SZÓRAKOZÁS

Egy (vagy több) éjszaka a múzeumban

Szerző:
Szabó Anna
Érdekelnek a mélyen szántó kulturális élmények? Ha nem, akkor is van néhány jó tippünk, miért érdemes ellátogatnod pénteken. Többek között a hangulat miatt, de ne szaladjunk előre. Pénteken Budapest ad otthon a rendezvénynek.


Szent Iván éjjele már évek óta hagyományosan a Múzeumok Éjszakájának napja, amellett, hogy országszerte fesztiválokkal ünneplik meg az év leghosszabb éjjelét, tűzugrással, felvonulással tarkítva a jeles napot. De lassan már az is hagyománynak számít, hogy az időjárás nem igazán kedvez a szabadtéri rendezvényeknek. Ám, mielőtt ünneprontással vádolnának: például ez szintén egy igen jó indok lehet az éjjeli múzeumlátogatásra.

 

Ha tárgyak mesélni tudnának anyáinkról

Már pedig igenis tudnak, mi sem bizonyítja jobban mint azok a szőttesek, amit kitartó és aprólékos munkával készítettek el. A 19. század tárgyi örökségéből mutat be egy kis szeletet a Néprajzi Múzeum. Ne feledd, ekkor kezdődött az a folyamat, aminek köszönhetően a női munka értéke megnőtt. A kiállítás hitelességét mi sem bizonyítja jobban, mint a helyszín maga, és hogy rendezői is nők.

 

Harcias gyerekeknek és történelemrajongó felnőtteknek

Az egyetlen kétnapos programként hirdeti programját a Sziklakórház Múzeum, mely földalatti kiállításával a huszadik század hátborzongató eseményeinek állít emléket a Budai Vár alatti barlangrendszerben. A Múzeumok Éjszakáján azonban a Múzeum előtt látványos hadijátékokkal várják az érdeklődőket. És, ha mindez nem lenne elég a nosztalgiához, akkor irány a retrobüfé.

 

"Hová tűntek az egykori orfeumok? A Kék Macska vagy a Folies?

„…Ahol sikk volt mulatni, ahol szerelmek születtek, vagy akár komoly üzletek köttettek.” No igen, ezek az orfeumok valóban hiányoznak, vagy lehet hogy olyan dolog ez, mint a walkman és az mp3-lejátszó közötti evolúciós különbség. Nem a mi tisztünk eldönteni ezt, mindenesetre az Orfeumban kicsit bekukkanthatunk ebbe a világba: megcsodálhatjuk többek között Fedák Sári és Kiss Manyi relikviáit miközben a 100 éves gramofon ontja a jobbnál jobb melódiákat.

 

Végezetül kezdésképp

Ezek persze a mi kedvenceik a zavarba ejtő kínálat közül. Ha tovább csemegéznél, a Múzeumok Éjszakája hivatalos honlapján megteheted. Fáradt múzeumlátogatóknak vagy épp további élmény iránt vágyakozóknak a Duna Partyt ajánljuk, ami a Clark Ádám téren a tűztánccal kezdődik 21.30-kor, és egészen vasárnap estig tart.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL