2017. július 21. - Dániel, Daniella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. július 21. - Dániel, Daniella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Az a bizonyos állatos part

V.K.

Habár családunk jellemzően ott van, ahol a part szakad, ezúttal nem holmi legelésző állatokkal borított folyópartról fogok írni. Az állatos part nem más, mint vadaspark, méghozzá a nyíregyházi.

 

Előkészületek


Ha már oda születtem, ahova, s ez a hely nincs túl messze Nyíregyházától, az idén nyáron esedékes családlátogatást összekötöttük egy állatparki túrával. Magam sem tudom, mezei szülői, vagy inkább pedagógiai fogás-e, de ezúttal is úgy éreztem, elő kell készítenem a terepet. Hetekkel az indulás előtt ráállítottam a családot az Animal Planet műsorára, s amikor sikerült elcsípnem valamit, ami nem az „Életben maradtak” és nem is a „Megkínzott háziállatok”, örömmel újságoltam Pannának, hogy ilyet is fogunk látni a vadasparkban. „Állatos part.” – igazított ki minden alkalommal, mert a vadasparknak nyilván nem látta semmi értelmét. Indulás előtt egy nappal már az egész játszótér tudta, hogy mi a világ összes állatát látni fogjuk az állatos partban, sőt meg is simogatjuk majd őket. Kétféle figyelmeztetés borzolta a kedélyemet csupán. Az egyik a rendőrségé, miszerint nem ajánlatos közhírré tenni, ha az ember elutazik. A másik pedig a minden állatkertben fellelhető intés: tilos az állatokat megközelíteni. Bízva a legjobbakban, azzal áltattam magam, hogy a gyereket úgyis lenyűgözi már a hely is, eszébe sem fog jutni az állatsimogató.

Indulás


Az állatos parti túrát (és nem partitúrát) nyaralásunk közepére időzítettük. Részben azért, hogy kiheverjük valamelyest a 400 km-es vonatozást, részben pedig az időjósokra hagyatkozva. Ekkorra ígérték ugyanis a hét első nyárias napját. Ködös, októberi hangulatban virradt ránk a reggel, de tudtuk, hogy ez semmit nem jelent. „Lehet még ebből nyár!” – biztattuk egymást, és izgatottan készülődtünk a várva várt kirándulásra. Szendvicsek bent, fényképezőgép, videokamera feltöltve, rövidnadrág, kispóló behajtogatva, gyerek… Gyerek az ágyban! „Én nem megyek!” – közölte Panna öntudatosan. Oké, régóta vágyom már egy kettesben töltött napra a férjemmel, de azért csak nem kéne itthon hagyni a kis pisist, ha vadasparkba megy az ember! Utólag kissé kínos a dolog, de csak igen erős szülői ráhatással tudtuk meggyőzni a leányt, hogy márpedig ajánlott (értsd: muszáj) megtekinteni az állatos partot. Végül Thomas kedvéért felszálltunk Thomasra (Tudom, belső meggyőződés. Ha viszont nincs ilyen, akkor a tehetetlen és elkeseredett szülőnek mindegy ki kedvéért, csak mozduljon az a kölyök!), és elzötyögtünk Nyíregyházára. Az utazás hangulatos volt, számtalan megfakult emlékkép, múltba veszett érzés vett elő az ismerős tájat bámulva. Apró szépséghiba, hogy mindezt nem oszthattam meg a családom többi tagjával, hiszen számukra egyáltalán nem ismerős Tokaj-Hegyalja. Ábrándozásomat Panna visszafogott dührohama szakította félbe, aminek következménye az lett, hogy meg sem kíséreltünk felszállni a tömött városi buszra. Egyszerűen nem vállaltuk a kockázatát, hogy ott is földre, akarom mondani padlóra veti magát, inkább fogtunk egy taxit.


Némi veszteség


Mielőtt bárki azt hinné, hogy igen jól vagyunk eleresztve pénzügyileg, gyorsan közlöm a tényállást: ez egyáltalán nincs így. Azonban a hisztiző gyerek, rossz idő, zsúfolt busz hármast összevetve a kisvárosunkban egyre-másra 500 Ft-os taxi tarifával, úgy döntöttünk, megéri az áldozatot. A Nyíregyháza táblát elhagyva aztán összenéztünk a férjemmel, és szavak nélkül is megértettük egymást. „Hú, az anyját, ez külterület! Egy vagyonba fog kerülni!” Úgy is lett. A készséges taxisofőr névjegyét eltéve („Ajánlhatom magam a visszaútra is? – Aha, persze!”) hozzáírtunk a napi kerethez mínusz egy ebédet, és bevettük a bejáratot. „Jáááj, bohóc, én ide nem megyek be!” – sikított Panna meglátva a vendégcsalogató nevettetőt a kapuban. Nos, igen: a mi gyerekünk kifordított egy kicsit. Nem volt könnyű, de sikerült meggyőznünk őt, hogy a bohóc épp távozóban van, soha többé nem találkozunk vele. A következő percben pedig odadobtuk egy szem kislányunkat a jegesmedvék elé. Na, jó, csak képletesen, kerítésen kívül.

Kezdetét vette hát az állatmustra! És a szűnni nem akaró eső. A hideg és nedves időjárásra való tekintettel csak kevés látogatóval találkoztunk a vadasparkban, sajnos azonban még kevesebb állattal. Az eltunyult, luxuskörülmények közt tartott vadak nem átallták óljaikban végigszundikálni a napot. Láttunk viszont sok gondozót, és karbantartót, amint ketrecet takarítanak, zárat szerelnek, vagy ablakot pucolnak. Az Ócenárium lakóit szerencsére nem riasztotta a rossz idő, így maradéktalan élményben volt részünk a Zöld Piramisban - „Anya, vegyünk otthonra is cápát!”- a legtovább pedig a kijáratnál időztünk, a játékautókban.

Újra szabadon


Csuromvizesen, sárosan, fázva, alvó gyerekkel indultunk haza, mégis azt kell mondjam, az utóbbi évek legnagyobb élményében volt részem. Megtapasztalni, hogy újra mobilak vagyunk, hogy megnyílt a három éve lezárt út a szabadság felé, varázslatos érzéssel töltött el. Utólag Panna is belátta, hogy megérte elmenni az állatos partba. A „Mi tetszett a legjobban?” kérdésre ugyan nem az elvárható választ adta („A lila autó, és a kis WC.”), de sebaj. S, ha a Sóstózoo általam negatív reklámot kapott volna, biztosíthatok mindenkit, hogy régről ismerem a helyet, és állíthatom, hogy az ország egyik legszebb, legszínvonalasabb állatparkjáról van szó. Csak ne esőben menjetek!

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Tudd meg, mik a torokcsakra "eldugulásának" jelei és azt, hogy mit tehetsz ellene

Tudd meg, mik a torokcsakra "eldugulásának" jelei és azt, hogy mit tehetsz ellene

Az eltömődött torokcsakra jelentősen befolyásolja a hatékony kommunikációt, ugyanis felerősítheti az attól való félelmedet, hogy mások kigúnyolnak vagy ítélkeznek feletted. Ezenkívül még abban is megnyilvánulhat, hogy nem tudod sem kifejezni önmagad, sem pedig felismerni a saját igazadat a világban. Ám amikor ez a csakra nyitott, képes vagy nyíltan kifejezni magad minden helyzetben. 

Tovább »
6 jel, amiből az derül ki, hogy a babona negatív hatással lehet az életedre

6 jel, amiből az derül ki, hogy a babona negatív hatással lehet az életedre

Szeretjük azt hinni, hogy reggel, ha szánt szándékkal jobb lábbal kelünk, jól indul a napunk és hogy egyáltalán pozitív hatással lehetünk az életünkre azzal, ha kiaknázzuk az összes létező szerencsével kapcsolatos babonát. De mi van akkor, ha a babonaismeret már inkább az agyadra megy és csak gátol a fejlődésben és abban, és negatív hatással van az életedre?

Tovább »
Milyen állatot pillantottál meg legelőször a képen? - Megmutatja a rejtett személyiségjegyeidet

Milyen állatot pillantottál meg legelőször a képen? - Megmutatja a rejtett személyiségjegyeidet

Egy londoni kutatócsoport kifejlesztett egy tesztet, ami egy absztrakt képhez kapcsolódik. Attól függően, hogy milyen állatot pillantasz meg először, feltárulhatnak olyan fontos személyiségjegyek, melyek egyébként előtted is rejtve vannak. Sőt, az is kiderül, hogy olyan döntő pillanatokban, amikor nagy nyomás alatt vagy, hogyan viselkedsz.

Tovább »

Kalkulátor

Zsírégető kisokos

Edd magad karcsúra! Nem is hinnéd, milyen sok táplálékfajta létezik, amelyet bármilyen mennyiségben fogyaszthatsz, és mégis zsírt égetsz, fogysz vele. Kisokosunk segítségével kikalkulálhatod, mi a legjobb a számodra.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tarcsay Mária

Szín- és stílus tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tarcsay Mária

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép