2018. július 22. - Magdolna
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 22. - Magdolna
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A kicsik szépségápolása

V.K.

Televíziós és internetes barangolásaink közben a legtöbben elborzadva kapjuk fel (vagy el) a fejünket a tengerentúlon oly divatos gyermek szépségversenyek láttán. Ha ilyen mélységig nem is megyünk bele a baba szépségiparba, azt be kell látnunk, hogy megfelelő ápolásra nekik is szükségük van.

 

A köldökcsonk ápolása


A születés után az első komoly feladatunk a baba testével a köldökcsonk ápolása. Ez a legtöbb kezdő szülőnek okoz némi problémát, hiszen a köldökzsinór már önmagában is egy misztikus „testrész”: a születésig az életet jelentette a magzat számára. Ha ez nem lenne elég, ott van még a tény, hogy az annyira védtelen újszülött pocakján tulajdonképpen egy nyílt seb éktelenkedik. Mihez is kezdjünk vele? Bár az óvatosság sosem árt, azért aggodalomra sincs ok. A köldökcsonk ápolásánál elegendő néhány egyszerű szabályt betartani. Az első, hogy lehetőség szerint ne érje víz a csonkot. Ezt nem ördöngösség kivitelezni, hiszen vélhetően kevesen nyomják bele újszülöttjüket egy vízzel teli kádba. Ha a pancsolás során mégis nedvesség érte a köldökcsonkot, egyszerűen, de óvatosan törölgessük szárazra! Mivel valóban egy sebről van szó, elengedhetetlen a rendszeres fertőtlenítés. Ehhez a gyermekorvosok 70%-os alkoholt, és sebhintőport szoktak felírni. (Ez utóbbit ma már nem minden orvos ajánlja.) Egy alkoholba mártott, steril gézlappal minden fürdetés után alaposan körbe kell törölgetni a köldököt úgy, hogy a csonkot meg is emeljük, és az alatta lévő bőrfelületet is letörölgetjük. A baba mindebből semmit sem érez, ezért bátran hozzányúlhatunk a célterülethez. A köldökcsonk általában 5-20 nap alatt esik le (leggyakrabban 1 héten belül, de akadnak elhúzódó esetek). Ezen idő alatt előfordulhat kisebb nedvedzés, esetleg vérzés is a sebből, ez azonban teljesen természetes jelenség. Ügyelj rá, hogy a pelenka, vagy a ruházat ne dörzsölje folyamatosan a sebet! Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a csonk begyullad, körülötte a bőr kivörösödik, vagy kellemetlen szagot áraszt.


A körmök


Nagyjából 1 éves korig ez a szülők második nagy problémája a szépségápolás terén. Hogyan is vágjuk le azokat a miniatűr körmöket, miközben a gyermekünk állandóan mocorog? Ráadásul azok a fránya körmöcskék mintha naponta nőnének egy fél centit. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az ollóval nagyon kell vigyázni, hiszen egy éles vágóeszközről van szó. Gyártanak ugyan speciális babaollókat, de ezek semmivel sem életlenebbek, mint felnőttek számára készült társaik. A különbség csupán annyi, hogy a végük tompa, lekerekített, vágó élük pedig egyenes. Bár kifejezetten a kicsik ápolásához készült, ezzel a tompa végű ollóval olykor sokkal nehezebb célt érni, hiszen a vékonyka körmök alá sokkal nehezebb becsúsztatni. Ezért használhatsz a körömvágáshoz másmilyen ollót is, de az semmiképpen se legyen hegyes, és minden esetben fertőtlenítsd le az éleit használat előtt. Igaz, hogy a babakörmök roppant gyorsan nőnek, mégsem ajánlatos túl rövidre vágni őket, mert a körömágy megsérülhet, begyulladhat. A vágást időzítsd mindig az alvás idejére! Így gyorsabban végzel, és a sérüléseket is könnyebben elkerülöd. A körmök formáját illetően eleinte egyszerűen vágd egyenesre a tetejüket, mind a kézen, mind pedig a lábon. Később, ha a baba már nagyobb, igyekezz az ujjak formáját követni. A sarkakat tilos mélyen bevágni, mert ez oka lehet a későbbi körömbenövéseknek!


Hajvágás


Családonként változik a vélemény: kell-e egyáltalán a kicsik haját vágni, ha igen, mikor? Ha nem, meddig nem? Egyesek szerint jó már az első, friss hajacskát is ráncba szedni, hogy erősödjön, mások arra esküsznek, hogy a babahajnál nincs szebb frizura. Mindkét tábornak igaza lehet, ám néhány dologra itt is érdemes odafigyelni. A gyermek egészséges fejlődéséhez, látása épen tartásához nélkülözhetetlen, hogy minden irányba jól lásson. Ezért semmiképp se engedd, hogy a hosszú lobonc a kicsi szemébe lógjon! Legalább a frufruját vágassátok rövidre, vagy használjatok apró (nem hegyes) csatokat, hajpántot. Ha a nyiratkozás mellett dönt a család, további kérdésként merülhet fel, hogy anya, apa, egy ügyes kezű rokon, vagy fodrász végezze-e a műveletet? Amíg pici a baba (és a haja), akár alvás közben is lecsipegetheted egy kisollóval a rakoncátlan tincseket. Később azonban jobb szakemberre bízni a dolgot, aki pontosan tudja, milyen szögben, milyen távolságra kell a fejtől eltartani az ollót, hogy elkerülje a mocorgó vendég a sérülést. A helyzetet nehezíti, hogy a legtöbb gyerek a haját eleven testrészének tekinti, ezért érthető módon, nem is szívesen válik meg tőle, a fodrászra pedig, mint megcsonkítójára tekint. Könnyen lehet, hogy az első találkozásokat nem is ússzátok meg sírás nélkül. Jól teszitek, ha először csak, mint látogatót viszitek el a kicsit a fodrászüzletbe. Így végignézheti, hogyan szépül meg anya, apa, nagytesó, közben kézbe veheti az érdekesebbnél érdekesebb fésűket, hajkeféket, modellbabákat. Legközelebb talán ő maga fogja kérni, hogy beülhessen a fodrász székbe. Mindenképpen olyan fodrászt válasszatok, aki otthon van a gyerekek nyírásában, ezért nem riad vissza a feladattól, sőt szót is ért kis vendégével!


Fülbevaló


Első hallásra lányos téma, de manapság egyre több kisfiú fülében is ott csillog az ékszer. Van, aki szeretné a füllyukasztás kellemetlenségeit már az újszülött osztályon letudni (egyes szülészeteken adott a lehetőség), mások megvárják, míg a baba nagyobb lesz, és maga is akarja, s olyan is akad, aki szerint primitív, barbár dolog a gyermeket bármilyen módon megsebezni. Mindenki döntsön saját belátása szerint, de, ha a füllyukasztás mellett voksol, alaposan járja körbe a témát, mielőtt belevág. A füllyukasztás kétféle módon történhet: vagy steril tűvel szúrják át a fülcimpát, vagy egy erre a célra kifejlesztett, speciális eszközzel „átlövik”. Ez utóbbi esetben a steril, orvosi fémből készült fülbevaló a belövő gépből egyenesen a fülbe kerül. A tűvel szúrás kicsivel hosszabb ideig tart, ám egyes vélemények szerint szebb, pontosabb, gyorsabban gyógyuló lyukat eredményez. A fülbelövés valamelyest nagyobb roncsolással jár, ami nem jelenti azt, hogy nehezebben gyógyulna, csak más típusú sebet ejt. Mindkét esetben szükség van némi utólagos gondozásra. A sebet célszerű valamilyen sebgyógyító, gyulladást gátló kenőccsel kezelni oly módon, hogy a fülbevaló háta mögé, tehát a keletkezett lyukba is jusson az anyagból. A fülbevalót naponta többször is meg kell mozgatni, előre-hátra irányuló mozdulatokkal, hogy a lyukasztás során keletkezett vérsavó kiürülhessen. A teljes gyógyulás nagyjából 4 hét alatt megy végbe, ekkor célszerű a behelyezni a végleges fülbevalót, 70%-os alkoholban lefertőtlenítve. Bármit mond a szomszédasszony, bármit ígér a kozmetikus, fájdalom nélküli füllyukasztás nem létezik. A fájdalommértéke azonban nem jelentős. Csecsemőkorban azért egyszerűbb túlesni a procedúrán, mert a baba még keveset mocorog, nem nyúl a füléhez, így a fertőződés esélye is kisebb. Később már valóban csak akkor ajánlott nekivágni a füllyukasztásnak, ha azt a gyermek kifejezetten kéri. Lefogni, erőszakkal a „mészárszék” elé vonszolni csak azért, hogy a keresztanyu arany fülbevalója a fülében csilloghasson, egy életre szóló rossz élményt okozhat a kicsi számára. Azt is meg kell jegyezni, hogy legyen bármilyen profi a szakember, aki a fület lyukasztja, és legyen bármilyen körültekintő az utólagos ápolás, bizonyos esetekben a seb mégis begyullad. Súlyos gyulladás (vörös, felduzzadt fülcimpa, váladékozó seb, gyulladt nyirokcsomók, láz) a fülbevalót el kell távolítani, ami néhány éves, vagy annál fiatalabb gyermeknél sajnos együtt jár a lyuk beforrásával is.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Láss bele a jövődbe az eredeti Boszorkány jóskártya segítségével! - Szerelemben és pénzügyekben

Láss bele a jövődbe az eredeti Boszorkány jóskártya segítségével! - Szerelemben és pénzügyekben

Az eredeti Boszorkány jóskártyát, azaz a Wychwood jóskártyát jósok tervezték jósok számára, és ősi szimbólumokon alapszik. A mély spirituális értelemmel bíró misztikus és mágikus lapok által bepillantást nyerhetsz a jövődbe. A boszorkányok és jósok világa ihlette kártya felfedi előtted mi várható a szerelemben, a pénzügyekben vagy akár választ kaphatsz a kérdéseidre is!

Tovább »
Vajon lesz valaha magyarázat erre a 8 felettébb rejtélyes eltűnésre?

Vajon lesz valaha magyarázat erre a 8 felettébb rejtélyes eltűnésre?

Hihetetlen, hogy évek teltek el és még mindig semmi válasz vagy épkézláb teória arra, mi történhetett ebben a 8 esetben. Hogy lehet, hogy egy férfi bemegy egy bárba és soha nem jön ki onnan? Vagy, hogy nő nyomtalanul eltűnik a konyhájából és csak egy vértócsa marad utána? Hogy lehet, hogy szinte soha senki sem látott semmit ennél a 8 rejtélyes eltűnésnél? Kiderül valaha az is igazság, hogy mi történhetett?

Tovább »
Milyen buktatók várnak rád az elkövetkező időszakban? - Megmondja az akadályszámod!

Milyen buktatók várnak rád az elkövetkező időszakban? - Megmondja az akadályszámod!

Az akadályszámok olyan útjelzők, melyek figyelmeztetnek az életünk lehetséges buktatóira. Megmutatják, várhatóan milyen akadályokba botolhatunk, vagy, hogy milyen csapdákba sétálhatunk bele, ha nem vigyázunk.

Tovább »

Kalkulátor

Hajfestési kisokos

A rengeteg hajfestéknek, színezőnek köszönhetően szabad utat engedhetsz a fantáziádnak. Ám a drasztikus módon történő beavatkozás nem mindig marad következmények nélkül. Tudj meg hát mindent a hajfestési módszerekről, mielőtt belevágsz!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Töltszéki Judit

Kozmetikus

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Töltszéki Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép