2017. március 30. - Zalán
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. március 30. - Zalán
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Gyermekkori intimitás

V.K

Amíg ketten uraltátok az otthonotokat, bizonyára egyiketeknek sem okozott gondot hiányos öltözetben, vagy akár meztelenül végigsétálni a lakáson. De mi a helyzet akkor, ha már van egy, vagy több kis ember, aki(k) árgus szemekkel figyeli(k) minden mozdulatotokat?

 

Hol van a határ?

Azt, hogy a családon belüli meztelenkedésnek hol van a határa, nem lehet, és nem is kell meghatározni. Ezt ugyanis kizárólag az adott család, s annak egyes tagjai dönthetik el. Nincs egyértelmű válasz arra sem, hogy a gyermek pszichoszexuális fejlődésére a szabadabb elvű családok jó, vagy inkább rossz hatással vannak-e. Nagy valószínűséggel itt is előnyös lehet az arany középút, vagyis sem az eltúlzott szégyenlősség, sem a nagyfokú ledérség nem ajánlott, ha gyermekekről van szó. A kérdésről általában a hozott minta dönt. Az a szülő, aki otthon elégedett volt a szülei szemérmességével, vagy éppen annak ellenkezőjével, valószínűleg a saját gyerekivel szemben is alkalmazni fogja a hozott mintát. Előfordulhat azonban a másik oldal is. Ha valakit gyermekként zavart a szülei prűdsége, netán a meztelenkedésük, az nyilván másként fog viselkedni a saját gyerekeivel. Mindegy, hogy nálatok mi a bevett szokás, azonban fontos, hogy tiszteletben tartsuk az egyes családtagok nézeteit. Ha bármelyik félt zavarja, hogy őt meztelenül látják, nem szabad erőltetni, hogy „közönség” előtt vetkőzzön, vagy akár fürödjön. Igaz ez akkor is, ha történetesen pont a legkisebb a szégyellős. Természetesen egy bizonyos kor alatt muszáj jelen lenni felnőttnek is a fürdésénél, de ügyelni kell rá, hogy a lehető legkevésbé sérüljön az intimitása.

A fürdőszobában

A néhány hónapos babával gond nélkül fürdik együtt akár az ellenkező nemű szülő is, hiszen a csecsemők kíváncsisága még nem éleződik ki a nemek közötti különbözőségekre. Ugyanolyannak látja az anyát, mint az apát. Elérkezik azonban az idő, amikor a nemi különbözőségek felkeltik az érdeklődését, s ilyenkor leplezetlenül bámul, sőt kérdéseket is tesz fel. Ez a folyamat teljesen természetes, és akkor is végbemegy, ha a gyerek sosem látja meztelenül a szüleit. Ma már óhatatlanul szembesülnek a gyerekek a pucérsággal, akár a médiából, akár az utcán, de nyilvánvalóan a kortárscsoportból is, ha bekerülnek a közösségbe. Értelmetlen volna tehát bármit is titkolni előle, sőt a túlzott szemérmesség akár visszájára is fordulhat: minél inkább rejtegetünk valamit, annál izgalmasabb lesz számára. Azzal talán mindenki egyetért, hogy jobb a felvilágosító munkát önként vállalni, mint a gyerekre bízni, hogy bizonytalan forrásból, leskelődéssel szerezze be információit, melyek akár tévesek is lehetnek. Ez nem azt jelenti, hogy mutogatni kellene magunkat előtte. A kulcsszó itt is a rugalmasság, vagyis lazán, feszélyezettség nélkül kell viselkednünk előtte, és őszintén válaszolni a vonatkozó kérdéseire. Hogy kinek mi fér bele ebbe, azt mindenki maga dönti el.

A mellékhelyiségben

Vajon velünk tarthat-e a gyerek, amikor WC-zünk? Egyesek kategorikus nemmel felelnek a kérdésre, másoknak mindegy, ismét másoknak pedig nincs választásuk: csecsemőkorától kezdve magukkal viszik a gyermeket, mert egyszerűen nem tudják magára hagyni, öt percre sem. Ha el tudod képzelni, hogy WC-zés közben valaki állandóan szóval tart, figyel, és a reakciódra vár, nyugodtan vidd magaddal a gyermekedet. Nem fog sérülni tőle, sőt valószínűleg nagyfokú természetességgel kezeli majd a dolgot, és számára sem lesz problémás idegen helyen elvégezni a dolgát. Abban az esetben viszont, ha a legcsekélyebb mértékben is zavar, hogy társaságod akad ezekben az igazán intim percekben, ne engedd, hogy jelen legyen, amikor a mellékhelyiséget használod! Egyrészt fontos a saját komfortérzeted is, másrészt, ha a gyermek zavart lát rajtad, elbizonytalanodhat, negatív képzetekkel kötheti össze a WC-zés folyamatát. A kölcsönösség e téren is jelen van. Lehet, hogy te bárki előtt képes vagy elvégezni a dolgodat, a kicsi azonban szemérmesebb, és magányra van szüksége. Kérdezd meg, zavarja-e a jelenléted, s ha igent mond, hagyd magára, amíg elvégzi a dolgát!

Felvilágosítás

Talán azt gondolod, kicsi még a gyermeked ahhoz, hogy elkezdd a szexuális felvilágosítását, ez azonban nem így van. A felvilágosítás ugyanis azzal kezdődik, hogy nevükön nevezed az intim testrészeit. Fontos, hogy pontosan tudja, melyik testrészét hogyan nevezheti, s azoknak mi a szerepe. Így nem támad benne indokolatlan zavar az intim testtájait illetően, bátran beszél majd az esetleges ilyen irányú problémáiról is. Ne felejtsd el felhívni a figyelmét arra, hogy idegenek előtt nem mutogathatja magát meztelenül! Ennek a tudatosításával megvédheted őt az esetleges támadásoktól, a kiszolgáltatottságtól. Sok gyermek, akik túlzottan szemérmes családban nevelkednek, mit sem sejt arról, hogy nem helyes, ha idegenek megnézik, megérintik az intim testrészeiket. Megfelelő felvilágosító beszélgetésekkel elkerülhető lenne a gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatások nagy része, mert a gyermek időben felismerné a veszélyes helyzetet, s merne segítséget kérni. A szexuális felvilágosítás nem egyenlő azzal, hogy gátlások nélkül végeznétek szexuális tevékenységet a gyerek előtt, vagy engednétek, hogy szexuális tartalmú filmeket nézzen. Ezek ugyanis megijeszthetik, elbizonytalaníthatják a kicsiket, hosszú évekre szóló zavart okozhatnak az önmagukhoz, vagy a másik nemhez fűződő viszonyukban. Ugyanakkor bármelyik családban előfordulhat, hogy a gyerek rosszkor nyit be a hálószobába. Igyekezzetek az ilyen helyzeteket is rugalmasan, őszintén kezelni, mint az élet bármely más, természetes jelenségét.

 


 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Pszichológiai teszt, mely megváltoztatja az életedet - Milyen elvek vezetnek életutadon?

Pszichológiai teszt, mely megváltoztatja az életedet - Milyen elvek vezetnek életutadon?

Előfordult már, hogy lecsendesedtél egy percre, és átgondoltad életed legfőbb elveit, melyek vezetnek az utadon? Vajon őszinte vagy saját magaddal szemben, illetve érzel hálát azokért a lehetőségekért cserébe, melyek életed során az utadba kerülnek? Ez a pszichológiai teszt megmutatja neked a létezés egy új perspektíváját, és megérted, mi a legfontosabb az életben.

Tovább »
Szerencsés lesz a jövőd? - Húzz egy lapot és a virágjóslás elárulja!

Szerencsés lesz a jövőd? - Húzz egy lapot és a virágjóslás elárulja!

A virágjóslás titka abban rejlik, hogy gondolkodás nélkül választanod kell egy virágot, amely a legjobban illik hozzád. Ha rákattintasz, rögtön elárulja, milyen jövő vár rád. A virágjóslás nem hónaphoz, vagy évhez kötött, ezért akármikor előveheted, és megnézheted, hogy mit üzennek a virágok számodra.

Tovább »
Csokoládécsodák - A legjobb csokis receptek

Csokoládécsodák - A legjobb csokis receptek

A csokoládé minden méretben, alakban és ízben olyan finom, hogy már a gondolatától is a mennyekben érezheted magad. Ráadásul egy elmélet szerint a csokira tulajdonképpen nagy szüksége van a szervezetnek, persze mértékkel. Jöjjön hát maga a Csokimennyország, jobbnál jobb receptekkel!

Tovább »

Kalkulátor

Meditációs technikák

A meditáció megnyugtatja a testet, a lelket, és ellazít. És ha még nyugodt, csendes környezet is párosul hozzá, akkor igazi kikapcsolódást nyújt. Válaszd ki, melyik típusú meditációs technikára van jelenleg szükséged, és máris kipróbálhatod.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Márton Andrea

Pedikűrös, lábelemző

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Márton Andrea

Társkereső

Társkereső
Eszter Mária Marcsi Eva Erika Éva 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép