LELKIPATIKA

Hosszabbítsd meg a szép perceket!

Szerző:
Szabó Anna
Szerencse és boldogság ritkán pottyan le az égből: a csodákra legtöbbször várni kell. Addig is ki-ki saját boldogulásáért felelős, és az apróbb örömöket is értékelni kell.

 

Óriási siker, óriási öröm csak néha éri az embert. Meg kell hát becsülni minden örömteli pillanatot. Ha ezekből minden napra jut - márpedig mindennap adódnak ráncsimító apróságok - valóban boldognak érezheted/mondhatod magad.


A jó


Ha valami jó történik, hosszabbítsd meg a perceket. Beszélj a boldogságodról, hagyd, hogy mások veled együtt örüljenek. Ilyen esemény, ha dicséretet kapsz a főnöködtől, vagy ha a gyerek ötöst hoz az iskolából. Egy tudományos vizsgálat szerint, akik mindenben meglelik az örömtelit, a boldogítót, nem annyira idegesek, és pénzügyi helyzetük is kiegyensúlyozottabban alakul.

A hozzáállás


Kulcsfontosságú a megfelelő hozzáállás. Ugyanarról a pohárról az optimista azt mondja: félig tele van. A pesszimista pedig, hogy félig üres. Légy optimista! Aki mindenben a jót keresi, sokkal boldogabb.


A pillanat


Ismerd fel azokat az alkalmakat, helyzeteket, amelyek jó érzéssel tölthetnek el. Sokkal több van belőlük, mint gondolnád. Ilyen egy rövid séta kedvesed oldalán, vagy a gyerekekkel. Ilyen, ha előre köszön a szomszéd, ha figyelmeztet a pénztáros, hogy egy százassal többet fizettél, ha a másik autós udvariasan előreenged. Fedezd fel ezeket a pillanatokat, ne menj el mellettük!


A hosszabbítás


Úgy is meghosszabbíthatod az örömödet, ha előbb kezded a boldogító pillanatok élvezetét. Mikor valami jó var rád - például meglátogat az egyik barátnőd, vagy felköszöntenek a munkahelyen - megduplázhatod a hatást, amennyiben már reggel (vagy órákkal ez esemény előtt) örülni kezdesz.


Az emlékezés


Mindenki saját magát ismeri a legjobban. Tudja, mi dobja fel, mi deríti jókedvre. Használd ki ezt az ismeretanyagot. Keresd elő emlékezetedből azokat a pillanatokat, amikor nagyon boldog voltál. Próbáld meg fölidézni az előzményeket is. Hallgass olyan zenét, amely eszedbe juttatja azt a nyaralást. Olvasd el újból kedvesed szerelmes üzeneteit. Hát nem gyönyörű?

A szertartás


A boldogság hamar elmúlhat, ám ha szertartásszerűen beiktatod életedbe a boldogító perceket, minden nap szép lesz. A hajnali ölelés, az ágyba kapott kávé, a gyerekek búcsú puszija - megannyi boldog pillanat, amelyeknek mindig örülni lehet.


Egy vidám csel

A következő trükköt bármikor alkalmazhatod. Nem kell mást tenned, mint egy percig mosolyogni. Még akkor is, sőt főleg akkor, ha úgy gondolod, semmi okod rá. Nem kell közben feltétlenül tükörbe nézni. Egy a fontos, felfelé görbüljön a szád sarka. A művelethez használt izom nyomást fejt ki az alatta lévő idegekre, és ezek pozitív jelzést küldenek az agyba. Az eredmény: sokkal vidámabbnak érzed magad. A módszer kihoz minden gödörből.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL