2017. július 21. - Dániel, Daniella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. július 21. - Dániel, Daniella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Kedvencek

V.K.

Miért tagadjam? Rajongó típus voltam. Ott feszített a szobám falán Brad Pitt egy óriási dupla poszteren, Johnny Depp, valamivel kisebb kiadásban, Chris O’Donell és Roberto Baggio is, akiről lövésem sem volt (hogy stílusos legyek), de a bátyám istenítette.

 

Korunk hősei


Reggel rájuk vetettem első pillantásomat, este pedig az utolsót. Néha-néha megadta magát a cellux, olyankor a fejemre „nőttek” a srácok, de ugye, soha nagyobb élményt egy kamaszlánynak, mint, hogy a kedvenc sztárja alól kell kikecmeregnie… A hangsúly pedig itt van: kamaszlánynak. Az én rajongásom ugyanis nagyjából 12-15 éves korom között bontakozott ki. Azelőtt – azt hiszem – túl mély beleéléssel nem hallgattam zenét, nem néztem filmeket, imádott „sztárjaim” legfeljebb az oroszlánarcú Willie Fogg, vagy Mátyás király lehettek volna. Tanultam az akcelerációról, tudom, hogy az ifjúság egyre korábban érik, különös tekintettel a leány egyedekre. Arra azonban mégsem számítottam, hogy a lányom 2 évesen kezdi azt, amit én egykor a felső tagozatban. Rajong a drága, s, ha jól sejtem, ebben igen nagy szerepe van annak, hogy manapság minden kis mütyürt a különféle mesefigurák és aktuális színészikonok fotójával próbálnak eladni, természetesen horribilis áron. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért néz tévét egy kisgyerek? Nos, erre több válaszom is van. 1. Mert néha muszáj főznöm, takarítanom, és egyéb olyan tevékenységet végeznem, melyben a gyerek finoman szólva is hátráltatna. (Nincs a tévé elé szegezve ilyenkor sem, de, mint alternatíva, bekapcsolom neki.) 2. Nem értek egyet azzal a – szerintem – sznob nézettel, hogy a televíziót ki kell zárni a családok életéből. Nem az a cél, hogy homokba dugjuk a fejünket, hanem az, hogy felelősséggel válasszunk a ránk zúdított információ áradatból. 3. Csak.


Manny mester


A tényállás tehát az, hogy nem tudunk úgy kilépni az ajtón, hogy szembe ne jöjjön velünk Thomas, Hello Kitty, Dóra, vagy valaki más a Minimaxról. Pólón, sapkán, rolleren, ropogtatnivalón, az mindegy is. A lényeg, hogy itt vannak, életünk részesei, tehát muszáj foglalkozni velük. Ha pedig így van, akkor igyekszünk két szempontnak megfelelni. Az egyik, hogy a gyerek rajongásának tárgya „értelmes” legyen (értsd: ne hörgő-morgó tömeggyilkos), a másik, hogy a terméket, amin megjelent a kedvenc, jól hasznosíthassuk a későbbiekben is. Azokban a boldog másfél éves hetekben Panna tökéletesen megelégedett azzal, hogy naponta tízszer megnézhette Manny mester egyetlen kalandját. Nem örültem, de nem is aggódtam, egy idő után pedig felfedeztem a rajongás előnyeit. Hosszú idő után újra egyedül mehettem a WC-re, sőt tisztálkodni is. Manny mester ellen pedig egyetlen anyósjelöltnek (igen, Panna szemlátomást szerelmes volt az ifjú munkásemberbe) sem lehet kifogása, hiszen jóravaló, dolgos, idegen nyelveket beszélő fiatalemberről van szó. Mivel azonban egy idő után kissé idegőrlő lett az 5 percnyi történetet újra és újra végighallgatni, elhatároztuk a férjemmel, hogy a következő rajongást galád módon irányítjuk egy picit. Zenében gondolkodtunk, mert azt mi is szeretjük, fejlesztő hatású, és nem lehet megunni. Akkor legalábbis még úgy hittük.


Halász Judit


Ha már zene, s főképp fejlesztő zene, mit választ egy valamire való szülő? Úgy van: Halász Juditot. Beszereztük a művésznő legújabb DVD-jét, és hol tombolva, hol nosztalgiázva, magunk is élvezettel hallgattuk az örökzöld slágereket. Panna eleinte felnőtt fejjel különösnek tűnő részleteknél ragadt le. Megfigyelte például, hogy a nézőtéren egy anyuka cumit vett a szájába, hogy szitakötő repül a díszleten, és, hogy Halász Jutka néni mindig azt mondja: „Hííí, de hideg a kezed!” Aztán, valahol az 500 és 600. megtekintés között előtérbe került a zene, és a lányom énekelni kezdett. Azt nem állítom, hogy az ő előadása is művészi lett volna, bennünket, elfogult szülőket mégis jobban elvarázsolt, mint az eredeti produkció. A lemez tovább forgott, Halász Jutka néni pedig tovább énekelt, immáron Pannával együtt. Hallgattuk őket napkeltétől napnyugtáig, aztán egy kicsit még éjszaka is, de akkor már amolyan tompa visszhangként, a tudatunk mélyéről szólt a dal. Két-három hónap után azonban váratlan, és kegyetlen hiányérzet költözött apa és anya szívébe. Kéne valami... valami… Nos, igen: valami más! Amellett, hogy a legnagyobb tisztelettel és elismeréssel adózunk Halász Judit munkásságának, azt is be kell látni, hogy orrvérzésig még őt sem jó hallgatni. Nosza, ismertessük meg a gyereket más kulturális élményekkel is!


Josh bácsi és a többiek

Akciónk sikeresnek bizonyult. Olyannyira, hogy Panna ma már jó pár hírességért rajong, a paletta pedig igencsak színes. A „fehér pólós Halász Jutka nénitől” kezdve Lily babán, Dórán és Thomason keresztül egészen a Modern Talkingig és Josh Grobanig terjed a rajongottak listája. (A teljesség igénye nélkül.) Hogy nekünk, szülőknek, javult-e a helyzetünk? Sajnos, keveset. Igaz ugyan, hogy már van miből válogatni, ha a gyerek zenélni, vagy mozizni akar, de a kiválasztott celebet most is hónapokig nézzük, vagy hallgatjuk, szinte szünet nélkül. Egy aprócska változást mégis megfigyeltem Pannán. Az érdeklődése lassan, de biztosan az elérhetetlen távolságban lévő, vagy éppen fantáziavilágban élő sztárok felől mindinkább a hús-vér emberek felé fordul. (Az én hajdani rajongásom is eljutott erre a pontra, úgy 18 éves korom táján…) Míg nem is olyan régen belepirult, ha a kedvence megjelent a képernyőn, addig ma már leperegnek róla Josh bácsi, vagy Manny mester csábos pillantásai. Gyuriról ellenben, aki a minap a feje tetejére állította a játszóteret, kérdésemre mindössze annyit tudott elmondani: „Ő nagyon bátor…!” Uppsz! Lehet, hogy nála ez a fajta rajongás is 15 évvel korábban kezdődik?

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Tudd meg, mik a torokcsakra "eldugulásának" jelei és azt, hogy mit tehetsz ellene

Tudd meg, mik a torokcsakra "eldugulásának" jelei és azt, hogy mit tehetsz ellene

Az eltömődött torokcsakra jelentősen befolyásolja a hatékony kommunikációt, ugyanis felerősítheti az attól való félelmedet, hogy mások kigúnyolnak vagy ítélkeznek feletted. Ezenkívül még abban is megnyilvánulhat, hogy nem tudod sem kifejezni önmagad, sem pedig felismerni a saját igazadat a világban. Ám amikor ez a csakra nyitott, képes vagy nyíltan kifejezni magad minden helyzetben. 

Tovább »
6 jel, amiből az derül ki, hogy a babona negatív hatással lehet az életedre

6 jel, amiből az derül ki, hogy a babona negatív hatással lehet az életedre

Szeretjük azt hinni, hogy reggel, ha szánt szándékkal jobb lábbal kelünk, jól indul a napunk és hogy egyáltalán pozitív hatással lehetünk az életünkre azzal, ha kiaknázzuk az összes létező szerencsével kapcsolatos babonát. De mi van akkor, ha a babonaismeret már inkább az agyadra megy és csak gátol a fejlődésben és abban, és negatív hatással van az életedre?

Tovább »
Milyen állatot pillantottál meg legelőször a képen? - Megmutatja a rejtett személyiségjegyeidet

Milyen állatot pillantottál meg legelőször a képen? - Megmutatja a rejtett személyiségjegyeidet

Egy londoni kutatócsoport kifejlesztett egy tesztet, ami egy absztrakt képhez kapcsolódik. Attól függően, hogy milyen állatot pillantasz meg először, feltárulhatnak olyan fontos személyiségjegyek, melyek egyébként előtted is rejtve vannak. Sőt, az is kiderül, hogy olyan döntő pillanatokban, amikor nagy nyomás alatt vagy, hogyan viselkedsz.

Tovább »

Kalkulátor

Természetes szexelixírek

Természetes afrodiziákumok, ha problémás a szexuális életed, akkor azért, ha rendben van, akkor pedig azért, hogy minőségi változást idézz elő benne. Válassz és élvezd a változást!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tőke Zoltán

Hangterapeuta

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tőke Zoltán

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép