2018. szeptember 26. - Jusztina
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. szeptember 26. - Jusztina
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Nyaralás előtt

V.K.

Te is azok közé tartozol, akik izgatottan számolják vissza a nyaralásig hátralévő napokat? Ha igen, légy óvatos, nehogy a nagy lelkesedésben megfeledkezz valami fontosról! Segítségképpen csokorba szedtük, mi az, amit feltétlenül el kell rendezned, mielőtt útra keltek.

 

A háztartásban


Lehet, hogy mozdulni is alig tudsz az egész éven a vállaidra rakódott fáradtságtól, s úgy érzed, már a nyaralás előtt rád fér egy kis előpihenés. Tarts ki még egy kicsit, mert nem lesz kellemes a romos lakásba visszatérni a vakáció után! Mosd ki a szennyest, húzz tiszta ágyneműt, takaríts ki alaposan a fürdőszobában és a konyhában is! A vizes helyiségek, a szennyes ruhák és az ágynemű a levegőtlen, zárt lakásban rossz szagot áraszthat, melyet jobb megelőzni.

Az utazás előtti estén gondoskodj a növényeidről, állataidról! Ha nincs senki, akire rábízhatnád őket, míg távol vagytok, alaposan locsold be a virágokat, és lásd el megfelelő mennyiségű táplálékkal az állatokat. Ügyelj rá, hogy ne legyenek kitéve közvetlen napfénynek, vagy egy esetleges vihar csapásainak!

A hűtőből, szekrényekből akkor is távolítsd el az ételmaradékot, ha még fogyasztható lenne! Mire visszaértek, már biztosan megromlana, ezért fagyaszd le, vagy dobd ki, amit nem ettetek meg! Hasonlóan célszerű eljárni a gyümölcsökkel, zöldségekkel is.

Legalább egy szomszéddal, vagy a közelben lakó hozzátartozóval tudasd utazásod idejét, valamint a távolléted alatti elérhetőségedet, hogy értesíteni tudjon, ha az otthonodban valami baj történik. Egyre több településen van lehetőség ún. nyaralókártya leadására a helyi rendőrségen, amelyen nemcsak az elérhetőségedet adhatod meg, de azt is biztosítod, hogy a nyaralás ideje alatt szakemberek ellenőrzik, minden rendben van-e az otthonod körül.


A csomagok


Bizonyára te is minden éven megfogadod, hogy a lehető legkevesebb holmival indulsz útnak, csomagoláskor azonban legszívesebben a hátadra vennéd az egész lakást. Nos, ha autóval utaztok, akkor ez nem is olyan rossz ötlet, kis túlzással persze. Az autó sok mindent elbír, még külön táskákra se nagyon kell gondot fordítani. Előre nem tudhatod, mire lesz szükség, pakolj be bármit, amit fontosnak gondolsz. Más a helyzet, ha tömegközlekedéssel, netán repülővel utaztok. Ebben az esetben komoly tervezés szükséges, hogy meglegyen, ami kell, de ne terhelje a csomagokat semmi, ami felesleges.

Célszerű előre tájékozódni az időjárás-jelentő portálokon a várható időjárás felől, de azt tudnod kell, hogy 10 napnál hosszabb időre senki sem tud előre jósolni. Ezért feltétlenül vigyetek magatokkal meleg, és szellős felsőruházatot, valamint lábbelit is, fejenként legalább 2-3 darabot, fehérneműből pedig naponta legalább kettőt. Valószínűleg lesz alkalmad mosni, ha nagyon muszáj, ám senki sem szeretné, ha a házimunka a vakáció alatt is várna rá. Jó, ha a kisgyermekedre több ruhaneműt viszel, mint a nagyobbakra, hiszen ők még nagyobb eséllyel piszkítanak be több garnitúrát is.

Bizonyára sok-sok érdekesség, és látnivaló vár rátok, mégsem árt, ha elviszitek a gyerek legkedvesebb játékát, párnáját, vagy takaróját. Így lesz veletek egy kis darab „otthon”, ha a kicsire rátörne a honvágy. Ha a gyerkőc még pelenkás, ne felejtsétek ki a piperés csomagból a pelenkázó szettet sem, beleértve a pelenkázó alátétet is, hiszen útközben is szükség lehet egy-egy pelenkacserére.


Úti patika


Amennyiben külföldre utaztok, tanácsos a gyerekorvossal egyeztetni, hogy az adott országban szükség van-e valamilyen előzetes védőoltásra, vagy más, egészségügyi intézkedésre. Ha csak a közelben maradtok, akkor is vigyétek magatokkal a megszokott kis házi gyógyszertárat. Ebbe feltétlenül kerüljenek bele a rendszeresen szedett gyógyszerek, valamint láz-és fájdalomcsillapító, lázmérő, orrspray, orrszívó, utazási rosszullét és hasmenés elleni szer, sebfertőtlenítő, steril kötözőpólya, sebtapasz. Ugyan nem gyógyszer, de ide sorolható a szúnyog-és kullancsriasztó, valamint a naptej is.

Még nyaralás idején is előfordulhat, hogy muszáj orvosi segítséget kérni, ezért ne maradjanak otthon a TAJ-kártyák, és a gyermek egészségügyi kiskönyve sem.


Az úton


Szeretsz utazás közben bambán meredni a melletted elsuhanó tájra? Nos, a gyerekekre ez a legkevésbé jellemző, ezért jobb, ha előre felkészülsz néhány időtöltő elfoglaltsággal. Nagyobbaknak vihetsz társasjátékot, kártyát, rajztáblát, a kisebbeknek bábokat, vagy meséskönyvet. Remek szórakozás, ha betanultok pár utazással, nyaralással kapcsolatos dalt, amit aztán kedvetekre dalolhattok az úton – feltéve, hogy nem zavarja útitársaitokat. Tudom, így is túl sok a holmitok, és spórolni is muszáj lenne. Mégis javaslom, hogy átszálláskor, pihenők idején kapjanak valami apróságot a gyerkőcök. Az utazás közben kapott ajándék örök emlék, még évtizedek múlva is visszahozza annak a nyárnak az illatát, s nem mellesleg az új csecsebecse órákra lefoglalhatja a kicsiket.


Hazaérve


Kutatásokkal bizonyították, hogy létezik nyaralás utáni depresszió, ami lássuk be, nem is olyan különös. Nem könnyű a gondtalan vakációból visszacsöppeni a szürke hétköznapokba. Éppen ezért jó, ha úgy szervezik a szülők a szabadságukat, hogy a hazaérkezés után egy-két napot még otthon töltsenek. Így lesz elég idő kimosni a hazahozott szennyest, s a gyerekek és felnőttek egyaránt lassan, fokozatosan csusszanhatnak át a megszokott életritmusba. A napfény, vízpart, színek, illatok kavalkádjából a négy fal közé érkezni, szinte törvényszerűen magával hoz néhány kiadós veszekedést. Próbáljatok meg ellenállni a negatív erők csábításának, fénykép és videofelvételek nézegetésével, szép emlékek felidézésével minél több jókedvet elraktározni a következő nyaralásig tartó hosszú hónapokra!

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A jóból is megárt a sok! A túlzott folyadékbevitel is veszélyes!

A jóból is megárt a sok! A túlzott folyadékbevitel is veszélyes!

Szinte nincs nap, hogy ne hallanánk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságáról, ami szükséges szervezetünk működéséhez, fizikai és szellemi teljesítőképességünkhöz, egészségünk megőrzéséhez és a jó közérzetünkhöz. Természetesen helyes erre felhívni a figyelmet, mégis érdemes megjegyezni, hogy a túlzott folyadékfogyasztás veszélyes is lehet.

Tovább »
Sikerül végigcsinálnod ezt a szörnyen bonyolult vizuális tesztet?

Sikerül végigcsinálnod ezt a szörnyen bonyolult vizuális tesztet?

Nem lesz könnyű dolgod, de talán pont ettől lesz olyan izgalmas ez a feladat! Nézd meg a cikkben található képeket és próbálj meg felelni a kérdésre, találd meg a képbe illő darabkákat. Minél többet agyalsz rajtuk, annál jobban dolgoztatod az agyadat, amit úgyis érdemes kihívások elé állítani, hogy fejlődjön és még sokáig éles és gyors maradhasson!

Tovább »
Milyen típusú szerelem jellemző rád? - Képes személyiségteszt

Milyen típusú szerelem jellemző rád? - Képes személyiségteszt

Az emberek általában meg vannak róla győződve, hogy tökéletesen és mélyrehatóan ismerik önmagukat. De vajon mindenkire igaz ez? Egyáltalán nem biztos… Ebből a személyiségtesztből megtudhatod, hogy milyen szerelem jellemző rád: szenvedélyes, romantikus, igéző, spontán, esetleg gyengéd? Többféle típus létezik, de vajon tudod-e, hogy te melyikhez tartozol?

Tovább »

Kalkulátor

Fűszerlexikon

Évezredek óta segítőink a fűszernövények házipatikánkban és a konyhánkban is. Te tudod, melyik mire jó?

Még több kalkulátor »

Szakértők

Maya jósnő

Angyalkártya jós

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Maya jósnő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép