KÖZÉRZET

Védd a májad a DILI-től!

Szerző:
Szabó Anna
Azt már eddig is tudtuk, hogy a túl sok gyógyszer és más, például az ételeinkben előforduló, vegyi anyagok leterhelik a májat. Ám a legújabb kutatások szerint a nem megfelelő, táplálék-kiegészítő formájában beszedett vitaminok is ugyanezt a hatást érik el.


Amerikai kutatók szerint a túl sok vitamin és táplálék-kiegészítő szedése is májkárosodáshoz és születési rendellenességekhez vezethet, és ezeket szintén felvették a DILI-listára. A DILI mozaik szó a túlzott gyógyszerszedés okozta májkárosodásra utal.

 

Bűnös vitaminok, túlpörgetett egészségmánia?

A különféle tabletták mellékhatásainak vizsgálatára sürgősen összehívott kutatócsoport többek között arra jött rá, hogy a béta-karotin megnövelheti a tüdőrák kialakulásának a kockázatát a dohányosok körében. A béta-karotin narancssárga színű növényi pigment, és az A-vitamin előállításához használják. Antioxidánsként és immunrendszer-erősítőként funkcionál.
A tanulmányok szerint a béta-karotin egyértelműen valamelyest védelmet nyújt a tüdőrák ellen azoknál, akik sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Ennek ellenére, amikor skandináv kutatók a narancssárga színű növényekben és zöldségekben gyakran előforduló béta-karotint adtak az önkénteseknek, azt találták, hogy a dohányosok esetében a tüdőrák kockázata megnőtt.

A többi vitamin esetében azokkal kell vigyázni, amelyekben valamely összetevő mennyisége meghaladja az ajánlott napi bevitel mennyiségét.
A tanulmány szerint a niacin (más néven nikotinsav vagy B3-vitamin) túlzott szedése károsíthatja a májat, és azok a terhes nők, akik túl sok A-vitamint fogyasztanak, születési rendellenességeket fedezhetnek fel kisbabájukon.

 

Hasznosak a megfelelő mennyiségben

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy mivel a vitaminok és az ásványi anyagok az egészség szempontjából elengedhetetlenek, annál jobb, minél többet szedünk belőlük. Azonban némelyik (például az A-vitamin és a vas) mérgező, ha sokat veszünk be, mások viszont a vizelettel egyszerűen kiürülnek a szervezetből, ha túl sok van belőlük, nyilatkozta Dr. J. Michael McGinnis, az amerikai kutatókból álló testület vezetője.

A kutató arra is figyelmeztetett, hogy némelyik vitamin károkat okozhat, ha bizonyos gyógyszerekkel együtt szedjük őket, és felhívta az orvosok figyelmét arra, hogy gyógyszer felírása előtt mindig ellenőrizzék le, milyen táplálék-kiegészítőket szed a páciensük. Számos tanulmány szerint a fogyasztók úgy gondolják, hogy a multivitamin szedése egészségesebbé tesz, és megakadályozhatja egyes gyakori betegségek kialakulását, de az ezekre utaló bizonyítékok elég ingatag lábakon állnak, nyilatkozta McGinnis. 


A természetes segítség

A máriatövis, vagy régies nevén őszbogáncs mára már a legtöbb ember fejében, mint egyszerű gyomnövény él. Sajnos. Pedig a gyógyszerészet a mai napig előszeretettel használja fel kivonatait, elsősorban szilibinin tartalma miatt. Ez az anyag ugyanis nemcsak kiválóan méregteleníti a májat, de segíti annak regenerálódását is, így szüntetve meg azoknak a mérgeknek a hatását, melyek a májszövetek elhalását, zsugorodását idézték elő. Természetesen nem csodaszer, de mindenképpen nagy segítség. Tudták ezt a régiek is, akik úgy tartották, ha valakit bosszúság ér, akkor messziről kerülje az ételek és az alkoholos italok habzsolását, inkább engedje el „mérgét”, mint a szúrós tövis. Vagy éppen, mint az őszbogáncs.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL