GASZTRO

Tyúkom mondja: kitrákotty

Szerző:
Szabó Anna
Néha jó kiszakadni a hétköznapok mókuskerekéből, és beülni valahova csakúgy, vagy pont azért, hogy egy kedvenc ételünket jóízű beszélgetés közben elfogyasszuk. Étteremkritikusunk is így tett, a vendéglátónk a Nádor Magyaros Borétterem volt.


Egyél egy jót, a vendégünk vagy a Nádor Magyaros Borétterembe!
Ha most helyesen válaszolsz néhány kérdésünkre, megnyerheted a 20.000 Ft értékű vacsorát 2 fő részére!
Tovább a kérdőívhez >>

Néhány héttel ezelőtt sikerült meglátogatnom kedvenc nagyimat, aki Borsodban egy pici faluban éldegél. Sajnos ritkán jutok el hozzá: évente egyszer, jó esetben kétszer. Nagyon izgatott vagyok ilyenkor, mert a világ legjobb húslevesét ő készíti és mindig ezzel vár. Kimegy a kertjébe, elkap valami szárnyast, aztán uccu neki, gyorsan a fazékba kerülnek. Általában tyúkból főzi, de többször ettem már kakasból is. Valójában nekem mindegy, a lényeg, hogy ő készítse.

Ahogy ettük a finom levest és beszélgettünk az elmúlt hónapok eseményeiről, történéseiről, arra gondoltam, mi lesz, ha ő nem lesz már köztünk. Ki fog ilyen finom levest készíteni? Mert én sajnos nem tudok. Szerencsére nem tudtam belemélyedni a rossz gondolataimba, mert egy olyan hírt közölt velem, amin teljesen megdöbbentem. 60-70 tyúk, több tucat disznó, kutya, macska. Ez az udvar lakóinak a listája… ő meg gyöngytyúkokat fog vásárolni. Már meg is rendelte… nem sokat,…áááá… csak 22 darabot. Te Jó Ég! Nem akartam hinni a fülemnek. Kevés a hely az állatoknak, nagyon sok munka van már így is. Minek még ez a sok szárnyas? Próbáltam lebeszélni minden erőmmel, de nem sikerült. Azt mondta, el sem tudom képzelni, milyen finom leves készül belőle. A baj az, hogy el tudtam képzelni, mert ő mondta. Neki elhittem. De azért utána jártam, hogy mit is tud ez a gyöngytyúk, mivel babonázta meg az én drága nagyimat.

Húsleves másképpen, gyöngytyúkból

Találtam néhány információt. Magyarországon a gyöngytyúk a 13. században már jelen volt, elsősorban a kolostorok és a főúri vadaskertek tartották díszmadárként. A paraszti gazdaságokban a 19. század végén terjedt el, elsősorban a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon. Tenyésztésének központja a Hortobágyi Állami Gazdaság volt. A hanyatlás a nagyüzemi baromfitenyésztés elterjedésével következett be. Húsa finom, nagyon hasonlít a vadmadarak, például a fácán húsára. Viszont ijesztően szederjes, szinte fekete. Látványa tehát nem túl ígéretes, ám ettől még a leves íze valami fenséges.

A hivatalos adatok is érdekeltek, de kerestem egy éttermet, ahol meg is kóstolhatom. Először én akartam elkészíteni, de miután 2 piacra is elmentem, és gyöngytyúk nélkül tértem haza, mert nem árultak sehol ilyen „ritkaságot”-ezt mondta az egyik eladó-, hát feladtam. Viszont találtam egy belvárosi helyet, ahol naponta főzik ezt a nem mindennapi ünnepi ételt. Hogy milyen volt? Mindjárt megosztom Önökkel az élményeimet.

Ritkán szoktam éttermekről azonnal véleményt alkotni. Szeretem jobban feltérképezni a lehetőségeket, minél több mindent megkóstolni az étlapról. Szerintem ez így helyes, ezért elhatároztam, hogy most sem fogok másképp tenni. Ráadásul először eszem ezt a különleges húslevest, nincs semmilyen összehasonlítási lehetőségem. Már az első kanál után tudtam, hogy jó választás volt a Nádor Magyaros Borétterem.

Könnyen megközelíthető központi, frekventált helyen található ez az egykor szenes pinceként funkcionáló étterem. Az igényesen kialakított pincehelységben igazán kellemesen érezhetjük magunkat még a légkondi nélkül is. Ízléses teríték, tisztaság, udvarias, tájékozott felszolgálók, kellemes élőzene. Ritka, hogy az ember ilyen helyre téved. Bár őszintén megvallva, az étlapot meglátva kicsit megrémültem. Nem éppen magyar pénztárcának való árak – gondoltam az elején. Az üzletvezető elárulta, hogy valóban külföldi vendégek látogatják az éttermet, de déli időben a környéken dolgozók szívesen ebédelnek itt.

Jó, akkor lássuk – illetve érezzük – azt a híres gyöngytyúk levest! Néhány perc múlva már az asztalomon gőzölgött, illatától beindult az a bizonyos pavlovi reflex. Csodás színe volt. Nem erre számítottam. Alig mertem megkóstolni. Csak most ne csalódjak! Bátorságomat összeszedve, nekiláttam a finom lakomának. Már az első kanál után éreztem, hogy jó választás volt, érdemes volt „megismerni” a húslevesek királynőjét. A csésze gyorsan üres lett, én pedig elégedetten ültem az asztalnál és bámultam a falakon díszelgő boros palackokat. Igazi különlegességeket véltem felfedezni. De hát ez így van rendjén, hiszen egy borétteremben vagyok.

Aztán megakadt a szemem valami nagyon furcsán. A pulton 5-6 darab szemüveg volt kitéve. El sem tudtam képzelni, mi célt szolgálhat ennyi okuláré egy étteremben. Önök már lehet, hogy kitalálták, nekem magyarázatra volt szükségem. Az is a vendégeknek van. Ugyanis sokan, akik csak „leugranak” ebédelni vagy vacsorázni, elfelejtenek olvasószemüveget hozni magukkal, pedig anélkül nem tudják megnézni az étlapot. A Nádorban ez nem gond. Több fajta erősségű szemüveg közül választhat, akinek erre szüksége van. Csodálkozásomat valami finom illat szakította félbe, megérkezett ugyanis a második fogás, ami nem más volt, mint kakaspörkölt, libatepertős túrós csuszával és házi savanyúsággal. Amikor megláttam, hogy mekkora adagot kapok, ismét megrémültem. Én azt két nap alatt sem tudom elfogyasztani. Akkor viszont már megértettem az árakat.

Az étterem valóban igényes, azt gondolnánk, hogy csodás tányéron érkezik a közepére biggyesztett falatka, a mai modern díszítéssel kombinálva. Nagy tévedés! Jókora adagok, tökéletes ízkombinációk, inkább ez jellemzi a Nádor Magyaros Boréttermet. Borok közül nem érdemes kiemelni egyet sem, mert hatalmas választék van a prémium kategóriából. Mi egy kis rozét ittunk a végére. Bár nem éppen a menühöz illőt választottunk, nálam a rozé mindig, mindenhez jöhet.

A vacsora után jó volt még egy kicsit pihenni, beszélgetni, de még az indulás előtt megtekintettem a „kényes” helyszínt. Sok étterem nem fektet nagy hangsúlyt a mellékhelység minőségére, azt gondolják, hogy elég egy olcsó WC, mosdó, víz és szappan. Nos, a Nádorban ez is rendben van. Tiszta, igényes, összhangban van az étterem visszafogott eleganciájával. Összességében elégedett voltam mindennel, a szárnyasok a mennybe repítettek.

Weboldal

9

Megközelítés, parkolás

10

Belső hangulat

10

Személyzet

10

Étlap kínálat

9

Árarány

9

Ízvilág

10

Tálalás

9

Általános tisztaság

10

Mellékhelység összhatás

9


Fotó: Nádor Magyaros Borétterem

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL