KÖZÉRZET

Egészségünk és a színek

Szerző:
Szabó Anna
Ki hinné, hogy a színterápia nemcsak a lelki bajok megoldásában, hanem súlyos más betegségek kezelésében is hatásos gyógymód lehet? Például a magas vérnyomás, az asztma, a glaukóma vagy a porckorongsérv esetén…


A sokszor rövid időn belül jelentkező állapotjavulás akkor is bekövetkezik, ha a beteg nem látja a színeket. A látás ugyanakkor rendkívül fontos, hiszen a környezetünkből érkező különféle ingerek mintegy háromnegyed részét szemünkkel érzékeljük. Ráadásul vizuális élményeink 80 százaléka a színes képekben jelentkezik.

A szakemberek szerint a színek befolyása alól senki sem vonhatja ki magát, és bár hatásmechanizmusuk egyelőre kevéssé ismert, fontosságukat egyre szélesebb körben elismerik. 

 

Kék- fájdalomcsillapító

A hagyományos gyógyászat például az ereket összehúzódásra késztető, és ezáltal fájdalomcsillapítóként eredményesen alkalmazható kék fénysugarat használja.

A reklámipar szintén kiaknázza a színekben rejlő lehetőségeket. Kutatások kimutatták, hogy egy pohár gyöngyöző ásványvíz képe sokkal inkább vásárlásra ösztönöz, ha a fotón nyugalmat, ellazulást és hűvös frissességet árasztó zöld és kék szín is jelen van. És miután a sárga, a barna és a narancsszín az étvágy fokozására szolgál, nem csodálkozhatunk, ha a félkész ételek és mélyhűtött élelmiszerek csomagolásán jobbára ezekkel a színekkel, illetve a hatásukat erősítő sötétzölddel találkozhatunk. A kávé pedig erősebbnek, aromában gazdagabbnak tűnik, ha élénkpiros dobozba csomagolják.

Bizonyos színkombinációk és árnyalatok negatívan befolyásolhatják közérzetünket, lelki állapotunkat, ezért nem alkalmazzák például kórházak, bankok, iskolák nagyobb termeiben az agresszióra hajlamosító vöröset, vagy az ibolyakéket. Vidám, nyugtató hatásuknál fogva sokkal szerencsésebbek ilyen helyeken a sárga pasztell tónusai.

 

Depresszió ellen sárga

Ez a szín a depressziós panaszokat is enyhítheti. Azt is bebizonyították, hogy a halványsárga szemüveglencsét viselők néhány óra múltán számos pozitív gondolatról számoltak be.

Az irodák, tantermek, otthoni dolgozószobák falát az összpontosítást segítő világoszöldre, türkizre, vagy halványszürkére érdemes festeni. Az írók és költők legszebb gondolatai halványzöld környezetben születnek – legalábbis Goethe állítása szerint.

Életkortól és nemtől függően persze más-más színeket részesítünk előnyben
A gyerekek leginkább az alapszíneket, vagyis a sárgát, a kéket, a pirosat és a zöldet szeretik. Sok tizenéves – gyakran nem is tudatosan – fekete ruházatával jelzi távolságtartását környezetétől vagy a szülői háztól. A felnőttkor elején a pasztell árnyalatok a kedveltebbek, míg harminc és negyven között szinte mindenki átesik egy tarka időszakon.

A megszokott életvitelben bekövetkezett változások – családi, munkahelyi sikerek és kudarcok – ugyancsak nyomon követhetők a színekhez való viszonyunkban. Ennek legékesebb bizonyítékát rendszerint éppen a nők szolgáltatják.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL