EZOTÉRIA

Milyen nyomot hagysz magad után?

Szerző:
Szabó Anna
Buddha lábnyoma több millió ember számára mind a mai napig jelentőségteljes, szent jelkép. A spirituális tanításait egy lábfej formában ábrázolják. Vajon a te lábnyomod milyen tudást, bölcsességet, vagy titkot rejt?

 

A kínai kultúrában a kéznek és a lábnak nagy jelentőséget tulajdonítanak, talán azért, mert évezredek óta tudják, hogy a meridiánok kezdő- és végpontja a kéz és a láb körömágyainak sarkában található. Kezünk megmutatja, hogyan kezeljük magunk körül a világot. Lábunk elárulja, hányadán állunk önmagunkkal. Így vezet mindkettő lelkünk nyomára, feltárva jellemvonásainkat, életünk sorsformáló eseményeinek mintázatát, megvalósításra váró lehetőségeinket.

A lábfej őszintébb, mint a kéz

A lábfej őszintébb, mint a kéz, mivel utóbbi ma nagyobb figyelmet kap, és ezzel együtt jobban is manipulálják. Sokkal gyakrabban mossák és ápolják. A lábfejünkkel, ezzel szemben sokkal kevesebbet foglalkozunk, pedig a láb csodálatos mestermű, és egyben legemberibb vonásunk hordozója. Agyunk például korántsem oly egyedülálló – a ceteké és a delfineké nemcsak nagyobb, de bonyolultabb is. Lábboltozatunknak ezzel szemben nincsen párja a világon. A felegyenesedett járás és ezzel együtt az őszinteségre való képesség mélységesen emberi, mindkettőt tudatosan és mindenáron védelmeznünk kell. A lábboltozat adja állóképességünket, a lábujjak pedig tartásunkat. Mindkettő témája a meggyökerezés és az előrelépés. A lábfej a korral egyre őszintébbé válik és megmutatja, mennyire rugalmasan és dinamikusan vagy otrombán és tunyán élünk képességeinkkel, lehetőségeinkkel. A lábfej arról is vall, mennyire tudunk alkalmazkodni a körülményeinkhez, vagy éppen mennyire távolodtunk el a földanyánktól.

A négy elem és a négy lábfejtípus

Ahogy a kezeket, úgy az elemek szerint a lábfejeket is négy csoportra oszthatjuk. A föld elemhez a földies igényeket és a biztonság témáját, a levegő elemhez a gondolkodást és érzékelést, a víz elemhez az érzelmeket és a félelmeket, a tűz elemhez pedig a cselekvést és a lelkesedést sorolják.

Te melyik lábfejtípushoz tartozol?

Föld- lábfej

A föld lábfej első ránézésre is nehézkesnek, vaskosnak tűnik: Tömzsi, széles, rövid lábujjakkal. A lábfej rövid és általában szögletes, a rövid lábujjak között pedig néha kicsi a távolság, de gyakrabban egyáltalán nincs közöttük távolság, a lábujjak szorosan egymás mellett vannak. A száraz, esetleg durva tapintású bőr a kiszáradt, repedezett földre emlékeztet. Kérges lehet a lábfej, vastag körmökkel.

Mind ez gyakorlatias beállítottságra vall. Az ilyen lábfejtípussal rendelkezőknek az olyan személyes alapigények a fontosak, mint a lakás és az otthon, a haza és a saját gazdaság, valamint a család. Az elvont, intuitív gondolkodás távol áll tőlük, viszont teljes erővel képesek kiállni egy-egy ügy mellett, vagy akár a saját igazuk mellett. A föld lábfej típus fizikailag erős és szívós: kevés pihenéssel, nyugalommal is beéri. Testi szükségleteiket, például a szomjúságot és az éhséget képesek a végsőkig figyelmen kívül hagyni. Erőteljes föld lábfejük erőt és kitartást ad nekik, ám e szilárdság fejében hiányzik belőlük a könnyedség és az elegancia. A föld lábfej tulajdonosáról összességében elmondható, hogy gyakorlatias, és két lábbal áll a földön.

Levegő-lábfej

A karcsú, kissé sápadt és száraz lábfej, elegáns ujjakkal a levegő elem könnyedségét testesíti meg. A lábfej általában erős, magas lábboltozattal és szabad ujjakkal. A lábujjak közötti távolság viszonylag nagy, és a lábfej rugalmas.

Az ilyen roppant mozgékony lábfej akár légiességet is kölcsönözhet tulajdonosának, aki gyakran hajlamos álmodozva, vagy a magasröptű gondolatok világában időzni. Könnyedén lebeg a föld felett, és közben gyakran elveszti a valóság érzékelést. Hajlamos a mértéktelenségre is. Ennél a típusnál nem ritka, hogy a második és harmadik ujj nagyobb a nagylábujjnál, ami arra vall, hogy tulajdonosa nem tartja be a hierarchiát, és hajlamos, és hajlamos visszafogni magát. Emiatt jó asszisztens és gondoskodó anya válhat belőle. Az irányítást nem szívesen veszi át, és ha mégis, az ügyet ritkán koronázza siker. Fecsegő természetével a levegő lábfejű ember nehezen összpontosít, és szétszórtságában előszeretettel foglalkozik egyszerre több dologgal. Csak hogy egy fenékkel nehéz egyszerre több lovat megülni, még egy ilyen intelligens típus számára is. Mivel sok minden érdekli, nehezen találja meg a helyét a világban. Képességei alapján azonban minden esélye meg van arra, hogy megvalósítsa tervei, ötleteit.
Ha a lábujjak ágaskodnak, ez a légvárak építésére utaló jel, ami azt jelenti, hogy tulajdonosa nehezen találja a helyét a gyakorlati életben, inkább a felhők felett él az ideák világában.

Víz-lábfej

A víz lábfej általában hosszú és keskeny, és a lábujjak szorosan egymás mellett vannak. A bőr gyakran nyirkosan csillogó, és általában hűvös, ami hideg lábra, azaz félelemre vall. Ezen a lábon meglepő jel a talpon található számos vonal, melyek a kéz vonalainak felelnek meg. A többnyire szőrtelen lábfej színe, és hangulattól függően a hőmérséklete is változhat a nyirkos hideg és meleg között.

A víz lábfej tulajdonosai érzelmileg nem kifejezetten stabilak. Félősnek és bizonytalannak bizonyulnak, sőt hajlamosak lehetnek a hisztériára is. Másrészt viszont ez a lábfej is igen rugalmas, igazi táncos lábfej. Ez a típus nem igazán gyakorlatias, inkább az érzelmeiben él. Hullámzik, mint a tenger, hol fent, hol lent. Nehezen találja meg a helyét a gyakorlati világban, és a depresszív állapotok sem ritkák ennél a lábfej típusnál. Mivel lelkileg túlérzékeny, hamar kibillen a lelki egyensúlyából. Bármilyen kisebb félreértés vagy konfliktus is komoly lelki tusákat jelenthet a számára. Mindazonáltal lényegesen jobban képes meggyökerezni, mint az elrugaszkodásra hajlamos levegő lábfej típus.

Tűz-lábfej

A tűz lábfej izmos és hosszúkás, emellett keskeny és szilárd, akárcsak a föld lábfej, de jóval hosszabb ujjakkal.

Ha a tűz lábfej típus megtalálta a helyét a világban, akkor lábfeje kimondottan mozgékonnyá válhat, de ha az életben betöltött szerepében kellemetlenül érzi magát, akkor merev és szorosan egymás mellett álló ujjak is lehetségesek. Eleme lényegének megfelelően a lábfej forró és izzadékony, hamar kivörösödik. Tulajdonosa már csak ezért sem szívesen hord zoknit, vagy cipőt. Legszívesebben mezítláb jár. A tűz elemhez pedig a cselekvést és a lelkesedést sorolják, emellett az ilyen lábfejtípussal rendelkezők hajlamosak túlságosan fontosnak tekinteni magukat, és szeretnek saját ügyeikkel foglalkozni. Jó színben akarják feltűntetni magukat, és szívesen sütkéreznek saját fényükben. Nagy térre van szükségük, és hajlamosak mindent magukra vonatkoztatni. Amikor másokra akarják erőltetni az akaratukat, misszionárius, sőt fanatikus módon viselkednek. Ugyanakkor szükségük van egyedüllétre is, hogy saját ritmusuk szerint élhessenek. Ha megzavarják őket ebben, gyakran támadnak lábfej problémáik. A kérgesedéstől az ujjakat és a talppárnát érintő erős bőrkeményedéseken keresztül a bütyökig. A bőrkeményedésekkel teli járóél gyakran az aktuális vagy egy korábbi, megemésztetlen párkapcsolat szívügyekkel kapcsolatos gondjaira utal.

 

A cikk a Bioenergetic Kiadó, Ruediger Dahlke, Rita Fasel – A lélek nyomai című könyve alapján készült.

Tovább a Kiadó honlapjára >>

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL