FOGYÓKÚRA

Zsírégető kalcium diéta

Szerző:
Szabó Anna
Amerikai és olasz kutatások szerint a kalcium nagyszerű fogyasztószer. Nem csak a csontokat erősíti, hanem karcsúsít is egyben. Próbáld ki a kalcium diétát!

 

A kalcium a legfontosabb építőanyag a csontokat alkotó ásványi anyagok közül, de fontos, hogy beépülését támogasd D-vitaminnal, magnéziummal, mangánnal és bórral. De a kalcium még ennél is többre képes. Az ok: egyrészről megfékezi a beleken keresztül a zsírok felvételét, másrészt pedig aktiválja a sejtek zsírfelhasználását. A vizsgálatok közben derült ki az is, hogy a tejtermékekben lévő kalcium hatása a legjobb. Nem tudni, miért, de biztos, hogy a tejben lévő kalcium szorítja sarokba legjobban a hason és a derékon található zsírraktárakat.


Naponta 800–1000 mg kalcium a minimum, ha szeretnéd egészségesen tartani a csontjaidat. Ha sikerül napi 1200 mg kalciumot bevinni, akkor beindul a súlyvesztés is.


Minta étrend

Választható reggelik (adagonként 250 kcal)


Müzli 3 dkg zabpehelyből, 1,5 dl sovány tejből, 1 kisebb, felszeletelt kiviből vagy almából és 1 két szem aszalt sárgabarackból.
260 mg Ca

4 dkg teljes kiőrlésű búzakenyér 10 dkg zsírszegény krémsajttal és 1 kivivel.
150 mg Ca

5 dkg teljes kiőrlésű rozskenyér 4 dkg gouda vagy edami sajttal, oregánóval vagy petrezselyemmel.
400 mg Ca

Választható tízórai vagy uzsonna


Naponta 2-3 kis étkezést iktass be az étrendedbe, de ne lépd túl összesen a 250 kalóriát!

1 szelet szezámos szárított kenyér, 3 dkg pulykasonkával és petrezselyemmel
Tápérték: 145 kcal, 35 mg Ca

2 dl kefir
Tápérték: 130 kcal, 240 mg Ca

1 pohár natúr joghurt 1 evőkanál búzacsírapehellyel
Tápérték: 90 kcal, 190 mg Ca

1 szelet szezámos szárított kenyér 3 dkg ricotta sajttal és 1 friss fügével
Tápérték: 125 kcal, 130 mg Ca


Választható főételek ebédre és vacsorára
(Minden recept 1 személyre szól)


Tonhal salátaágyon
Egy nagy tányért beborítunk salátával, 10 dkg szeletekre vágott céklával és 1 reszelt sárgarépával. A zöldeken szépen elrendezünk egy kis konzerv tonhalat (kis konzerv, 9 dkg). Meglocsoljuk citromlével. Hozzá 4 dkg teljes kiőrlésű búzakenyeret fogyasztunk.
Tápérték: 360 kcal

Pulykasteak brokkolival
Megfőzünk 3 dkg rizst. Kevés zöldséglevesben megpárolunk 20 dkg rózsára szedett brokkolit. Megfűszerezünk 10 dkg pulykamellszeletet, majd megszórjuk curryvel. 2 teáskanál olajat felhevítünk egy serpenyőben, és mindkét oldalán megsütjük a húst. A rizzsel és a brokkolival tányérra rendezzük. 1 dkg zsírszegény fűszervajjal tálaljuk.
Tápérték: 355 kcal

Rusztikus tál
15 dkg megtisztított burgonyát, 15 dkg kelkáposztalevelet vagy brokkolit és 1 zöld húsú paprikát (mindet apróra vágva) megpárolunk ¼ l instant zöldséglevesben, majd ízesítjük. Belekeverünk 1 evőkanál felaprított petrezselymet. Tálaláshoz megszórjuk 3 dkg reszelt ementáli vagy parmezán sajttal.
Tápérték: 330 kcal

Gomba piemonti módra
Vékonyan felszeletelünk 25 dkg gombát. 1 evőkanál felaprított petrezselyemmel együtt puhára pároljuk 2 teáskanál vajon. 2,5 dkg zsemlemorzsát összekeverünk 1 evőkanál reszelt parmezán sajttal, majd a gombára szórjuk. Pár perc alatt átgrillezzük.
Tápérték: 320 kcal

Görög leves
Felkockázunk 10 dkg megtisztított burgonyát. Csíkokra vágunk 15-15 dkg póréhagymát és édeskömény gumót. 1 teáskanál reszelt citromhéjjal és 1 teáskanál szétnyomkodott szegfűborssal együtt 3 dl zöldséglevesben félpuhára pároljuk, majd ízesítjük. Hozzáadunk 5 dkg kis kockára vágott feta sajtot. 1 kis nyers tojássárgáját ültetünk a leves közepébe, és aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.
Tápérték: 335 kcal


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL