LELKIPATIKA

Amikor megváltozik valami az életedben...

Szerző:
Szabó Anna
Nem tudhatjuk, mi az, ami éppen megváltozott az életedben, de az biztos, hogy a változás zavart okozott. Hogy miért? Mert minden változás valamiféle zavart okoz, még a pozitív változás is. Tehát nincs okod kiborulásra, ha a helyzet nagyon mélyen érint. Ez teljesen normális.

 

A változás sokszor nemcsak zavart okoz, rengeteg érzelmet is felkavarhat

Hogy miként éled meg a változást, azon múlik, hogy milyen érzelmekkel fogadod. Szinte minden változás félelmet ébreszt az emberben. Tudtad ezt? Tehát nemcsak a kellemetlen változások, hanem, azok is, amelyektől jobbá válhat az életed. Átrendezed a bútorokat a nappaliban – és azonnal megjelenik benned a félelem. Mi lesz, ha a párodnak nem tetszik majd? Mi lesz, ha nem érzed majd elég otthonosnak? Talán az lenne a legjobb, ha mindent szépen visszatennél a szokásos helyére…

Egyes emberek még a frizurájukat sem képesek félelem nélkül megváltoztatni. Mi lesz, ha idétlenül fogok kinézni? Lehet, hogy még azt a kevés vonzerőmet is elveszítem, ami volt? Teljességgel őrült dolog így gondolkoznunk. Pedig ezt tesszük. Te is, én is, és mindnyájan. Mert a megszokás kényelmes. Még az a megszokás is, ami egyébként megöl bennünket, vagy ami unalmas. Jó lesz megjegyezni: az élet ott kezdődik, ahol a komfortzónánk véget ér! Tehát, ha most éppen kényelmetlenül érzed magad, tudd, hogy a változás, ami most történik az életedben, valójában kezdet, és nem vég. Na, jó, valamiféle vég is, ne csapjuk be azért be magunkat. Valamit fontos véget ért, valami jelentőségteljes dolog nincs többé. Te nagyon is tisztában vagy azzal, hogy mi történik az életedben, úgyhogy mondd ki, úgy ahogy van. De miután kimondtad, ne feledd: bármi is az, ami most véget ért, egyben egy új dolog kezdetét jelenti.


Lehet, hogy túlságosan korai még az új kezdetről beszélni, hiszen az életkörülményeid egyelőre nem is teszik ezt lehetővé, ahhoz azonban nincs túl korán, hogy elültessük ezt a magot. Mindannyian százszor hallottuk már, és nagyon közhelyesen hangzik, de… akkor is igaz… Ha egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik. Mindegy, mi az, amit elveszítettél – a munkád, a házad, a társad, a hiteled, az álmod, a reményeid… Nem számít, hogy mit veszítettél el, vagy mi változott meg, olyan drasztikusan körülötted, újrakezdheted az életedet, és még magasabbra juthatsz! Ezt soha ne feledd!


Az élet maga a változás


Ha nincs változás, élet sincs. Minden élő dolog mozgásban van, és ebbe minden beletartozik, ami létezik. Még egy szikla is mozgásban van. Minden mozog! Az élet is egy mozgás. A mozgás pedig változás. A változás tehát elkerülhetetlen, ez az élet természete. Az élet trükkje nem az, hogy megpróbáljuk elkerülni a változásokat, hanem éppen az, hogy megteremtsük azokat. Hogy az a változás olyan legyen, amit mi választunk. De most, ebben a pillanatban te éppen egy olyan változás közepén vagy, amit nem te teremtettél, legalábbis nem tudatosan, és az általa felkavart érzéseiddel küzdesz. Ezek között az érzések között minden bizonnyal megtalálható valamilyen mértékben a félelem, és talán a szomorúság is, sőt, talán még egy kis harag is. De az biztos, hogy a három közül legalább az egyik jelen van most benned. Úgyhogy vizsgáljuk meg ezt egy kicsit jobban, nézzük meg közelebbről is, mi a félelem.


Vedd észre, hogy teljesen normális vagy!

Ez egy jó módszer arra, hogy törődj magaddal. Figyeld meg, mit csinálsz éppen, ebben a pillanatban – állj meg, és csak figyeld, hogy mit teszel. Aztán tudatosan döntsd el, hogy mit szeretnél csinálni a következő pillanatban. A félelem egyetemes – és érthető. Amitől valójában félünk, az nem más, mint az ismeretlen. Ez a legnagyobb félelem, amivel az embernek szembe kell néznie. És a legtöbb változás éppen az ismeretlenbe taszít bennünket. Ezért aztán aggodalommal a szívünkben megyünk előre az úton. De mindez teljesen normális! Érthető, ha így érzed magad. Végül is, az élet valóban megtette ezeknek a dolgoknak egy részét. A kár pedig mindig valamilyen változás formájában érkezett.

Jó tudni tehát, hogy életed minden változását bizonyos mértékű félelem fogja kísérni – akár jó, akár rossz irányú változásról van szó. Ha ezzel tisztában vagy, elejét veheted annak, hogy magától a változástól félj. Ha elkezdesz általában a változástól félni, az o da vezethet, hogy mindenféle változástól visszariadsz, és életed egész hátralévő részében kerülni fogod az ilyen helyzeteket – még az olyan változásokat is, amelyek pedig egyértelműen szükségesek, és a javadat szolgálják. Azzal nem fogod megállítani a változást, ha te magad egyszerűen felhagysz a változtatással. Csupán azt éred el vele, hogy megakadályozod, hogy úgy történjen a változás, ahogy te akarod. A mai világ ékes bizonyítéka ennek.

 

Szeretnél még többet megtudni a témáról, hogy jobban és jobban megerősödj? Akkor feltétlenül vásárold meg ezt a könyvet!

Neale Donald Walsch
AMIKOR MINDEN MEGVÁLTOZIK...
(Édesvíz Kiadó)


Szinte már közhelynek számít, hogy a modern élet mennyire felgyorsult, hogy milyen sok információval és ingerrel kell megbirkóznia a ma emberének, és hogy az életünk mostanában mennyire tele van változásokkal, s ennek következtében stresszel és szorongással. A helyzet azonban az, hogy a „változás” nem feltétlenül egyenlő a „válsággal”. Éspedig akkor nem jelent krízist, ha az embernek megvannak az eszközei, hogy megváltoztassa a változással kapcsolatos tapasztalatát – és épp ez az, amiben ez a könyv segítségünkre lehet.

A Beszélgetések Istennel sorozat világhírű szerzője, Neale Donald Walsch a változás természetét kutatja – hogy miért történik, hogyan kezelhető, és miként „húzhatunk hasznot” belőle. Központi témája nem más, mint hogy miként fogadjuk és kezeljük életünk változásait – azokat, amelyek már megtörténtek, és azokat, amelyek még előttünk állnak. A könyvben összefoglalt kilenc változtatás nem arra tesz képessé, hogy megállítsuk a változást (ez ugyanis lehetetlen), sőt még csak arra sem, hogy lassítsuk az ütemét. Inkább azt érhetjük el általuk, hogy egy minőségi ugrás következzen be a változáshoz való hozzáállásunkban és abban, ahogyan a változást kezeljük és megteremtjük.

Mindenkihez szól, aki úgy érzi, alulmaradt az élet nagy változásaival folytatott küzdelemben – és azokhoz, akik szeretnének segíteni nekik. A kötet a Walschtól megszokott frappáns, egyenes és gyakorlatias stílusával páratlanul hasznos eszközöket ad minden gyógyulni és élni vágyó kezébe.


 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL