FÉSZEK

Fürdőszoba a családnak, fennakadás nélkül

Szerző:
Szabó Anna
A családi fürdőszoba kétségtelenül az egyik legjobban igénybe vett helyiség a lakásban. Azonban az ideális nagyságot és praktikus elrendezést nem egyszerű kitalálni.

 

A napi tisztálkodási rohamot, hogy vég nélkül bírja a fürdő kapacitása, kitűnő vízvezetékekre van szükség, akadálymentes alaprajzra, és minél több vízforrásra a dupla mosdótól a zuhanyig. Mégis fontos, hogy megtaláljuk az arany középutat a praktikum és a szépség között. A fürdőszoba emellett olyan hely legyen, amely a felnőtteket testben és lélekben is megnyugtatja egy hosszú, kemény nap után.

Nem engedhet meg mindenki magának nagy fürdőszobát, de ha sok ember jut rá, a nagy méret mindenképpen segítséget jelent. Ha csak egy pici fürdőszoba van a lakásban, gondolkodj el az áthelyezésén. Ez nem kis felfordulást okoz, de bőven megéri az erőfeszítést és az anyagi ráfordítást. Kevésbé drasztikus megoldásként átüthetjük a fürdő és a vécé közötti falat, vagy lecsíptethetünk egy kis részt a szomszédos hálószobából. Néha hasznosabb egy nagy fürdőszoba plusz egy kisebb zuhanyzó, mint két kicsi, teljesen felszerelt fürdőszoba.

Legyen hely és elég meleg víz

A fürdőszoba helye is fontos. Ha kicsik a gyerekek, a fürdőszoba feltétlenül azon a szinten legyen, ahol a gyerekszoba, hogy éjszaka könnyebben ki tudjanak menni vécére. Ne feledjük, hogy a vízvezetékek zajosak lehetnek, ha zuhanyt szerelünk a csapra, így a késő esti zuhanyozás zavarhatja a gyerekeket. Ebben az esetben a fürdőszobát a saját hálószobánk mellé építsük. A tizenévesek szeretik, ha van zuhanyzó a szobájuk közelében, ezért ha padlásteret szeretnél beépíteni, gondolj erre is.

A nem tökéletes vízvezetékeket cseréljük ki. Az elfoglalt családoknak létfontosságú, hogy mindig legyen forró víz, ami nem fogy ki az első fürdés után. Ha költözködsz, fektess be egy nagyobb bojlerbe, de győződj meg róla, hogy elég nagy-e ahhoz, hogy mindig legyen benne meleg víz. A vízpumpák javítják a csapok és a zuhanyrózsa víznyomását. Legalább egy fűthető törülközőszárítót szerelj be a forró víz-rendszerbe, hogy megszabadulj az állandóan nedves törülközőktől. Az árammal működő típust akkor kapcsolod ki-be, amikor akarod. Fontold meg a padlófűtést, hiszen ez még a jéghideg padlót is barátságossá varázsolja.

A tárolás sem elhanyagolható szempont

Ha a fürdőszobában van külön beépített szekrény a bojlernek, természetesen tartsuk itt a törülközőket. Ellenkező esetben válasszunk egy karcsú, szabadon álló szekrényt, beépített polcokkal vagy mély fiókokkal. A sok kenceficének egy polcot különítsünk el a mosdó fölött a család mindennapos üvegeinek, a tisztítószerektől az after shave-ig, a fogmosó-poharakat pedig szereljük a falra, így a gyerekek nem fogják kiborítani őket. A többi holmit pakoljuk el. Minden családtagnak legyen saját polca vagy kisszekrénye. A sorba állított orvosi stílusú szekrények vagy öltözőszekrények divatosak és csinosak. A nagyobb szekrényben elhelyezett kisebb dobozokban a hajkefétől a szappanig minden elfér. Ne feledkezzünk meg a nagy szennyeskosárról sem, és állítsuk jól látható helyre, hogy még a gyerekek is használhassák.

Minthogy a családi fürdőszobát minden korosztály használja, próbáljunk meg olyan kiegészítőket elhelyezni, amik mindenkinek örömet okoznak. Egy kényelmes, frottíranyaggal letakart fotel tökéletes a fürdés után beburkolódzó kisgyerekeknek vagy a lábkörmeiket festő tizenéveseknek. Legyen mindig elegendő puha törülköző, esetleg a család minden tagja válasszon állandó színt magának. Kell egy tükör is, amiben mindenki látja magát (a kisgyerekeknek állítsunk be gy jó erős hokedlit is), és legyen hozzá elég fény a szépítkezés miatt. Ha a családban sok a fiú, szereljünk be egy konnektort és egy kihajtható tükröt a borotválkozáshoz. Egy krómozott gurulós kocsi magazinokkal, képregényekkel és rádióval az egész családnak örömet okoz – mindenki énekelhet a fürdőkádban.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL