SZÉPSÉG

Legyél jó szagú! Az izzadás hasznos kellemetlenség

Szerző:
Szabó Anna
Mindenki izzad, nemtől, kortól függetlenül. Ez a folyamat létfontosságú, hasznos: mérgező anyagok távoznak el a szervezetből.

 

Az izzadság vékony védőréteget - „filmet" - képez a bőr felszínén. Az izzadás azonnal felfrissülést jelent, és segítségével elkerülhető a test „túlmelegedése".

Az izzadás erőssége függ a külső hőmérséklettől és a testrésztől. A folyamatot segítő legtöbb mirigy a tenyéren és a talpon, illetve a szőrtüszők környékén található (hónalj, szeméremtest, köldök környéke és a mellkas).

Az izzadság 99 százalékban víz, a maradék egy százalék különféle savakból és ásványi anyagokból áll. Ez a „keverék" teljesen szagtalan.

 

Honnan akkor a kellemetlen izzadságszag?

A színtelen-szagtalan izzadság egyszerűen beszennyeződik a bőrfelszínen levő baktériumokkal. Ezek a nedves környezetben hihetetlenül gyorsan szaporodnak, illetve elbomlanak. A folyamat kísérője a kellemetlen szag.

Mivel nem vagyunk egyformák, a rajtunk tenyésző - egyébként teljesen ártalmatlan! - baktériumok is mások és mások, ezért az „illatunk" is különböző.

A kellemetlen szagok elleni küzdelemben két dolog fontos: a napi rendszeres tisztálkodás (nagyobb a zuhanyozás tisztító hatása, mintha valaki órákon át ázik a saját levében), illetve a dezodor használata. Háromfajta dezodor kapható.

Gyenge
A dezodorok többsége tartalmaz baktériumölő szereket. Ezek „semlegesítik" a bőrön élő baktériumokat. Az egyszerű dezodort - lehet alkoholtartalmú vagy alkoholmentes, illetve illatosított vagy szagtalan - akkor válaszd, ha kevésbé vagy hajlamos az izzadásra, illetve ha nincs kánikula

Erős
A modernebb dezodorok csak akkor lépnek „működésbe”, ha valóban szükség van az illat megszüntetésére. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek képesek „foglyul ejteni” a szagmolekulákat. Sokszor még baktériumölő készítményeket is kevernek hozzájuk. E kozmetikumok hátránya, hogy nehéz őket illatosítani, és az izzadást nem gátolják, csak tökéletesen szagtalanítják.

Szuperhatékony
Pórusösszehúzót tartalmaznak, hogy megakadályozzák az izzadást. Ezek a dezodorok már teljesen alkoholmentesek. Csak kisebb felületen (a kritikus pontokon, a hónaljban és a talpon) alkalmazva nem befolyásolja károsan a szervezet természetes működését. Ennek ellenére nem javasolják állandó használatát.

 

5+1 tipp az izzadságszag ellen

1. Fürdés, zuhanyzás után teljesen szárítsd meg magad. Főként a testhajlatokat töröld teljesen szárazra, ahol amúgy is előszeretettel lakoznak a baktériumok.

2. Aki „egész testében izzad”, használjon hintőport. Kellemesen szárít, és képes felfogni a nedvességet. Egyes cégek ma már külön izzadásgátló hintőporokat gyártanak, de a közönséges babahintőpor is kiváló.

3. Mindennap válts ruhát, főleg fehérneműt, harisnyát, zoknit. Nem ér semmit a zuhanyozás, ha valaki az előző napi használt fehérneműjét húzza fel ismét.

4. Ne igyál túl sok hideget. Ilyenkor a szervezet belső hőmérője ugyanis a lehűlést érzékeli, és „melegítés” utasítást ad ki, ami fokozza az izzadást.

5. Szőrtelenítsd a hónaljadat. A baktériumok szívesen lakoznak a szőrszálak tövében, ráadásul megakadályozza, hogy a dezodor a bőrre jusson.

 

 

+1 Női Portál tipp:

Garnier INVISI MINERAL dezodorok személyre szabott illatvariációkat kínálnak az egyes termékcsaládokhoz. Az Invisi Mineral dezodorok 3 illatban és 3 igényre kínálnak megoldást.

A termékcsaládból leginkább a rózsaszín, CALM névre hallgató darab golyós változata nyerte el tetszésünket, mely közvetlenül szőrtelenítés után sem irritálja a bőrt, sőt még inkább megnyugtatja azt.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL