FÉSZEK

A lakás lelke, a nappali

Szerző:
Szabó Anna
A legjobb családi nappalik elég otthonosak egy vasárnap délutánhoz, és elég elegánsak a felnőttek összejöveteleihez. A rugalmas bútorozás segít elhelyezni több személyt ünnepnapokon és különleges alkalmakkor.


A nappaliból ne tiltsd ki a kisgyerekeket sem. Válassz praktikus berendezést, amit mindenki élvez, de nem kell aggódnod a foltok miatt. Meleg és kellemes tapintású anyagokat vásárolj, bolyhos takarókat, puha szőnyegeket.

Kezdd az alapoknál!

Még ha a család hétköznapi tevékenységeinek nagy része a konyhában zajlik is, jó dolog, ha van külön nappalink. Esténként itt a kisgyermekes szülők megszabadulnak a játékoktól, és a nagyobb gyerekek is élvezni fogják, hogy van egy hely, ahová elmenekülhetnek. Hasznos, ha megtanítjuk a gyerekeknek, mi a különbség egy kifinomult szórakoztató hely és a konyha között – könnyen megtanulják tisztelni a szép dolgokat. Már korán vezess be szabályokat, így nem fognak nyafogni. A kanapén nincs helye a teasüteménynek, ellenben a felállítható sátorral nincs semmi baj, ha mindenki együtt játszik benne.

Nézd meg alaposan a nappalidat. Elhelyezkedése összhangban van a gyerekek korával és életvitelével? Kisgyerekek esetében igazi áldás, ha közel van a konyhához, így nyomon lehet követni, ki miben sántikál. Kamaszoknál a földszinti nappali megnyugtató távolságot jelenthet a szülők és a gyerekek barátai között. A lehető legjobban kihasználod a teret? Sok családban van egy nagyon hivatalos nappali szoba, de mindenki elkerüli. Ha nálad is így van, gondolkozz el, miért. Talán túl sötét, túl nagy vagy túl hideg? Gyakran az a legjobb megoldás, ha a szobák helyet cserélnek. Egy sötétebb szobából talán jobb médiaszoba lenne, míg egy napos földszinti hálószoba talán jobban működne nappaliként.

Gondold át, ki fogja rendszeresen használni a nappalit, hányan gyűlnek itt össze egy hétköznap, és miket fognak itt csinálni. A nevelés mellett valószínűleg tévénézésre és családi játékokra is sor kerül. A nagyobb gyerekeket megkérdezhetjük, ők hogyan használnák a szobát. Ha megvannak a válaszok, ezeknek megfelelően alakítsuk ki a teret. Az L alakú vagy a hosszú, keskeny nappalikban érdemes kettéválasztani a helyet egy főbb társasági részre és egy olvasósarokra a másik végében. Egy nagyon nagy szobát kettéoszthatsz dupla ajtóval is; az egyik felében lehet a hifi, a másikban pedig a tévé, így elkerülheted a kettős zajforrást.

Alap: a középpontból

Mi a szoba természetes központja? Ha a tévé, fogadd el a nagyvonalúan, és eszerint rendezd el a bútorokat. Válassz tetszetős, modern tévét egy állványon, és helyezd középre. Ha sokat használod, ne rejtsd el egy szekrényben.

Ami a dekorációt illeti, kezdd a felületekkel. Pihentető, barátságos színekre törekedj, ami a felnőttek és gyerekek tetszését egyaránt elnyeri. Jó választás a piszkos rózsaszín és a semleges színek a gombaszürkétől a világos kávészínig vagy az égetett agyag meleg színéig. Ha kisgyerekek vannak a családban, a festett falakat könnyű felújítani, a mintás tapéták és domború felületek pedig nagyszerűen elrejtik a kis kéznyomokat. A gyerekeket jobban húzza lefelé a föld, ezért megkívánják a puha padlót. Vagy természetesen szőnyeget használj – ami könnyen tisztítható – vagy fa padlólapokat. Fektess le olyan szőnyeget, amit összejövetelek esetén fel lehet tekerni. Szizálrostot ne használj, túl szúros ahhoz, hogy rá lehessen feküdni.

Alapvető a jó ülőhely. A család minden tagjának jusson egy kényelmes hely, és maradjon még a vendégeknek is. Ha még kicsik a gyerekek, gyakran a legjobb választás egy háromszemélyes kanapé, ahol az egész család összebújhat. Az idősebb (és nagyobb) gyerekek esetleg jobban szeretik a barátságosan egymás mellé tolt kisebb kanapékat, kiegészítve válogatott fotelekkel vagy egy L alakú ülőgarnitúrával. A kamaszok – és a fáradt felnőttek – remekül el tudnak nyújtózni a heverőn, a kisgyerekek pedig a nagy, görgős puffokat fogják szeretni. Minél több görgős bútorunk van, annál jobb, hiszen így nagyobb társasági összejövetelekkor könnyen eltolhatjuk őket az útból.

A kárpit anyaga legyen praktikus, mivel nincs az a regula, amivel meg lehetne akadályozni, hogy az étel-ital kiboruljon. Ettől még lehet a kárpit tetszetős és vonzó. Jó a buklé vagy a kevert gyapjú, a zsenília és a bársony. Mély, élénk árnyalatokat válassz, amiken nem látszanak meg a foltok: a sötétlila, a szénfekete és a vöröses árnyalatok mind divatos és csinos megoldások. Ha a lefojtott, halvány színeket kedveled, a fehér vagy pasztellszínű kárpit is szóba jöhet, de cserélhető és mosható anyagokat válassz, pl. előmosott farmert. A barna, fekete vagy fehér bőr vagy műbőr igazán ésszerű megoldás.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL