2018. január 21. - Ágnes
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. január 21. - Ágnes
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Szivárványszín Feng Shui kert...

Bányász Imréné, okleveles Feng Shui tanácsadó

A színek a fény gyermekei. A harmonikusan áramoltatott fény és a színek, az éltető csí megjelenési formái.


„A szó csak más szavakkal való összefüggésében válik egyértelművé;
hasonlóképpen az egyes színek is csak más színekkel való összefüggésükben nyerik el egyértelmű kifejezőerejüket és pontos jelentésüket.”
Johannes Itten

A színek világa, színelmélet a természetben

A színek a fény gyermekei. A harmonikusan áramoltatott fény és a színek, az éltető csí megjelenési formái.
Nagyon egyéni, hogy ki mit vél harmonikus színhatásnak, főleg egy kertben, de átlagosan szemlélve a színek törvényszerűségeit, a színelmélet adta lehetőségek itt is kiválóan alkalmazhatóak.
A Feng Shui tanai szerint megalkotni a kertet, a formák és a színek adta lehetőségek felhasználásával, a tudatosság erejével, mégis könnyebb.
Nem kell megijedni, a feladattól, ha nincs tapasztalatod a színekkel kapcsolatban. Végy elő egy kis vízfestéket és fesd egymás mellé az elképzelt színeket. Megoldás lehet az is, hogy a reklámújságokból kiollózod a kiválasztott színű növényeket és addig tologatod cserélgeted az elrendezésüket míg meg nem leled a neked tetszőt.

Milyen hatással vannak ránk a színek?

Ahogy az illatokat gyakran színekhez társítjuk, a színekhez is kapcsolunk bizonyos érzelmeket, hangulatokat, melyek színenként változnak. Egészen eltérő hatású lehet egy cserép piros rózsa látványa, mint egy hasonló bokor kék nefelejcsé vagy gyöngyvirágé.
A színek üzenetet hordoznak, szimbolikus jelentésüket az emberiség évezredek óta használja.

A titok nyitja a tizenkét részből álló színkör. A szomszédos színek harmonikusak, az egymással szemközti színek pedig komplementerek, azaz kiegészítői egymásnak.


A színek harmóniája a kertben

A színek, a formákhoz hasonlóan alakítják kertünk stílusát.
A Feng Shui és a színelmélet segítségével mi is tudatosan alakíthatjuk kertünket, mint a kertészek vagy a festőművészek.

A növények kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a növény színe menyi időn keresztül és mikor díszít. Ahhoz, hogy folyamatos legyen egy terület színharmóniája, úgy kell összeválogatni a növényeket, hogy mindig legyen virágzó vagy színes levelével díszítő rész. Hasznos ismerni azt is, hogy a kiszemelt növény mekkorára képes nőni.

Érdemes a nagyobb egységtől, mely általában állandó jellegű és akár években, évtizedekben is mérhető (fák, nagyobb bokrok, örökzöldek), haladni a kisebb és gyakrabban változó látványú egységek (évelők, kétnyáriak, egynyáriak) felé.

A színek hatása, összhatása függ a környezetüktől, hogy mekkora és milyen az arányviszony a szomszédos felületekhez képest. Gyakorlati jelentősége például a nem harmonikus színfoltokat elválasztó sávok, foltok esetén van, mikor egy harmadik úgynevezett semleges színnel (fehér virágú vagy szürke levelű) választjuk el a kedvezőbb hatás érdekében az össze nem illő színeket.

Mikor a színek kényes egyensúlya felborul, diszharmónia jön létre és ennek következtében érezzük magunkat kényelmetlenül vagy zaklatottnak. Az ilyen kert nem képes betölteni alapfeladatát, hogy nyugalmat és békét, elégedettség érzést keltsen.

 

A színek hatása a Feng Shui öt elem tana alapján

Fa elem – zöld színek
A tavaszt, az újrakezdést, a felemelkedést, a növekedést, a bőséget szimbolizálják. A zöld szín közvetítő erejű, frissítő és vigaszt nyújtó szín. Megteremti a békesség érzetét, gondoskodik a testvériséghez és a reményhez szükséges erőről. Harmóniát sugároz és értelmet ébreszt, a barátság és a szimpátia érzését.

Növényei: páfrányok sokfélesége, bambuszok, közepes és magas növésű füvek, magas növésű fák, nyírfa, jegenye nyár, fenyők, körtefa, korai zanót, bangiták, borostyán, stb...


Tűz elem – tűz színek
A piros szín az életerő, az önbizalom, az önbecsülés megfelelője. A piros virágú növények aktiválnak, boldogságérzetet, melegséget okoznak. Gondoskodnak az erőről, a dinamizmusról, a hírnévről, a szeretetről, mi több legyőznek és megszereznek, meghódítanak. A tűz színek, a piros, a vörös mozgalmas, szerencsét hozó színek, serkentenek, felélénkítenek, felhevítenek.

Növényei: rózsák, piros sarkantyúka, muskátli, császárkorona, piros pünkösdi rózsa, pipacs, piros kerti mályva, piros gyűszűvirág, juhar, platán, cukorsüveg fenyő, füge, húsos som, kaktuszok, piros levelű hólyagvessző, varázsmogyoró, leander, orgona, magyal, tűztövis, madárbirs, pálmafélék, dáliák, tűzliliom, kardvirág, ricinus, paprikavirág, stb...

 

Föld elem – sárgás és narancsos színek, rózsaszín
Ezek a színek a jin (pl. kék) és a jang (pl. piros) rezgésű energiák közötti átmenet képviselői. Ettől érezzük erősnek és harmonikusnak is egyszerre. A sárga és narancssárga színű virágok erőteljes és világító hatásúak, a napot idézik. Könnyeddé és vidámmá, örömtelivé tesznek, javítják emlékezőképességünket, támogatják felfogóképességünket. Elűzik a mélabút, a fáradtság tüneteit oldják és serkentik munkakedvünket.

Növényei: kövirózsák, varjúháj félék, vörös rózsa, tea rózsa, futó rózsák, begónia, rózsaszín hortenzia, pitypang, körömvirág, kúpvirág, őszirózsa, cickafark, krizantém, gerbera, kankalin, napraforgó, napvirág, martilapu, orbáncfű, varádics, rekettye, rododendron, mogyoró, aranyfa, madárberkenye, bükkfa, szelídgesztenye, magnólia, gyertyán, díszbirs, babarózsa, lonc félék, cserszömörce, stb...

 

Fém elem – fehér és ezüstös, szürkés színek
A fehér szín semlegesít, a végtelen tisztaság és gondoskodás, az érintetlenség színe. Javítja a kreativitást, az egyszerű és egyedi gondolatokat áramlását. A kertben a nagy mennyiségben alkalmazott fehér szín mellett érdemes más színtónusokat is elhelyezni (sárga vagy rózsaszín), hogy ne legyen egyhangú a látvány.

Növényei: ezüstös levelű fák, bokrok, virágok, ezüst fenyő, csillagmagnólia, hársfa, szilvafa, diófa, ezüst nyár, fehér hibiszkusz, jázmin, labdarózsa, jázmin, százszorszép, vasfű, fehér harangláb, narancsvirág, cickafark, szagos müge, örökzöld tatárvirág, fehér lángvirág, viola, fehér margaréta, kardliliom, illatos ternye, fátyolvirág, citromvirág, sövényszulák, citromfű, menta, nyuszifül, molyhos madárhúr, stb...

 

Víz elem – kék szín
A kék színtónusú virágok hűsítő hatásúak, mert a vízre emlékeztetnek. Megnyugtatnak mikor idegesek, feszültek vagyunk, pihentetőek, sőt képesek bennünket kicsit melankolikus, álmodozó állapotba hozni. Erősítik fogékonyságunkat, a kötelességtudatunkat, de vágyainkat és odaadásunkat is. A kék szín békével és a belső biztonságérzettel tölti el lelkünket, még akkor is ha a gondok és terhek az első pillanatban elviselhetetlennek és megoldhatatlannak tűnnek. A kék színű virágoknak térre van szükségük, ezért a kert nyitottabb részeire vagy az ágyások hátsó szakaszába ültessük.

Növényei: lila akác, égerfa, fűzfa, mocsári ciprus, nyugati ostorfa, kék hortenzia, kúszó hortenzia, bambusz, nád, sás, kék árvácska, levendula, írisz, búzavirág, szarkaláb, mezei katáng, illatos ibolya, pázsitviola, árnyliliom, harangvirág, gólyaorr, kék lobélia, kék nefelejcs, hegyi iszalag, kék kolostorharang, borostyán, mocsári nefelejcs, bodza, stb...

 

A távol-keleti kertészek alapvető törekvése, a környezet színárnyalataihoz (a föld, a kövek) való igazodás. Kertjeik visszafogottabbak és nyugodtabbak, mint az európai kertek. A nyugati világ kertépítészeti kultúrájában ez a szemlélet kevésbé van jelen. Az európai kertek sokkal harsányabbak, színesebbek és stílus gazdagabbak, nem rosszabbak, alapvetően csak mások.
Alakítsuk környezetünket igényeink és a Feng Shui kínálta lehetőségek szerint úgy, hogy ott jól érezzük magunkat. Aki szeretettel, kitartással és némi szakértelemmel gondozza növényeit, az sok örömét fogja lelni kertjében és részévé válik az általa teremtett harmóniának.

 

Sok szeretettel
Bányász Imréné Marika
okleveles Feng Shui tanácsadó
www.wix.com/harmonikusvilag/fengshui

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Miként munkálkodnak ellened a sötét erők 2018-ban? - A sötétség úrnője, Nüx istennő elárulja!

Miként munkálkodnak ellened a sötét erők 2018-ban? - A sötétség úrnője, Nüx istennő elárulja!

Nüx a görög mitológiában az éjszaka és a sötétség istennője, aki a nap végén sötét szárnyaival beborítja a világot és azt is, akinek hatalma van a sötét erők felett. Utóbbit nem rosszindulatból, sokkal inkább szükségszerűségből teszi, hiszen minden rossz megtanít valamire, és erősebbé tesz. Nüx most elárulja, miben nyilvánul meg az, hogy sötét erők munkálkodnak ellened az idén!

Tovább »
10 történelmi tény az ókori Görögországról, amibe egész biztos belepirulsz

10 történelmi tény az ókori Görögországról, amibe egész biztos belepirulsz

A kis pénisz volt a vonzó és a nyerő a hölgyek körében, mint ahogy szex után tüsszögni kellett annak, aki nem akart teherbe esni. Elképesztő az ókori görög hiedelemvilág, hogy mi mindenben voltak képesek hinni! A következő 10 történelmi ténytől egész biztosan lesokkolódsz majd!

Tovább »
Melyik elem tartozik a születési évedhez? - Felfedi a valós énedet!

Melyik elem tartozik a születési évedhez? - Felfedi a valós énedet!

A születési évünk természetesen hatalmas szerepet játszik az életünkben. Ugyanakkor a legfontosabb mégis az utolsó számjegy. Minden szám egy adott elemhez tartozik, ezek pedig a Fém, a Tűz, a Föld, a Fa és a Víz. Az említett elemek nagyon sok mindent felfednek egy ember személyiségéről és szokásairól. Nézd meg, hogy a te születési évedhez melyik elem tartozik!

Tovább »

Kalkulátor

Aromaolajjal a rossz közérzet és a betegségek ellen

Ha rossz a kedved, búskomorság vagy depresszió gyötör, cseppents néhány csepp olajat az aromalámpácskádba, vagy a bőrödre, és máris jobb kedvre derülsz. De akkor is alkalmazd, ha valamilyen betegség, testi tünet gyötör.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Dr. Jánky György

Plasztikai sebész

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Dr. Jánky György

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép