2018. július 17. - Endre, Elek
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 17. - Endre, Elek
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Az a bizonyos állatos part

V.K.

Habár családunk jellemzően ott van, ahol a part szakad, ezúttal nem holmi legelésző állatokkal borított folyópartról fogok írni. Az állatos part nem más, mint vadaspark, méghozzá a nyíregyházi.

 

Előkészületek


Ha már oda születtem, ahova, s ez a hely nincs túl messze Nyíregyházától, az idén nyáron esedékes családlátogatást összekötöttük egy állatparki túrával. Magam sem tudom, mezei szülői, vagy inkább pedagógiai fogás-e, de ezúttal is úgy éreztem, elő kell készítenem a terepet. Hetekkel az indulás előtt ráállítottam a családot az Animal Planet műsorára, s amikor sikerült elcsípnem valamit, ami nem az „Életben maradtak” és nem is a „Megkínzott háziállatok”, örömmel újságoltam Pannának, hogy ilyet is fogunk látni a vadasparkban. „Állatos part.” – igazított ki minden alkalommal, mert a vadasparknak nyilván nem látta semmi értelmét. Indulás előtt egy nappal már az egész játszótér tudta, hogy mi a világ összes állatát látni fogjuk az állatos partban, sőt meg is simogatjuk majd őket. Kétféle figyelmeztetés borzolta a kedélyemet csupán. Az egyik a rendőrségé, miszerint nem ajánlatos közhírré tenni, ha az ember elutazik. A másik pedig a minden állatkertben fellelhető intés: tilos az állatokat megközelíteni. Bízva a legjobbakban, azzal áltattam magam, hogy a gyereket úgyis lenyűgözi már a hely is, eszébe sem fog jutni az állatsimogató.

Indulás


Az állatos parti túrát (és nem partitúrát) nyaralásunk közepére időzítettük. Részben azért, hogy kiheverjük valamelyest a 400 km-es vonatozást, részben pedig az időjósokra hagyatkozva. Ekkorra ígérték ugyanis a hét első nyárias napját. Ködös, októberi hangulatban virradt ránk a reggel, de tudtuk, hogy ez semmit nem jelent. „Lehet még ebből nyár!” – biztattuk egymást, és izgatottan készülődtünk a várva várt kirándulásra. Szendvicsek bent, fényképezőgép, videokamera feltöltve, rövidnadrág, kispóló behajtogatva, gyerek… Gyerek az ágyban! „Én nem megyek!” – közölte Panna öntudatosan. Oké, régóta vágyom már egy kettesben töltött napra a férjemmel, de azért csak nem kéne itthon hagyni a kis pisist, ha vadasparkba megy az ember! Utólag kissé kínos a dolog, de csak igen erős szülői ráhatással tudtuk meggyőzni a leányt, hogy márpedig ajánlott (értsd: muszáj) megtekinteni az állatos partot. Végül Thomas kedvéért felszálltunk Thomasra (Tudom, belső meggyőződés. Ha viszont nincs ilyen, akkor a tehetetlen és elkeseredett szülőnek mindegy ki kedvéért, csak mozduljon az a kölyök!), és elzötyögtünk Nyíregyházára. Az utazás hangulatos volt, számtalan megfakult emlékkép, múltba veszett érzés vett elő az ismerős tájat bámulva. Apró szépséghiba, hogy mindezt nem oszthattam meg a családom többi tagjával, hiszen számukra egyáltalán nem ismerős Tokaj-Hegyalja. Ábrándozásomat Panna visszafogott dührohama szakította félbe, aminek következménye az lett, hogy meg sem kíséreltünk felszállni a tömött városi buszra. Egyszerűen nem vállaltuk a kockázatát, hogy ott is földre, akarom mondani padlóra veti magát, inkább fogtunk egy taxit.


Némi veszteség


Mielőtt bárki azt hinné, hogy igen jól vagyunk eleresztve pénzügyileg, gyorsan közlöm a tényállást: ez egyáltalán nincs így. Azonban a hisztiző gyerek, rossz idő, zsúfolt busz hármast összevetve a kisvárosunkban egyre-másra 500 Ft-os taxi tarifával, úgy döntöttünk, megéri az áldozatot. A Nyíregyháza táblát elhagyva aztán összenéztünk a férjemmel, és szavak nélkül is megértettük egymást. „Hú, az anyját, ez külterület! Egy vagyonba fog kerülni!” Úgy is lett. A készséges taxisofőr névjegyét eltéve („Ajánlhatom magam a visszaútra is? – Aha, persze!”) hozzáírtunk a napi kerethez mínusz egy ebédet, és bevettük a bejáratot. „Jáááj, bohóc, én ide nem megyek be!” – sikított Panna meglátva a vendégcsalogató nevettetőt a kapuban. Nos, igen: a mi gyerekünk kifordított egy kicsit. Nem volt könnyű, de sikerült meggyőznünk őt, hogy a bohóc épp távozóban van, soha többé nem találkozunk vele. A következő percben pedig odadobtuk egy szem kislányunkat a jegesmedvék elé. Na, jó, csak képletesen, kerítésen kívül.

Kezdetét vette hát az állatmustra! És a szűnni nem akaró eső. A hideg és nedves időjárásra való tekintettel csak kevés látogatóval találkoztunk a vadasparkban, sajnos azonban még kevesebb állattal. Az eltunyult, luxuskörülmények közt tartott vadak nem átallták óljaikban végigszundikálni a napot. Láttunk viszont sok gondozót, és karbantartót, amint ketrecet takarítanak, zárat szerelnek, vagy ablakot pucolnak. Az Ócenárium lakóit szerencsére nem riasztotta a rossz idő, így maradéktalan élményben volt részünk a Zöld Piramisban - „Anya, vegyünk otthonra is cápát!”- a legtovább pedig a kijáratnál időztünk, a játékautókban.

Újra szabadon


Csuromvizesen, sárosan, fázva, alvó gyerekkel indultunk haza, mégis azt kell mondjam, az utóbbi évek legnagyobb élményében volt részem. Megtapasztalni, hogy újra mobilak vagyunk, hogy megnyílt a három éve lezárt út a szabadság felé, varázslatos érzéssel töltött el. Utólag Panna is belátta, hogy megérte elmenni az állatos partba. A „Mi tetszett a legjobban?” kérdésre ugyan nem az elvárható választ adta („A lila autó, és a kis WC.”), de sebaj. S, ha a Sóstózoo általam negatív reklámot kapott volna, biztosíthatok mindenkit, hogy régről ismerem a helyet, és állíthatom, hogy az ország egyik legszebb, legszínvonalasabb állatparkjáról van szó. Csak ne esőben menjetek!

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

10 szépség trükk, hogy 10 évvel fiatalabbnak tűnj - Érdemes bevetni!

10 szépség trükk, hogy 10 évvel fiatalabbnak tűnj - Érdemes bevetni!

Biztosan veled is gyakran előfordul, hogy fiatalabbnak érzed magad, mint ahogyan kinézel. Az időt ugyan nem lehet megállítani, de létezik néhány olyan módszer, amivel a külső és a belső éned között harmónia uralkodhat. Most mutatunk 10 olyan trükköt, amivel jó pár évvel fiatalabbnak tűnhetsz!

Tovább »
11 egészségkárosító dolog, melyet mindennap teszel, anélkül, hogy felismernéd

11 egészségkárosító dolog, melyet mindennap teszel, anélkül, hogy felismernéd

A szokások megváltoztatása nemcsak lehetséges, hanem néha szükséges is, hiszen néhány szokásunkat már régóta gyakoroljuk. De mi is lehete a baj a fényvédő, vagy a füstölő használatával? A legújabb tanulmányok szerint némely hétköznapi szokás igencsak káros hatással van az egészségre. Megmutatjuk, melyek ezek.

Tovább »
Elfogadsz egy igazán bölcs tanácsot? - Akkor segít a Bolondok Bölcsessége jóskártya

Elfogadsz egy igazán bölcs tanácsot? - Akkor segít a Bolondok Bölcsessége jóskártya

Szükséged lenne egy kis útmutatásra vagy jelre? Jó volna, ha valaki megmondaná, mit tegyél? Akkor fogadj el egy igazán bölcs tanácsot, egy olyat, amit csak egy bolond adhat! A Bolond valójában egy olyan archetípus, aki mindannyiunkban ott él. Egy szabad, független, őszinte lélek, aki mer hibázni, mert tudja, hogy abból tanulhat. Vajon mit tanácsolhat neked ez a bolond lélek?

Tovább »

Kalkulátor

Karácsonyi süteményözön

A legjobb, és legfinomabb sütemények receptjei egy helyen. Induljon a karácsonyi sütés!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Kegyes Éva

Protokoll és tánc szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Kegyes Éva

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép