GYERMEK

Nyaralás előtt

Szerző:
Szabó Anna
Te is azok közé tartozol, akik izgatottan számolják vissza a nyaralásig hátralévő napokat? Ha igen, légy óvatos, nehogy a nagy lelkesedésben megfeledkezz valami fontosról! Segítségképpen csokorba szedtük, mi az, amit feltétlenül el kell rendezned, mielőtt útra keltek.

 

A háztartásban


Lehet, hogy mozdulni is alig tudsz az egész éven a vállaidra rakódott fáradtságtól, s úgy érzed, már a nyaralás előtt rád fér egy kis előpihenés. Tarts ki még egy kicsit, mert nem lesz kellemes a romos lakásba visszatérni a vakáció után! Mosd ki a szennyest, húzz tiszta ágyneműt, takaríts ki alaposan a fürdőszobában és a konyhában is! A vizes helyiségek, a szennyes ruhák és az ágynemű a levegőtlen, zárt lakásban rossz szagot áraszthat, melyet jobb megelőzni.

Az utazás előtti estén gondoskodj a növényeidről, állataidról! Ha nincs senki, akire rábízhatnád őket, míg távol vagytok, alaposan locsold be a virágokat, és lásd el megfelelő mennyiségű táplálékkal az állatokat. Ügyelj rá, hogy ne legyenek kitéve közvetlen napfénynek, vagy egy esetleges vihar csapásainak!

A hűtőből, szekrényekből akkor is távolítsd el az ételmaradékot, ha még fogyasztható lenne! Mire visszaértek, már biztosan megromlana, ezért fagyaszd le, vagy dobd ki, amit nem ettetek meg! Hasonlóan célszerű eljárni a gyümölcsökkel, zöldségekkel is.

Legalább egy szomszéddal, vagy a közelben lakó hozzátartozóval tudasd utazásod idejét, valamint a távolléted alatti elérhetőségedet, hogy értesíteni tudjon, ha az otthonodban valami baj történik. Egyre több településen van lehetőség ún. nyaralókártya leadására a helyi rendőrségen, amelyen nemcsak az elérhetőségedet adhatod meg, de azt is biztosítod, hogy a nyaralás ideje alatt szakemberek ellenőrzik, minden rendben van-e az otthonod körül.


A csomagok


Bizonyára te is minden éven megfogadod, hogy a lehető legkevesebb holmival indulsz útnak, csomagoláskor azonban legszívesebben a hátadra vennéd az egész lakást. Nos, ha autóval utaztok, akkor ez nem is olyan rossz ötlet, kis túlzással persze. Az autó sok mindent elbír, még külön táskákra se nagyon kell gondot fordítani. Előre nem tudhatod, mire lesz szükség, pakolj be bármit, amit fontosnak gondolsz. Más a helyzet, ha tömegközlekedéssel, netán repülővel utaztok. Ebben az esetben komoly tervezés szükséges, hogy meglegyen, ami kell, de ne terhelje a csomagokat semmi, ami felesleges.

Célszerű előre tájékozódni az időjárás-jelentő portálokon a várható időjárás felől, de azt tudnod kell, hogy 10 napnál hosszabb időre senki sem tud előre jósolni. Ezért feltétlenül vigyetek magatokkal meleg, és szellős felsőruházatot, valamint lábbelit is, fejenként legalább 2-3 darabot, fehérneműből pedig naponta legalább kettőt. Valószínűleg lesz alkalmad mosni, ha nagyon muszáj, ám senki sem szeretné, ha a házimunka a vakáció alatt is várna rá. Jó, ha a kisgyermekedre több ruhaneműt viszel, mint a nagyobbakra, hiszen ők még nagyobb eséllyel piszkítanak be több garnitúrát is.

Bizonyára sok-sok érdekesség, és látnivaló vár rátok, mégsem árt, ha elviszitek a gyerek legkedvesebb játékát, párnáját, vagy takaróját. Így lesz veletek egy kis darab „otthon”, ha a kicsire rátörne a honvágy. Ha a gyerkőc még pelenkás, ne felejtsétek ki a piperés csomagból a pelenkázó szettet sem, beleértve a pelenkázó alátétet is, hiszen útközben is szükség lehet egy-egy pelenkacserére.


Úti patika


Amennyiben külföldre utaztok, tanácsos a gyerekorvossal egyeztetni, hogy az adott országban szükség van-e valamilyen előzetes védőoltásra, vagy más, egészségügyi intézkedésre. Ha csak a közelben maradtok, akkor is vigyétek magatokkal a megszokott kis házi gyógyszertárat. Ebbe feltétlenül kerüljenek bele a rendszeresen szedett gyógyszerek, valamint láz-és fájdalomcsillapító, lázmérő, orrspray, orrszívó, utazási rosszullét és hasmenés elleni szer, sebfertőtlenítő, steril kötözőpólya, sebtapasz. Ugyan nem gyógyszer, de ide sorolható a szúnyog-és kullancsriasztó, valamint a naptej is.

Még nyaralás idején is előfordulhat, hogy muszáj orvosi segítséget kérni, ezért ne maradjanak otthon a TAJ-kártyák, és a gyermek egészségügyi kiskönyve sem.


Az úton


Szeretsz utazás közben bambán meredni a melletted elsuhanó tájra? Nos, a gyerekekre ez a legkevésbé jellemző, ezért jobb, ha előre felkészülsz néhány időtöltő elfoglaltsággal. Nagyobbaknak vihetsz társasjátékot, kártyát, rajztáblát, a kisebbeknek bábokat, vagy meséskönyvet. Remek szórakozás, ha betanultok pár utazással, nyaralással kapcsolatos dalt, amit aztán kedvetekre dalolhattok az úton – feltéve, hogy nem zavarja útitársaitokat. Tudom, így is túl sok a holmitok, és spórolni is muszáj lenne. Mégis javaslom, hogy átszálláskor, pihenők idején kapjanak valami apróságot a gyerkőcök. Az utazás közben kapott ajándék örök emlék, még évtizedek múlva is visszahozza annak a nyárnak az illatát, s nem mellesleg az új csecsebecse órákra lefoglalhatja a kicsiket.


Hazaérve


Kutatásokkal bizonyították, hogy létezik nyaralás utáni depresszió, ami lássuk be, nem is olyan különös. Nem könnyű a gondtalan vakációból visszacsöppeni a szürke hétköznapokba. Éppen ezért jó, ha úgy szervezik a szülők a szabadságukat, hogy a hazaérkezés után egy-két napot még otthon töltsenek. Így lesz elég idő kimosni a hazahozott szennyest, s a gyerekek és felnőttek egyaránt lassan, fokozatosan csusszanhatnak át a megszokott életritmusba. A napfény, vízpart, színek, illatok kavalkádjából a négy fal közé érkezni, szinte törvényszerűen magával hoz néhány kiadós veszekedést. Próbáljatok meg ellenállni a negatív erők csábításának, fénykép és videofelvételek nézegetésével, szép emlékek felidézésével minél több jókedvet elraktározni a következő nyaralásig tartó hosszú hónapokra!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL