UTAZÁS

A kelta királyok fővárosa

Szerző:
Szabó Anna
A Tara-hegy egykor Írország mitikus középpontja volt, tetejéről be lehetett látni az ország 40 százalékát. A hely ősi emlékei abba az időbe repítenek vissza, amikor Tara a kereszténység előtti Írország székhelye volt.

 

A Túszok halma

Tara hegyének legrégebbi építménye a Túszok Halmának nevezett neolitikus sírfolyosó, ahol az ír királyok az ország összes tartományából származó túszokat tartották, általuk biztosítva a tartományok hűségét. A sírkamra egy rövid folyosó, mely november 8-án és február 4-én egy vonalba esik a lemenő nappal. Ezek az asztronómiai évnegyedelő napok a Samhian és Imboc nevű ősi kelta ünnepségek hagyományos időpontjai.

A különös földgyűrűk

Bár Tarán nem maradtak fönn épületek, csupán kör alakú földhányásokkal elkerített részek, a kelta mondák sokat elárulnak róla. Ezek alapján minden kelta tartomány királyának volt háza a Tara oldalában, ahol az országgyűlések alatt találkoztak. Ezeket a Nagy Gyűlésteremben tartották, ami hosszú, keskeny, téglalap alakú helyiség a hegy északi részén. A kelta hagyományőrző királyok, törzsfők nemesek és bárdok seregeivel népesítik be e helyet, melyet a régészek inkább felvonulási útvonalnak gondolnak. Az ősi időkben állítólag öt nagy útvonal futott szét sugárirányban az ország minden részébe.
Tara a Kelta Írország nagykirályainak székhelyévé vált. A leghíresebb közülük Cormac Mac Airt volt, aki i.sz. 3. században uralkodott. A hegyen lévő erődítményen belül (nagy gyűrű) az egyik gyűrűt Cormac Házának (Cormac's House) nevezik, a másik gyűrűt, ami egy őskori sír köré épült Király Trónjának (King's Seat) nevezték el.

A Végzet Köve

A Királyi Trónnak nevezett földgyűrű közepén található egy mitikus kő, a Végzet Köve. A legenda szerint az ideérkező kelták, az egész szigeten uralkodó, mitikus nagykirályaik székhelyéül választották. Ezen a helyen iktatták hivatalába – pogány módon- a választott főembert, mégpedig úgy, hogy a királyi címre pályázónak át kellett ugrania a Lia Fáil(Végzet Köve) nevű varázskövet. Aki alatt a kő háromszor felkiáltott, az lehetett az uralkodó. A nagykirályokat legalább a 6. századig ezen a kövön koronázták meg.

Tarához kapcsolódnak a kereszténység és a pogányság konfliktusáról szóló történetek is. A legenda szerint szent Patrik a Tarával szemben álló hegyen gyújtotta meg a húsvéti tüzet, dacolva a Tarán druida papjaival találkozó Loegaire királlyal. E kihívás először ellenszenvet, majd tiszteletet váltott ki, a nagykirály udvarában. Hamarosan Tara lett Szent Patrik főhadiszállása, ahonnét megkezdte az írek keresztény hitre térítését.

 

A cikk a Brendan Rosan Kiadó – Elveszett városok atlasza című könyve alapján készült.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL