2018. július 19. - Emília
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 19. - Emília
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Hová lett az én édes kisgyermekem?

V.K

Előbb, vagy utóbb, ritkábban, vagy gyakrabban minden gyermek produkál hisztit, melynek súlyosabb formája a dühroham. Az első dührohamoknál szülőként hajlamosak vagyunk kétségbe esni, pedig ez a legrosszabb, amit tehetünk.

 

Közönség kell

A hiszti, s vele együtt a dühroham természetes jelenség a 2-5 éves korosztály esetében. Habár az intenzitása és gyakorisága gyerekenként változó, sajnos azt mondhatjuk, hogy egyetlen szülő sem „ússza meg”maradéktalanul a kellemetlen perceket. Nyugodtabb habitusú gyermek esetében a szülők már egy kis ellenkezést is őrjítő hisztinek tudnak be, másoknak pedig el kell fogadniuk a napi szinten jelentkező, hosszú percekig tartó tombolást. Ezeknek a megnyilvánulásoknak az oka a személyiség fejlődésében keresendő. A gyermek öntudatára ébredt, rájött, hogy ő külön, önálló személy, aki nem függ feltétlenül a körülötte élőktől, sőt őket akár irányítani is tudja, ha akarja. Mivel képességei, tudása még korlátozottak, gyakran érzi magát tehetetlennek, s ez dühöt vált ki belőle, melynek a levezetési módját, feldolgozását sem képes koordinálni. A kicsi akadályoztatása esetén elveszíti az önkontrollt, kapcsolatát a külvilággal, s önkívületben tombol. Sír, kiabál, esetenként földhöz vágja magát, vagy megpróbál kárt tenni magában, és a környezetében. Bizony, nem szép látvány, s különösen akkor embert próbáló feladat rendet teremteni, ha a jelenetet mások, idegenek is látják. Márpedig látják, hiszen e nélkül a hisztinek nem volna semmi értelme. Egyedül a gyermekek sohasem hisztiznek, a nagyjelenetnek muszáj, hogy közönsége is legyen. Jól tudják, hogy anya-apa kénytelen reagálni, ha a bevásárlóközpont közepén vetik hasra magukat, s így könnyen elérhetik a céljukat.

Hiszti, vagy dühroham?

A hisztit alapvetően a jelenség intenzitása különbözteti meg a dührohamtól. Dühroham esetében a gyermek időnként komoly agressziót mutat, nem riad vissza az önkárosítástól, vagy attól, hogy más személyekben, tárgyakban kárt tegyen. Kiválthatja a dührohamot, ha cselekvésében korlátozzák a gyermeket, de az is, ha nem kap meg valamit, amit szeretne. Nem szükséges a dührohamhoz tiltás, az is elegendő, ha a gyermek életkoránál fogva még nem képes valamely általa végezni kívánt tevékenységre. További tényezők lehetnek az egyedülléttől való félelem, szorongás valami vélt, vagy valós próbatétel miatt, a szeretet képzelt hiánya, testvérféltékenység, stb. A lista vég nélküli, hiszen egyénfüggő, hogy melyik gyerek, mitől borul ki.
Amellett, hogy a hiszti az óvodáskorú gyermeknél természetes jelenség, nem árt odafigyelni rá. Ha túl gyakran ismétlődik (havonta 10-20 alkalom), vagy az egyes alkalmakkor túl hosszú ideig tart (félórát meghaladó ideig), illetve, ha az önmagára, vagy másokra irányuló agresszió veszélyes méreteket ölt, mindenképpen ajánlatos szakemberhez fordulni.

Ezt tedd dühroham esetén!

Teljes mértékben érthető, ha az első dührohamoknál fejvesztve próbálod megregulázni a gyermekedet, s bármilyen eszközzel elérni, hogy soha többé ne jusson eszébe ilyen kínos helyzetbe hozni a család, vagy a munkatársaid előtt. Sajnos azonban hamar rá fogsz jönni, hogy minél keményebb kézzel igyekszel rendet tenni, annál több és súlyosabb dühroham fogja követni egymást. Vagyis a dühroham jelentkezésekor a legjobb, ha semmit nem teszel, csak csendben kivárod a végét. Ezt persze könnyebb (de még mindig iszonyú nehéz!) megtenni odahaza, mint egy forgalmas utcán. Alapszabály, hogy ne engedj a zsarolásnak! Amíg a hiszti hatására eléri a célját, addig esze ágában sem lesz lemondani róla, ami bizonyos értelemben jogos is. Ha meghajolsz az akarata előtt, azt az üzenetet küldöd neki, hogy ez egy jól működő eljárás, csinálja csak bátran máskor is. Ha otthon vagytok, engedd, hogy kitombolja magát. Semmiképp se üss rá (ez újabb agressziót szül), ne kiabálj vele, és ne próbáld lefogni! A legokosabb, ha úgy teszel, mintha észre sem vennéd, ugyanakkor a jelenléted folyamatos legyen. Ez utóbbi két okból is fontos: egyrészt ellenőrizned kell, nem tesz-e kárt magában, másrészt éreznie kell, hogy mellette vagy, csak éppen nem vagy vevő ezekre a megnyilvánulásaira. Ha nem bírod cérnával, esetleg valóban önmagát, vagy a környezetet veszélyeztető túlzásokba esik a gyermek, próbáld megnevettetni. Grimaszolj, tedd be a kedvenc zenéjét, perdülj táncra, beszélj a plüss állataihoz… Lehet, hogy rengeteg stresszoldó módszert ki kell próbálnod, mire megtalálod az igazit. A lényeg: állj elő valami meghökkentővel, olyasmivel, amire az adott helyzetben biztosan nem számít.

Muszáj ezt nekem eltűrnöm?

A kérdés jogos, a válasz meglehetősen kiábrándító: igen. És mégsem, vagyis szerencsére azért vannak eszközök a kezedben. A dühroham kellős közepén teljesen felesleges érvelned, fenyegetőznöd, vagy tanmeséket regélned. Ilyenkor a gyermek nem önmaga, nem ura a cselekedeteinek, sőt a gondolatainak és az érzéseinek sem. Sose felejtsd el, hogy a dührohamokat nem rosszaságból produkálja! Pont annyira szenved tőlük, mint te, ezt leszűrheted a későbbi viselkedéséből is, amikor szemlátomást bánja, sőt olykor szégyelli is a kiborulását. A vihar utáni csendben sem célszerű nevelni, ilyenkor jobb, ha egyszerűen csak megölelitek egymást. (Tudom, nem könnyű, de megéri.) Ellenben a nyugodt, frontmentes napokon szóba hozhatod a legutóbbi hisztit. „Milyen jó gyerek vagy ma! Emlékszel, amikor a múlt héten végigordítottad a bevásárlást? Akkor nagyon szomorú voltam. Örülök, hogy ma ilyen okosan viselkedsz.” Természetesen ez sem garantálja, hogy nem fog egy óra múlva hasonló patáliát csapni, de talán előbb abbahagyja, ha a jó pillanataiban tudatosítod benne, hogy ez számodra nem elfogadható viselkedés. Elmondható, hogy minél higgadtabb, kiegyensúlyozottabb a szülő, annál kevesebb dührohamra lehet számítani a gyermek részéről. Éppen ezért megfontolandó, hogy vajon nem a családban meglévő bizonytalanságok, valamelyik szülő labilis személyisége váltja-e ki a dührohamokat? Ha csupán kevés esélyt is adsz annak, hogy a saját türelmetlenséged, felnőttes problémáid vannak hatással a gyermekedre, érdemes önmagad számára pszichológus segítségét kérni.

Kihez fordulhatsz?

Sajnos arra is bőven van példa, hogy a dührohamok otthoni módszerekkel nem kezelhetők, vagy olyan súlyos méreteket öltenek, hogy a szülők már nem képesek hatással lenni rá. Ilyen esetekben a lakóhely szerinti nevelési tanácsadót kell felkeresni (a védőnő, vagy az óvónők segíthetnek eligazodni), ahol szakemberek vizsgálják meg, van-e idegrendszeri oka a dührohamoknak, és szükséges-e valamilyen terápiás, vagy gyógyszeres kezelés.

 


 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A cukkini ezer arca - Avagy top 10 cukkinicsoda

A cukkini ezer arca - Avagy top 10 cukkinicsoda

Ha nem lenne túl bizarr hasonlat, azt mondanánk, hogy a cukkini olyan, mint a jó szerető. Minden jó vele, az édes, a sós, bármikor fogyaszthatjuk, reggel délben, este, főételként és desszertként is kiemelt helye van az étlapon – legalábbis nálunk. Ráadásul rengeteg jótékony hatása van.

Tovább »
Mivel nyerheted meg a kiszemeltedet vagy a kedvesedet? - Héra Pálcája elárulja!

Mivel nyerheted meg a kiszemeltedet vagy a kedvesedet? - Héra Pálcája elárulja!

Héra a szépség, a házasság és az anyaság istennője. Zeusz főisten testvére és felesége. Az istennő jelképei közé tartozik a páva és a királynői jogara, ami egy kakukkal díszített pálca, annak a jelképe, hogy sikerült a csalfa madarat – vagyis a férjét - megszelídítenie. Játékos útmutató kártyáinkból megtudhatod, mivel hódíthatod meg a kiszemeltedet vagy éppen újra a kedvesedet!

Tovább »
A csillagjegyek mindegyike tökéletesen jellemezhető egyetlen igével - Vajon rád melyik szó utal?

A csillagjegyek mindegyike tökéletesen jellemezhető egyetlen igével - Vajon rád melyik szó utal?

Mindenki rendelkezik egyfajta energiával, akár tudatában vagy, akár nem. Vizsgáld meg a saját csillagjegyedhez kapcsolódó szót, amelyik leginkább meghatároz, és gondold át, hogy pozitív vagy inkább kissé negatív energiát hordoz-e ez a szó. Mindenki képes jobbá válni, ha elfogadja a saját személyiségét és képes a hibáin tudatosan változtatni. Ehhez nem kell más, mint némi önismeret és akaraterő.

Tovább »

Kalkulátor

Bőrápolás aromaterápiával

Hívd segítségül a természetet, és ápold a leghatékonyabban bőrödet, hogy az sokáig megőrizze fiatalságát, rugalmasságát. Hidd el, megéri!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Antalné Putnik Judit

Természet-gyógyász

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Antalné Putnik Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép