SZÉPSÉG

Fenékprogram a csodás popsiért!

Szerző:
Szabó Anna
A formás, feszes fenék adottság - próbáljuk sokszor menteni magunkat, ha a kelleténél párnásabb és nagyobb a „hátsó felünk”. Pedig ez a testrész is edzhető, fogyasztható, és főleg rendszeresen ápolandó.


Radírozz!

Két evőkanálnyi lemosó tejet keverj el tengeri homokkal vagy mandulakorpával. Kend a fenekedre, és hagyd megszáradni. Majd dörzsöld le, hideg vízzel mosd le, és durva törülközővel szárítsd meg a bőrödet. A radírozás javítja a vérellátást, eltávolítja az elhalt hámsejteket. Erre nemcsak az arcbőrnek van szüksége, hanem természetesen a popsinak is!

 

Fóliába vele!

Cellulitisz ellen kend be a fenekedet házilag is készíthető krémmel: marék babérlevelet morzsolj apróra, keverd el 200 ml búzacsíra- és 2 csepp rozmaringolajjal. Kend be vele a fenéktájat, majd tekerd be szorosan fóliával. Feküdj hasra, húsz percig lazíts. A kezelés feszessé teszi a bőrt, és karcsúsít is.

 

Tornázz!

Különböző tornagyakorlatokkal is feszesítheted a popsidat, és nem is kell nagyon megerőltetned magad:

• Ereszkedj négykézlábra. A bal lábadat, pipáló lábfejjel, emeld hátrafelé olyan magasra, hogy a háttal egy vonalban legyen.
• Feküdj a bal oldaladra, támaszkodj meg a bal alkarodon. A bal térdedet hajlítsd be, jobb lábbal pedig végezz lábemeléseket. A csípő maradjon a talajon!
• Az előbbihez hasonló tartásban hajlítsa be a jobb lábát is, és a térdet húzza a melle felé. A csípőnek nem szabad felemelkedni a földről
• Feküdj hasra, két kezedet tedd az állad alá. A lábfejeddel csinálj pipát, majd emeld 20 cm magasra. A csípőt hagyd a talajon, a fenekedet feszítsd meg.
• Térdelj le, és hátul támaszkodj meg mindkét kezeddel. Emeld fel a fenekedet, a medencét told előre, amennyire csak tudod. Pár másodpercig maradj így.
• Feküdj hanyatt, a térdedet kissé húzd fel. A két lábfejet - harántnyira szétnyitva - fektesd a padlóra, a kart nyújtsd ki magad mellett a földön. Emeld fel a medencét, a vállad maradjon a talajon. Tartsd ki pár másodpercig, majd ereszkedjen vissza.
• Emeld derékszögig, majd nyisd szét a lábaidat. Szorítsd össze a fenekedet és emeld fel. Tartsd ki pár másodpercig, majd lassan ereszkedj vissza.
• A kiinduló helyzet ugyanaz, mint az előző gyakorlatnál. Most pipálj lábad fejével. Tartsd ki olyan sokáig, ameddig tudod, majd ereszkedj vissza.
• Térdelj le, ülj a sarkadra. Hajolj előre, nyújtsd a karodat, amennyire tudod, homlokoddal érintsd meg a talajt. Számolj hatvanig, majd egyenesedj fel, és ülj vissza a sarkadra.

 

A hatékonyság hat pontja

Ha naponta mozogsz negyedórát, hajlékony maradsz, és egészségesebb leszel. Persze mindez csak akkor hatékony, ha helyesen tornázol.

1. A negyedórából szánj öt percet bemelegítésre, mert az izmok és az ízületek megfelelő előkészítés nélkül nagyon sérülékenyek. Ugrálj egyik lábadról a másikra, az egyik térdedet mindig emeld magasra, a karjaiddal pedig végezz kaszáló mozdulatokat. Vigyázz, nehogy meghúzd magát!

2. A kilégzéseket igazítsd a nyújtásokhoz, a belégzést a hajlításhoz.

3. Minden gyakorlatot végezz el a másik oldalra is, mert az izomzat szimmetrikus edzése nagyon fontos.

4. Ha fájdalmat érzel tornázás közben, hagyd abba. Normális esetben néhány lazító mozdulat után megszűnik a fájdalom. Ha nem, tarts néhány nap szünetet. Amennyiben ez sem segít, fordulj orvoshoz.

5. Ragaszkodj a saját tempódhoz. Ha otthon egyedül tornázol, neked megfelelő ritmusú zenét válassz. Csoportos tornán se engedd, hogy mások diktálják az iramot.

6. Ha egy-két napot kihagytál, a következő tornánál hosszabban melegíts be. A hirtelen megerőltetésből származó izomsérülések fájdalmasak, és nehezen gyógyulnak.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL