UTAZÁS

4 vicces geológiai csoda

Szerző:
Szabó Anna
A természet kifogyhatatlan művészi alkotások tekintetében. Szobrászként és festőként is mesterművek kerülnek ki a keze alól.

 

Danxia Landform, Kína

Egyedi geológiai jelenségnek számítanak a világon a Danxia Lendform színes sziklái, melyek több helyen is találhatók Kína szerte. Danxia annyit jelen, „vörös felhő”, de színes földnek is fordíthatnánk, hiszen a képződmény lényege, hogy vörös homokkő eróziós úton belekerül a sziklák felszínére, megfestve azt különféle színűre. A dimbes-dombos táj így épp úgy fest, mintha valaki egy hatalmas ecsettel pingálta volna ilyenre őket. Ez azonban egy újabb természeti csoda a sok közül, melyet nem emberi kéz, hanem maga a természet alkotott.

Füstölgő jéghegyek, Antarktisz

Az Erebus hegy az egyik legnagyobb működő vulkán a Földön. Közel négy kilométer tengerszint feletti magasságba nyúlnak a csúcsai, és külön érdekessége, hogy a jég borította kontinensen, gőzölgő füstkarikákat ereget az égbe. A vulkán belsejében ugyanis egy aktív, forrongó lávató található, ezért füstöl a vulkán. A feltörő forró gázok feltörnek a kráter belsejéből, és gőzfolyam utat tör magának a sziklákon át a jeges csúcsokig, ahol kiszabadul a szabadba. Különös és megkapó látvány, ahogy a hasogató mínuszokban egy hatalmas jéghegy forró füstfelhőt áraszt magából.

Fly gejzír, Nevada, USA

Ez a gejzír olyan látványt nyújt, mintha egy másik bolygóról származna, vagy mondjuk, egy tudományos-fantasztikus film díszlete lenne. Pedig, nem így van. Ezek a fotók, egy természetes úton kialakult gejzírről készültek, pontosabban a Nevada állambeli Fly gejzírt ábrázolják. A színpompás gejzír egy csodálatos környezetben található, és igen megkapó látványt nyújt. Mivel azonban a Fly gejzír jelenleg magánterületen van, engedély kell ahhoz, ha valaki szeretné meglátogatni.

The Valley of the Moon, Argentína

Ischigualasto, egy elhagyatott völgy Argentínában. A hold völgyének nevezett sivatagi térség olyan furcsa geológia képződményekkel van tele, melyek a természet vicces csodái közé tartoznak. A monumentális egyensúlyozó sziklákat, és a hatalmas gömbölyű „kavicsokat” a szél eróziója formázta. A több méter átmérőjű köveket az óriások üveggolyójaként emlegetnek. A völgy nem csak vicces sziklákat és gömbölyűre csiszolt óriásköveket rejt, hanem megannyi fosszilis növény és állati maradványt is. A világ minden térségéből jönnek ide kutatók, hogy tanulmányozzák az itteni jelenségeket és az őskori maradványokat.


 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL