School keretein belül stressmanagement- és pozitív dongolkodás-kurzusokat tart. Sikere, népszerűsége óriási. E könyv segítségével most a magyar olvasók is kipróbálhatják módszereit, amelyben ezek lényegét írja le számunkra.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL