KÖZÉRZET

Beveszed?

Szerző:
Szabó Anna
Egészségünk a saját felelősségünk, éppen ezért van szükség az alternatív módszerek ismeretére. Ám az elmúlt két évtizedben, ez inkább a túlmisztifikált szélsőséges vélemények hangoztatásában nyilvánult meg.


Többek között azon is érdemes lenne elgondolkodnunk az előnyök mellett, milyen hátrányai lehetnek a ma divatos, az akadémikus ismeretektől eltérő gyógymódoknak, mely egyben felveti azt a kérdést, miért olyan kevés a mindkét oldalt támogató orvos? Ha ezekre a kérdésekre nem is, de számos logikus felvetésre választ próbál adni a Partvonal Kiadó hiánypótló, Beveszed? című könyve.



Mire jók és mire nem az alternatív gyógymódok

„Magyarországon a rendszerváltás óta növekvő mértékben találkozunk a médiában bizonyíték nélküli gyógyító eljárásokkal. Az ezotéria vagy a különböző alternatív gyógymódok komoly műsoridőt kapnak a tévében, egész rovatokat a női magazinokban. Divat minden, ami ősi, természetes, spirituális vagy személyes.
Hiszem, hogy az alternatív gyógyászat hatástanulmány néküli szereivel és módszereivel újra és újra foglalkozni kell, vitában kell tartani azokat. A tudományos újságírás nem aludhat, amikor növekvő tendencia a hagyományos orvosi beavatkozások halogatása, az otthoni öngyógyítás, melyeknek nem egy esetben súlyos következményei lettek hazai betegnél, akár ismerőseink körében is. E kötet brit szerzője – a magyar Szkeptikus Társaság elveivel jórészt egyező módon, melynek magam is tagja vagyok – az alternatív módszerek általánossá váló és kritika nélküli elfogadottságát kifejezetten veszélyesnek tartja. Az egyik megoldás az lehet, ha a hazai orvostudomány komolyan veszi a betegek személyesség- és gondosságigényét. Addig is mi a logikus gondolkodás fegyverével vehetjük fel a harcot az áltudományosság ellen.”
Vágó István

Az alternatív gyógyászat itthon is népszerű fajtái, melyekről a könyvben szó esik: ájurvédikus gyógyítás, akupunktúra, kineziológia, aromaterápia, asztrológiai gyógyászat, autogén tréning, Bach-féle virágorvosságok, biorezonancia-terápia, fényterápia, gyógyfüvek, homeopátia, fülgyertyák, kombucha tea, kristálygyógyítás, mágnesterápia, reiki, színterápia, természetgyógyászat. Ismerjük meg e módszerek történeti gyökereit, a boltokban kapható szerek összetételét, és a tények ismeretében dötnsünk az alkalmazásukról!

A szerzőről:
Brit tudományos újságíró, aki cikkein kívül e könyv révén vált elismertté. Rose Shapiro rendszeresen publikkál a legnagyobb folyóiratok, az Independent, az Observer, a Guardian és a Time Out hasábjain.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL