KÖZÉRZET

Képeslap a vírussal?

Szerző:
Szabó Anna
Miközben egyre gyakoribbak a hepatitis járványok Európában, mi magyarok utazásaink során nem tartunk eléggé a fertőzésektől. Pedig a legnépszerűbb mediterrán úti célok potenciális veszélyforrások.


Törökország például jelentősen fertőzött hastífusszal, míg más országokban a Hepatitis-A vírusnak nagyobb a kockázata – ez utóbbit úgyis elkaphatod, ha véletlenül rálépsz egy fertőzött kagylóra, ugyanis a Földközi-tenger kagylóinak közel 40%-a fertőzött.  


Évente legalább egymillió áldozat

Döbbenetes szám, de tény, hogy évente egymillió ember hal meg világszerte Hepatitis legsúlyosabb, B típusa okozta májrákban illetve májzsugorban, aminek fő oka a védőoltás illetve a gyógyszeres kezelés hiánya. De mielőtt elmélyednénk a statisztikában, jobb, ha inkább a veszélyforrásokat vesszük szemügyre.

A különböző, vírusok okozta fertőzéses májártalmak gyűjtő neve a hepatitis, és bár a legtöbbet az A-B és C-jelűeket emlegetjük, a lista egészen G-ig terjed. Tüneteikben nagyon sok a hasonlóság, de a betegség korokozói már nagyon is különböznek egymástól. Két úton juthatnak a szervezetbe: az A és az E fertőzött élelmiszerrel és vízzel, míg a többi vérrel és egyéb testnedvekkel. Főbb panaszai az általános rossz közérzet, szemfehérjében a sárgaság, világos széklet, hányinger, egyéb hasi fájadalom…

 

Tudtad? 

Az elmúlt évben jelent meg egy statisztika, mely szerint a nők ellenállóbbak a C vírusra a férfiaknál. A világon jelenleg 200 millióra tehető a krónikus hepatitis C vírus által fertőzöttek száma.

Betegség úti emlékként

Nagyon valószínű, hogy csak a hazaérkezést követően leszel rosszul, ha Te is 1-2 hétre tervezed a nyaralást, és esetleg fertőződnél. Itthon érzed már csak meg a bajt, ugyanis a tünetek legfeljebb két-három hét múlva jelentkeznek, de az sem ritka, hogy 20-30 év múltán. Éppen ezért fontos a korai megelőzés, oltás formájában.

Ha bármely lényegtelennek tűnő tünetet is észlelsz magadon, mindképpen fordulj háziorvosodhoz, aki valószínűleg elküld vérvételre, és egy rutin laboratóriumi vizsgálat során megállapítják majd, van-e baj valójában. Időben felismerve egyszerű gyógyszeres kezeléssel kiirtható a vírus a szervezetből, megelőzve a rák kialakulását. 



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL