PASISZEMMEL

Hajsza a hajszín után

Szerző:
Szabó Anna
Pasiszemmel két dolgot látunk a nőkön: mindegyik a másik hajára irigy, és egyik sem elégedett a természetes hajszínével. Ezért aztán festőművészek lesznek, kiknek vászna a fejük tetején található. És ilyenkor lép elő a férfi, mint műkritikus.

 

„Mi ez az 1000 forintos, Burgundi névre hallgató tétel a számlán, asszony? Elkezdtél inni?!?!” – bődül el a házaséletben megfáradt, férfinak látszó teremtmény a vásárlás után. „Nem drágám, az a hajfestékem” – oktat fensőbbségesen a ház Hölgye. Szóval Bourbon. Mi pasik, eddig négy színt ismertünk: szőkét, barnát, feketét és vöröset. Úgy tűnik, ennek vége. A bókokkal is óvatosan kell már bánnunk, mert ha udvarlási célzattal azt mondjuk egy nőnek, hogy „Nagyon jól áll neked ez a vörös szín!”, akkor lehet, hogy a „köszönöm” helyett egy foghegyről odavetett, „ez padlizsán, és nem vörös” választ kapunk. Tehát ma már van mahagóni, ében, lenyugvó naplemente, meg még ki tudja mennyi minden más árnyalat is. A gyengédebb nem virágszálai pedig előszeretettel váltogatják ezeket. Csak nem tudnak róla, hogy amikor hajszínt cserélnek, azzal a személyiségüket is megváltoztatják. Legalábbis mi ezt így tartjuk Pasiszemmel.

Jelige: az ecsetkezelésem bámulatos

Igen Hölgyek, a fejünkben minden hajszínhez kapcsolunk egy jellemvonást is. Ezúton ajánlom tehát nektek, hogy mielőtt kis tálkában kikevergetnétek a meglehetősen büdös szagot árasztó kotyvalékotokat, gondoljátok végig, hogy ezzel mit vesztek a nyakatokba. Pontosabban a fejetekre. Ebben próbálok meg ezen a héten a segítségetekre lenni. Azonban nem csak emiatt kellek, azaz kellünk mi, férfiak nektek, hanem a festék felvitelében is – és itt aztán nem babra megy a játék. Szörnyű, hogy mennyire elharapódzott ez a rossz szokásotok mostanság, hogy a pasitokat kéritek meg arra, hogy segítsen az új hajszín felvitelében! Óriási felelősség jár a segédfestői pozícióval, hiszen ha a végeredmény nem lesz számotokra kielégítő, akkor bizony megnézhetjük magunkat (miután Ti megnéztétek magatokat, a tükörben). Férfias ajánlatom, hogy erre a cseppet sem szórakoztató feladatra inkább fogjátok be a barátnőiteket, nekünk meg hagyjátok meg a kiértékelést. Szerintem mindenki jobban jár vele.

Ettől a színtől semmi sem (s)véd meg

Miután túlléptünk a festésen, elemzésünket kezdjük azzal a hajszínnel, amely a legtöbb kan agyából kiszorítja a vért, és egyetlen testrész környékére koncentrálja azt. A szőke nő. Századunkra valóságos fogalom lett ő. Érdekes lenne tanulmányt folytatni azzal kapcsolatban, hogy miért veszünk meg annyira ezért az árnyalatért. Hogy mást ne mondjak, Marilyn Monroe-t az egész világ imádta; de sok férfi kamaszkorát ragyogták be a műholdas német tévéadók jóvoltából hazánkba is megérkező svéd turistalányok, akik aztán félpucéran menekültek a bajor polgármester szerelme elől. Az erotikus színezeten túl napjainkban a szőkeség – már elnézést - az agyi kapacitások meglehetősen szűkre szabott határaival is összeforrt. Általános Pasiszemmel az ilyen nők arra jók, hogy a társaságban villogjunk velük, gyereket azért sem akarnak, mert műkörömmel bajos a pelenkázás, és már attól óriási boldogságot éreznek, ha a hétvégi mozizás előtt fizetjük a Cézár salátájukat. És erről Ti is tehettek! Mert sok esetben még az ésszel ténylegesen megáldott szénahajú leányzók is a szőkeségükre hivatkoznak, ha valamit nem tudnak. Így született meg a mondás: ennyire nem lehetsz szöszi!

Szelídgesztenye

A szőke lányokat tehát elsősorban nem az eszük miatt imádjuk, viszont van egy másik szín, amely éppen a visszafogottságával hódít meg minket. Ők a barnák. Az ilyen csajokat az ég is családanyának teremtette, de a tűzhely melege helyett sokan választják a bölcsész pályát: köztük találjuk a legjobb régészeket és földrajz szakos tanárnőket. Megértőek, lehet velük beszélgetni, és barátnak sem utolsók. Ennek a színnek azonban épp ez a hátulütője: nem biztos, hogy nőkként észrevesszük őket. Szunnyadó dögösségüket azzal próbálják meg hangsúlyosabbá tenni, hogy melír csíkokat varázsolnak maguknak, de ritkán járnak sikerrel, mert az eredmény inkább riasztó lesz, mint csábító. Ezen felül még nyughatatlanok is, vagyis a legritkább esetben elégednek meg a természetes hajszínükkel, így ők azok, akik a leggyakrabban kísérleteznek. Ezt az is bizonyítja, hogy a Hölgyekkel folytatott beszélgetések végén a férfi mindig rádöbben: eredetileg minden nő barna.

Démonina

Még a vörösek is. Akik dögösek, hogy ezzel a gyenge szófordulattal éljek. Pedig valóban így van. A vörös hajhoz Pasiszemmel hozzátársítjuk, hogy viselője csak azért szökik ki néha a hálószobából, hogy időnként megkavarja az alvilágban rotyogó üstjét. Éppen ezért tökéletes születésnapi ajándék neki egy domina szett, grátisz korbáccsal felturbózva. Nekünk azért is ideálisak, mert túl sok lelkizésre nem kell számítani mellettük – tisztelet a kivételnek -, ám ezzel párhuzamosan talán túl merevek és szigorúak. Jó a gyakorlati érzékük, és igencsak talpraesettek, szóval nem kell félteni őket (meg különben is ott van náluk a korbács). Arról már nem is beszélve, hogy milyen gyönyörű látvány a hosszú, göndör, vörös hajzuhatag. A fajtánknak ráadásul náluk – és a szőkéknél – igen érdekes felfedeznivalót nyújthat, hogy vajon lent is ez a szín az uralkodó-e. A festett vörösök széles skálán kenegethetik magukat, kezdve a világos árnyalatoktól a mély, majdnem feketéig. És ezzel meg is érkeztünk a színskála utolsó képviselőjéhez…

Hollókirálynő

…a fekete hajú Hölgyekhez. Egyrészt hozzájuk kapcsolódik a latin vagy mediterrán szépségek mítosza, avagy Juanita a lebukó nap fényében megrázza derékig érő, fekete haját a tengerparton. Nos, ez azért mítosz, mert kémeink jelentése szerint a dél-európai nemzetek lányai egyáltalán nem olyan elbűvölők, mint a magyar szépségkirálynők, és ennek tetejébe még csak nem is túl szívélyesek. De ha már szóba hoztam a királynőket! A fekete hajhoz jár egyfajta méltóság is, zárkózottak, nehéz megközelíteni őket, vagyis a meghódításuk valódi trófeát jelent nekünk. Más esetekben kiderül, hogy természetükben semmi melankolikus nincs, csak éppen abban az életszakaszban kaptuk el őket, amikor a hollótoll színe mellett döntöttek. Ám természetük lehet vészjósló is, nem véletlenül ábrázolják a gonosz mostohát vagy a boszorkányokat fekete hajjal. Persze megint más a Hölgy fekvése, ha a boszorkány szerkó nem több egy jelmeznél… És amúgy is: a hajszín csak az egyik komponense annak a portrénak, amely kiadja egy nőalak egészét. Ha már szóban ilyen remekül megy, lehet, hogy teszek is egy próbát az ecsettel. A női hajfestés kezdőlépésnek pont jó lesz.

 


 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL