2018. július 15. - Henrik, Roland
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 15. - Henrik, Roland
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Azért ragadsz le a problémánál, mert nem mered elengedni

Zsu

Az, ahogyan leírjuk a problémáinkat, fontos építőköve annak a falnak, amely mögé passzívan elsáncoljuk magunkat. Vannak problémák, amelyeket feltétlenül meg kellene oldanunk, ha azonban ragaszkodunk hozzájuk, szükségszerűen megszilárdulnak és életkríziseket okoznak.

 

Azt hisszük, hogy védekeznünk kell


Amikor áldozatként és egy probléma történetének egyik szereplőjeként tekintünk magunkra, azt nem véletlenül tesszük: az ártatlanságunkat bizonyítjuk vele, ami rendkívül fontos számunkra. Úgy tűnik, attól félünk, hogy ha feladjuk a passzivitás állapotát, veszélybe kerül az ártatlanságunk. Mintha a passzivitás megóvna, az aktivitás pedig veszélybe sodorna bennünket. De kitől akarjuk megvédeni magunkat? Ha konfliktusról van szó, természetesen a másik féltől, azoktól, akiket vádolunk, és akiktől cselekvést várunk. Ez része a játéknak – azt hisszük, hogy nem szabad engednünk, mert akkor elveszünk.


Az a hihetetlen erőfeszítés, amellyel az emberek áldozati szerepükhöz ragaszkodnak, arról árulkodik, hogy valami más is rejtőzhet a jelenség mögött. Valahol létezik bennünk egy hatalmas vádló, aki előtt igazolni akarjuk magunkat. Amíg neki akarunk megfelelni, nem hagyhatunk fel a kifogások gyártásával, és azzal sem, hogy a problémás helyzeteket végül kilátástalan helyzetekké betonozzuk. Ha nem vagyunk hajlandóak felelősséget vállalni egy adott problémáért, annak az az oka, hogy félünk. Összetévesztjük a felelősséget a bűn beismerésével. Ártatlanságunk bizonyítását jóval fontosabbnak és értékesebbnek tartjuk, mint a megváltozott helyzettel járó előnyöket.

Csak akkor hagyhatunk fel azzal, hogy áldozatként állítsuk be magunkat, ha megértjük, hogy senki előtt nem kell igazolnunk magunkat. Ha nem félünk többé a bennünk rejlő ítélkező hatalomtól, nem kell eltávolodnunk magunktól, és másokat sem kell megvádolnunk. Ehhez azonban először is barátságot kell kötnünk önmagunkkal!

 

Nem tisztázzuk a céljainkat


Fogalmam sincs, mit kellene most tennem…” Ismerős ez a kijelentés? A problémától a cél megfogalmazásáig vezető út fontos és egyben fáradságos – ezen az úton a halogatás és az ellenállás hátráltat minket. Az áldozati szerep feladása kényelmetlen és nyugtalanító, ezért inkább makacsul visszafordulunk a nyavalygáshoz. Amíg egy adott problémára irányítjuk a figyelmünket, nem cselekedhetünk kreatívan. El kell vonnunk a figyelmünket a problémáról, és arra a kérdésre kell irányítanunk, hogy mit szeretnénk. Meglepő, de gyakran kifejezetten nehezünkre esik, hogy a célra irányítsuk a tekintetünket, pedig ha megtennénk, máris megszabadulnánk a szenvedő pozíció egy darabkájától. Ezt azonban akarnunk kell, aminek az az ára, hogy az „ártatlan vagyok” és a „te vagy a hibás” állításoknak is hátat fordítunk. Amennyiben nem áldozatként, hanem cselekvőként tekintünk önmagunkra, azzal gyökeresen megváltoztatjuk szemléletünket.


Valószínűleg mindenki ismeri azokat a boldogtalan helyzeteket, amikor inkább sértődötten kuporgunk a kanapén, mintsem kibékülnénk a párunkkal, és újra széppé varázsolnánk az estét. Arra várunk, hogy a másik végre feladja, a bocsánatunkért könyörögjön, és legalább tegyen békekötési ajánlatot. De nem, a másik is a saját vackában ücsörög, és ugyanolyan sértett, mint mi – ő is vár. Arra, hogy mi megtesszük az első lépést, mi próbáljuk kiengesztelni valamivel. Inkább az „igazam van” érzésében fürdünk, és szem elől veszítjük, mi lenne az igazán jó nekünk. Ha azonban mégis úgy döntünk, hogy egy szép estét akarunk eltölteni ezzel a lehetetlen alakkal, aki nem képes megtenni az első lépést, aktív cselekvésbe kezdünk, és elszakadunk a problémától. Hirtelen újra kreatívak leszünk, és új ötleteken gondolkodunk. Ehhez megint rendelkezésünkre állnak azok a források, amelyeket eddig elapadtnak hittünk. Cselesen, hízelgően, tárgyilagosan, csábítóan, humorosan és találékonyan kezdünk viselkedni. Újra használjuk az adottságainkat, és a dolog igenis működik!


Nem veszünk tudomást arról, hogy a problémák előnyökkel is járnak


Az emberek azokban a helyzetekben, amelyek döntésért, változtatásért, cselekvésért kiáltanak, általában passzívak maradnak és panaszkodni kezdenek. Mindannyian pontosan addig maradunk egy általunk problémásnak ítélt helyzetben, amíg az több előnnyel, mint hátránnyal jár számunkra. Amint a mérleg nyelve a hátrányok javára billen, az áldozati szerep felvállalása és a kifogások sűrű szövevényének gyártása már inkább egyfajta pótcselekvés. Az emberek mindig úgy viselkednek, hogy a cselekvésük több előnnyel jutalmazza meg őket, mint hátránnyal. Az előnyöknek azonban általában nincsenek tudatában, pedig jelen vannak. Ha ez másképp lenne, aktívak lennénk, kilépnénk az adott helyzetből, és nem beszélnénk, hanem cselekednénk.


Tagadjuk, hogy van választásunk


Egyszerűen nem tehetek mást!” – bizonyára a te szádból is elhangzott már ez a mondat. Ahhoz, hogy hátat fordítsunk a szenvedésnek, és végre cselekedjünk, egy másik szükséges lépést is meg kell tennünk: nyugodtan és higgadtan kell gondolkodnunk különböző cselekvési lehetőségeink előnyein és hátrányain, hogy meghozhassuk a döntést. Ehhez azonban először (újra) látnunk kell, és el kell ismernünk, hogy minden helyzetben van választásunk. Mi választottunk magunknak mindent és mindenkit. És azt, amit egyszer szándékosan választottunk, bármikor el is utasíthatjuk. A szándékos választás azt jelenti, hogy olyan döntést hozunk, ami belefér lehetőségeink körébe. Azt nem választhatjuk, hogy kitárjuk a karunkat és felemelkedünk, mint egy helikopter, ahogyan a halhatatlanságot és az örök fiatalságot sem. De mindazt, ami az akaratunkkal és a cselekvésünkkel befolyásolható, bármikor megválaszthatjuk, és később ellene is dönthetünk.

Brigitte Roser – Vége a kifogásoknak
(Édesvíz Kiadó)


Itt az ideje, hogy irányt váltsunk, hogy ezentúl őszinték legyünk, és elbúcsúzzunk a kifogásoktól. Mindegy, milyen jónak tűnik egy kifogás az adott pillanatban, életünk végén úgyis csak az számít, amit átéltünk és megvalósítottunk, nem pedig az, amit elszalasztottunk.
Mindegy, milyen jónak tűnik egy kifogás az adott pillanatban, életünk végén úgyis csak az számít, amit átéltünk és megvalósítottunk, nem pedig az, amit elszalasztottunk.

 SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Miért érzünk időnként megmagyarázhatatlan fájdalmat a testünkben? - Így orvosolhatod a fájdalmat!

Miért érzünk időnként megmagyarázhatatlan fájdalmat a testünkben? - Így orvosolhatod a fájdalmat!

A fibromialgia, más néven fibromialgia szindróma (FMS) egy krónikus állapot, amely fájdalmat okoz az izmokban és a csontokban. Nehéz diagnosztizálni, nincs különösebb oka a kialakulásának, a tünetek fokozatosan jelennek meg. Most megtudhatod, hogy miről is ismerheted fel ezt a betegséget, és hogyan orvosolhatod a fájdalmat.

Tovább »
Trükkös matematikai feladványok, amik lázba hozzák az elmédet

Trükkös matematikai feladványok, amik lázba hozzák az elmédet

Nagy Sudoku bajnok vagy? Oda vagy azokért a feladatokért, amiken kicsit – vagy nagyon – töprengened kell? Nagyon helyes, jó, ha szereted a kihívásokat, az ilyesfajta játékokat, amik nem csak kikapcsolják az embert, hanem egyenesen lázba hozzák az elmét és működésre sarkallják. Ezúttal 6 matematikai feladvány vár arra, hogy átláss rajtuk!

Tovább »
Melyik angyal védelmét választanád? - Megmutatja, mit rejt a valódi személyiséged!

Melyik angyal védelmét választanád? - Megmutatja, mit rejt a valódi személyiséged!

Mindenkinek más-más őrangyala van, hiszen a személyiségedhez leginkább közelálló őrangyal vigyáz rád. Néhány angyal jelenléte eléggé intenzív, ugyanis szeretik közölni, hogy mindig melletted állnak. Léteznek azonban szelídebb őrangyalok, akik inkább a háttérben maradnak, arra várva, hogy te hívd őket. Attól függően, hogy melyik őrangyalt választod védelmezőül, sokat elárul rólad.

Tovább »

Kalkulátor

Meditációs technikák

A meditáció megnyugtatja a testet, a lelket, és ellazít. És ha még nyugodt, csendes környezet is párosul hozzá, akkor igazi kikapcsolódást nyújt. Válaszd ki, melyik típusú meditációs technikára van jelenleg szükséged, és máris kipróbálhatod.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tarcsay Mária

Szín- és stílus tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tarcsay Mária

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép