FÉSZEK

Párnákat a fej alá, alvásra felkészülni!

Szerző:
Szabó Anna
Tévhit, hogy a párnának elég kényelmesnek, és szépnek lennie. A jó alváshoz, az ágyhoz hasonlóan, bizonyos kritériumoknak meg kell felelnie.


A párna jóval több, mint egy puha hely, ahová lehajthatjuk a fejünket: egész éjjel keményen kell dolgoznia, hogy nyakunkat és fejünket a helyes pozícióban tartsa. (Ha kettőt vagy többet használunk, valószínűleg nem megfelelő a tömörség, így megeshet, hogy nyak- vagy hátfájdalmakkal ébredünk.)

A párna keménységét nem szabad, hogy kizárólag személyes ízlésünk határozza meg. Vegyük fel a szokásos alvó testhelyzetünket, és így állítsuk be, valójában milyen magas párnára van szükségünk. Aki hason alszik, vagy gyakran forgolódik, válasszon puha párnát. A puha támasz segít megelőzni a hát- és nyakfájást. Aki általában az oldalán fekszik, használjon tömör párnát, hogy kitöltse a hézagot a feje és a matrac között. A tömör párna nem feltétlenül kemény is; soknak csak a közepe szilárdabb, és ezt a kényelem miatt puhább külső réteg veszi körül. Aki végül a hátán fekve alszik, közepes tömörségű párnát használjon. 

 

A fej alávalóknak is lejár a szavatosságuk

A legtöbben túl sokáig megtartják a párnájukat. A pehelypárnák élettartama kb. öt év; a szimmetrikus tömőanyagok hat hónaptól két évig bírják; a gyapjú és a pamut kb. három évig használható. Ha egy párna felett eljár az idő, váljunk meg tőle. Hajtsuk a párnát ketté, majd engedjük el. A jó párna alkalmazkodik testünk körvonalhoz, a támaszt nyújt a fejnek. Ha úgy érezzük, fejünk és vállunk nincs megfelelő, kényelmes helyzetben, szabaduljunk meg a párnától.

A szabványos téglalap alakú párnák a legjobbak alváshoz, de kaphatók minden formában és méretben, olvasáshoz, pihenéshez vagy éppen a tetszetős ágazáshoz. A nagyobb négyzet alakú vagy az extra méretű téglalap alakú párnák hívogatóan mutatnak a szabályos párnák tetején (különösen kontrasztos színű huzatban), és jó szolgálatot tesznek olvasás közben.

Ha jobban szeretünk tollpárnán aludni, ám legyen, de olvasáshoz a szintetikus tömőanyag is kielégítő megoldás, mivel általában jól megtartja formáját. A V alakú párnák is kiváló támaszt nyújtanak olvasás közben. Várandós anyáknak (vagy azoknak, akik csak szeretnek összekuporodni esténként), kellemes kiegészítő lehet egy extra hosszú párna. A hát- és nyakproblémákkal küzdők különleges bánásmódot és külön tanácsot igényelnek párnák tekintetében – de ha egyszerűen csak a nyakmerevedés a gond, általában segít, ha kissé puhábbra vagy keményebbre cseréljük a párnát. Az ágyneműtartóban legyen egy sor tartalékpárna a vendégeknek.

 

Egy párna jó, több párna már luxus

A fejünk alá ugyan elég egy párna, a több párnának is megvan szerepe. A díszpáránk és hengerpárnák megnyugtató hangulatot teremtenek, és kiválóan lehet rajtuk elnyújtózni. Pakoljuk meg az ágyat sok kicsi, négyzet alakú párnával; legyenek egyszínűek, vagy használjunk különböző, kontrasztos színeket és anyagokat, mint a bonbonosdobozban. A hengerpárnák ezzel szemben határozottabb, felnőttesebb hatást keltenek, és különféle méretben kaphatók. Nagyon jól használhatók nyaktámasznak, és különösen hasznosak, ha felülünk az ágyban.

A párnákat évente ki kell mosni vagy tisztítani. Mossuk őket hideg vízben zsíroldó mosószerrel, ami eltávolítja az olajat. Szárítógépben egyenként, a legalacsonyabb fokozatosan szárítsuk őket; használjunk teniszlabdát is, hogy a töltőanyag mozogjon száradás közben. Ha nem használunk egy párnát, tároljuk jól szellező szekrényben vagy szobában. A párnásszekrény alatt mindig tartsunk védőtakarót.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL