SZEX, SZERELEM

Csak szexre kellesz

Szerző:
Szabó Anna
Egyre több film, könyv szól olyan kapcsolatokról, melyek kötöttségek nélkül, csupán a szexre alapulnak, ám idővel mégis közbeszól a szerelem. E történetek azonban a valódi életből vett eseményekre épülnek. De vajon miért nem a közelségre vágyunk? Miért az ágyban való vágyak beteljesülésére, a vad állatias szexre és az ezzel járó kielégülésre?

 

A 21. század felgyorsult világának egyik következménye az emberek életmódjának megváltozása. Az eddigi mintához képest, mikor 20 évesen már feleség, anya, és szerető is volt egyben a nő, 2011-ben ez az ábra egy tényezősre alakult és csak a szerető funkciót töltik be a nők. Egyre fontosabbá válik a karrier a családalapításhoz képest, előbb a biztos anyagi hátteret kívánja mindenki megteremteni, azután jöhetnek csak a gyerekek. Illetve előbb egy pár.

Megdöbbentő számok azt mutatják, hogy míg a 60-as években csak minden hetedik, mára minden harmadik ember él egyedül. Az ember ezekkel az adatokkal ellentétben társas lény, vágyik a nőre, férfira. Ám ideje és ereje sincs arra, hogy felépítsen egy kapcsolatot a nehéz kezdetekkel és a még nehezebb folytatással. Szükségletei ezzel szemben vannak. Ehhez hozzáadódnak a modern kornak olyan vívmányai (internetes chat, társ és szexpartner keresők), ahol a felek nyíltan hirdetik, hogy nem kell nekik más, csupán egy, igényes, finom, jó szexre alapuló kapcsolat.


Egy szingli mindennapjai


A szingli reggel megissza a forró kávéját, elmegy dolgozni, ahol a jó munkásemberhez hűen lerobotolja a napi 8-12 óráját, azután jöhet a következő munkahely (hiszen egyedülállóként jóval nehezebb a lakásfenntartás és a megélhetés), vagy a bevásárlás, vacsorafőzés. Közben felcsapja a laptopját, ír egy pár soros e-mailt az aktuális partnernek, hánykor, hol meddig. A napját tehát diadalittasan zárja. Két nap múlva ugyanez a jelenet zajlódik le. Csak éppen a kettő közt nincsen: „Hol voltál? Kivel voltál? Mit csináltál?” - féltékeny üzenetek, telefonhívások. A szingli szabad maradt, nincsenek számonkérések, ellenőrzések. A karrieristák álomkapcsolata. Az érzelmek, érzések nélküli együttlét. A kötődésektől mentes érintkezés.

 

Ám egyik reggel arra ébred a szingli, hogy egy „Hiányzol!” sms fogadja. Egy emóció hiányos románcba ez vajon belefér? Ha úgy dönt, hogy igen, elfogadja, és a továbbiakban is a szexre építkező kapcsolatban él partnerével, akkor meddig lehet ezt folytatni? Sűrűsödnek a találkozók? Több időt töltenek együtt? Megsimogatja az arcát, a haját? Ezeket a viselkedési formákat vizsgálva nem mondhatjuk, hogy nincsen érzelem, hiszen hogyan is lehetünk kedvesek és odaadók egy olyan valaki felé, akit nem kedvelünk?!
Ezek tökéletes tudatában elmondható, hogy a manapság használatos szexkapcsolat kifejezés és a fogalom mögött rejtőző szokás nem a mai kor vívmánya, sokkal régebbre nyúlik vissza, és úgy hívják: Viszony.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL