KÖZÉRZET

Thalasso-terápia: a tenger ereje

Szerző:
Szabó Anna
Egyszerre tesz jót az egészségünknek és a szépségünknek, és még messzire sem kell mennünk érte. A thalasso-terápia hatékonyan használja ki a tenger nyújtotta kincseket, és már akár otthonodban is megvalósíthatod!


Platón görög filozófus, miután tengervízzel meggyógyította magát, meggyőződéssel állítottal: „A tenger minden bajt elmos.” A thalasso-terápia (görög thalasszosz = tenger) gyógyító erejét a tudomány mára már igazolta: főleg reuma, szívpanaszok, kering zavarok és bőrbetegségek esetén írják elő. A sós nedv azonban még többre képes – a tenger hatóanyagival igazi szépségkúrát végezhetünk.

Az algák, a tengeri só és iszap ugyanis különösen gazdagok ásványi anyagokban és nyomelemekben. Ezek a létfontosságú anyagok erőteljes hatást fejtenek ki a bőrre és a kötőszövetekre. Feszessé, simává és puhává teszik a bőrt, csillogóvá válik a haj.

Ezenkívül javul a keringés, a méregtelenítés, valamint az oxigénellátás, aktiválódik a sejtek megújulása. A testmeleg sós vizes vagy algaiszapos fürdő után pompásan ellazultnak és kipihentnek érezzük magunkat, és emellett erősödik az immunrendszerünk. Mindezt élvezhetjük a thalasso-terápiát alkalmazó előkelő gyógycentrumokban, de minden további nélkül otthon is a saját fürdőszobánkban.

Mennyei fürdő Franciaországban

A modern thalasso-terápia őshazája Franciaország: a part mentén Bretagne-tól a Cote D’Azurig számos olyan gyógycentrum található, melyek tengervízterápiára specializálódtak. Az orvos által előírt kezeléseket újabban előszeretettel kombinálják luxussal: gyógyintézet helyett előkelő hotelekben és márványos fürdőkben kényeztethetik magukat a vendégek. Ahhoz, hogy a thalasso-terápia kifejthesse jótékony hatásait, a kúrának 9-12 napig kell tartania, és legjobb évente kétszer megismételni.

Expressz Thalasso-szépségkúra

Nem kell feltétlenül Franciaország tengerpartjára utaznunk, hogy élvezhessük a thalasso-kúrát. Néhány kezelést otthon, a saját fürdőszobánkban is probléma nélkül elvégezhetünk – a kozmetikai arckezeléstől kezdve a testpakoláson át az aktiváló alga- vagy tengerisó-fürdőig. Az ehhez szükséges összes anyag beszerezhető gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban.

• A tengeri sós fürdő
A tengeri sós fürdő igazán jót tesz a bőrnek. Amint feloldódnak a finom sókristályok a vízben, kibontakoztatják hatásukat: ha a bőrön magasabb a sókoncentráció, mint a szövetekben, úgy egyenlítődik ki a folyadéknyomás kívül és belül, hogy a szöveti víz egy része kiszivárog.

A bőr ezzel egyidejűleg ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag vizet vesz fel. Ez a hatás egyértelműen észrevehető a bőrön: a tengeri sós fürdő után rugalmasabb, feszesebb lesz. Ezenkívül rózsásabb lesz a bőr, mint előtte, mivel jobban átjárja a nedvesség.
A tengeri sós fürdőadalékok gazdagok magnéziumban, ami stresszellenes hatású, ezért hamarosan jóleső lazulás fog érezni.

Így végezd:
Szerezz be tengeri sós fürdőadalékot (patikában vagy gyógynövényboltban) és önts kb. 250-500 grammot a kádba.
Ezután eressz kb. 36ºC-os vizet a kádba, és szállj be.
Maradj a vízben 15-20 percig. Ne zuhanyozz le utána. Csavarj magad köré egy nagy fürdőlepedőt és pihenj ugyanennyi ideig.

• Algaital
A thalasso-terápia hatásának belső fokozására készíts magadnak a fürdő után egy algakivonatos italt.

Így készítsd el:
Attól függően, milyen hatást szeretnél elérni, szerezz be ásványi anyagokkal dúsított stresszellenes algaitalkeveréket vagy Fucus alga koncentrátumot, mely belsőleg segíti a méregtelenítést. Kortyold el elalvás előtt.

• Thalasso-vízsugár
Ha feszült vagy, de nincs időd fürdeni, segít a thalasso-zuhanyzás.

Így készítsd el:
Szerezz be egy állítható zuhanyrózsát, melyet masszírozó sugárra állíts be.
Engedj 36ºC-os vizet, és kend be magad algaszappannal vagy algás tusolózselével.
Hajtsd a fejed lazán előre, hogy a vízsugár a nyakad és a tarkódat masszírozza.
Néhány perc múlva könnyedén hajolj előre, hogy a vízsugár csak a hátadat érje. Aztán dőlj még előrébb, hogy a masszázs a deréktájon és a keresztcsonton folytatódjon.
Ismételd meg a masszírozást a nyaktól a keresztcsontig összesen háromszor. Utána melegbe burkolózva pihenj egy kicsit, és fogyaszd el az algaitalt.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL