FÉSZEK

Feng Shui a konyhában? 3. rész

Szerző:
Szabó Anna
Nincs két egyforma konyhakialakítás, még a sokemeletes lakótelepi lakásokban sem, mert elosztás szerint lehet azonos helyen, de formájában, színében már szintenként minden változó.

„Az egészség
a konyhában kezdődik.”

Játssz és nyerj
Feng Shui szakértőnktől, egy személyre szóló asztrológiai elemzést a születési adataid alapján.
Tovább a kérdőívhez! >>

„Ahány ház, annyi szokás”, ezt személy szerint tapasztalom a tanácsadások során. Fontos szempont a tervezés során, a Feng Shui öt elem tanának megfelelő helyen kialakított konyha, mely segít életünk feladatainak megoldásában. A konyha, a Tűz elemhez tartozó tevékenység, ezért a kedvező égtájirányok egy konyha számára elsődlegesen a Dél, másodlagosan a Délnyugat és az Északkelet. A Tűz-Víz ősi ellentét miatt a legkedvezőtlenebb égtáj egy konyha számára az Észak, melyet a Víz elem ural, az Északnyugat és a Nyugat, melyet a Fém elem képvisel.

A tűzhely elhelyezkedése

A konyha legfontosabb eleme a tűzhely vagy a sütő, ezért központi jelleget formál elhelyezkedése és az ajtónyitás iránya.


Kedvező és kedvezőtlen

Sok ezer éves megfigyelések szerint, nagyon ártalmas elhelyezkedése a tűzhelynek, a sütőnek, ha a bejárati ajtóból azonnal rálátunk. Temérdek bajt és szerencsétlenséget hozhat a ház lakóira ez a helyzet. A sütő a szerencse jelképe, ahol az életerőt adó ételeink készülnek, biztosítva a mindennapok energiaszükségletét.

Az ételkészítés során nyugalomra és odafigyelésre van szükség. Amikor a bejárati ajtóból rálátni a sütőre, a bejárat felől érkező kedvezőtlen energiák, zaklatottá teszik az étel készítőjét, elvegyülnek a készülő ételekkel és a család azokat elfogyasztván, káros energiákkal töltődik. Ezáltal könnyebben megbetegszik és erőtlenebbé válik a napi munkavégzés közben.

Számos megoldás létezik az ilyen kedvezőtlen kialakítás orvoslására. Például a sütő áthelyezése, függöny vagy ajtó közbeiktatása, ami megakadályozza a közvetlen rálátást a bejáratból. 

További kedvezőtlen állapot, mikor a konyhában dolgozónak háttal az ajtónak kell tevékenykednie. Mivel nem lát rá az ajtó irányából érkezőkre, illetve az onnan fenyegető veszélyekre, ezért folyamatosan feszült és szétszórt figyelmű lelkiállapotban alkot, így a készétel is zavaros energiával telített lesz. Az ideális elrendezés, mikor a tűzhelynél állva könnyen szemmel tartható minden nyílászáró. Tapasztalatom szerint ez nagyon ritkán valósul meg napjaink otthonaiban.

Folytatva a sütő kedvezőtlen elhelyezkedését, kerülendő az ablak alatti pozíció, mert ebben a felállásban is túl sok külső zavaró inger hat az étel készítőjére, ezáltal gyakoribbak a konyhai balesetek, a főzési bakik, mint a túl édes vagy sós étel, illetve szűretlenül belefő az ételbe minden kívülről beáramló energia, a hasznos és a haszontalan is.

Természetesen a konyhán alapvetően szükséges, hogy ablak legyen. Fontos a szellőztetés, a fény szempontjából, azonban ott, ahol nincs lehetőség ablakot nyitni a világra, legalább elszívóberendezés gondoskodjon a fáradt és szennyezett energiák eltávolításáról a főzés folyamán.

Veszekedést és állandó vitákat eredményezhet a családban az elemek rossz szomszédsága, mint a sütő (Tűz elem) és a mosogató vagy hűtő (Víz elem). A kibékíthetetlen ellentétet az elemek között feloldhatjuk a Fa elem közbeiktatásával vagy a kellő távolság biztosításával a berendezések között.

A kedvező irányt és ezzel a család szerencséjét az ott élők GUA száma határozza meg. A helyes irány otthononként lehet eltérő és jelzi, hogy a feladatot, amiért éppen ott él a család, mennyire lesz könnyű vagy nehéz megvalósítani.

Abban az esetben, ha a sütő ajtajának nyitásiránya kedvezőtlen, érdemes a helyes irányba fordítani, hogy energetikailag nagyobb támogatást élvezzen a család a megoldandó élethelyzetek során.

Sütő vagy mikrosütő?

A választás lehetősége és ennek következtében az egészséges vagy káros életminőség élvezése mindenki számára adott. Érdemes azonban ismerni a tapasztalati különbségeket az egyes sütők között.
A hagyományos fatüzelésű tűzhelyek a legkedvezőbbek az ételkészítés számára, majd a gáz és a villanysütők következnek a sorban.  

A mikrohullámú sütőket érdemes lenne száműzni a konyhákból, mert kísérletek által bizonyított tapasztalat, hogy még az 1-2 perces melegítés közben is képesek szétroncsolni az ételekben az élő és éltető energiákat, nem csak a sütés vagy főzés közben. Aki mikrózott ételt vagy italt fogyaszt, az szétroncsolt, élettelen energiát vesz magához és a saját energiakészletét apasztja. Fáradtnak és erőtlennek, elégedetlennek fogja magát érezni, ezáltal romlik a teljesítőképessége.

A régi beidegződött szokás Nagy Úr, de csak míg a változtatás révén az újat meg nem szokjuk.

Tegyünk próbát egy napig, egy hétig és iktassuk ki a mikrohullámú sütőt a konyhai folyamatokból. A kedvező tapasztalatokat kérlek, osszátok meg velem itt a Női Portálon a Feng Shui szakértői oldalon vagy a honlapomon www.harmonikusvilag-fengshui.hu oldalon.  

 

Előre is köszönöm a kitartó bátorságotokat.

Rejtsük el!

Eddig még nem esett szó a lakáson vagy a konyhán belüli szemetesekről, papírkosarakról, konyhai szemeteskukákról, szelektív gyűjtőkről.
Tanácsadásaim során gyakran találkozok velük. Méretük és higiéniájuk is változó. Kényelmi szempontok miatt, a magyar otthonokban a szemetesek, szem előtt vannak, ami persze nagyon kedvezőtlen. Teljesen mindegy, hogy fedeles vagy fedél nélküli, ne legyen szem előtt.
Rendezzük át a szekrényeket és keressünk helyet vagy a mosogató alatt vagy egy kihúzható fiókban. Javasolt naponta üríteni, hogy a negatív energiák és szagok ne legyenek úrrá környezetünkben, ne szennyezzék be mindennapjainkat, ezáltal gondolatainkat és tetteinket.

Ahogy a Feng Shui kertművelő büszkesége lehet a komposztáló, úgy egy konyha ékessége lehet a szelektív gyűjtő, ELREJTVE!
A mindennapi környezetvédelem a jövő élhetőségét óvja. 

Alakítsd tudatosan és harmonikusan környezetedet! A változtatás igénye belülről fakad, egy elgondolással kezdődik, melyet, ha tettek követnek, az eredmény nem marad el.

Merj változni és változtatni!

Kérdezz és ismerkedj meg a lehetőségekkel. Élj harmonikusabb életet a Feng Shui segítségével. Válassz a Neked legmegfelelőbb szolgáltatások közül a www.harmonikusvilag-fengshui.hu oldalról.

Sok szeretettel,
Bányász Imréné Marika
okleveles Feng Shui tanácsadó
www.harmonikusvilag-fengshui.hu

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL