FOGYÓKÚRA

Intenzív rost-kúra a gyors fogyásért

Szerző:
Szabó Anna
Mindig számolj a rostokkal, ha fogyókúrázol, hiszen segítségükkel felgyorsíthatod a fogyást. A rost diétával könnyen, szenvedés nélkül fogyhatsz, mert csökkentik az étvágyat is.

 

Ha elegendő mennyiségű rostot fogyasztasz, akkor egyrészt jót teszel vele az emésztésednek, felgyorsíthatod a fogyást, és közben még a méregtelenítésről is gondoskodsz. A rostok a szervezet „utcaseprői”, akik eltakarítják a fölösleges salakanyagokat a bélrendszerből. Kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett megduzzadnak, ezáltal egyrészt teltségérzetet biztosítanak, másrészt hozzájárulnak az optimális bélmozgások fenntartásához. A rostban gazdag élelmiszerek villámgyorsan áthaladnak az emésztőrendszeren, sőt képesek bizonyos mennyiségű cukrot és zsírt is „megkötni”, tehát nem hagyják felszívódni a véráramban ezeket az ellenségeket.


Mi az a rost?


Az élelmi rost gyakorlatilag a növények vastag sejtfalából ered, amely alapvetően komplex szénhidrát. Általánosan a legjobb rostforrások a teljes kiőrlésű gabonák, melyeknek különösen magas a vízben nem oldódó rosttartalmuk. Ilyen például a zab, árba, lenmag, gyümölcsök és némely zöldség is, mely még jelentős mennyiségben tartalmazza a rostok mindkét fajtáját.


A diéta leírása


A rostdiéta követése nem bonyolult, és speciális élelmiszerek beszerzését épp úgy nem igényli, mint ahogy diétás fogásokat sem kell főznöd. Ellenben egy héten át annyi nyers, friss zöldséggel kell kiegészítened étrendedet, amennyivel csak tudod. A zöldségeket és gyümölcsöket feldolgozatlanul fogyaszd a diéta során, ellenben a különböző gabonákat, olajos magvakat, magokat és hüvelyeseket fogyasztás előtt be kell áztatnod, hogy aktivizáld az alvó enzimeket, egyúttal megemésztésüket is megkönnyítsd. A nyers koszttal könnyen fogyhatsz, mert ez az étrend anélkül okoz teltségérzetet, hogy túl nagy mennyiségben juttatnál kalóriát a szervezetbe.


Mintaétrend

1. nap

Reggeli
3 evőkanál müzli, friss gyümölcsökkel, 2 dl narancs és sárgarépalé.
Tízórai
Két őszibarack, egy pohár rostos gyümölcslé.
Ebéd
Vegyes zöldsaláta uborkából, paradicsomból, zöldpaprikából, salátalevelekből (galambbegysaláta, ruccola, jégsaláta). Ha nagyon éhes vagy, fogyassz el hozzá egy teljes kiőrlésű zsemlét.
Uzsonna
Négy-öt darab sárgarépa, retek, zeller szeletekre vágva
Vacsora
Gyümölcssaláta áfonyából és szederből, egy pohár natúr joghurt.


2. nap


Reggeli
Tetszőleges mennyiségű vegyes gyümölcssaláta, melyhez fogyaszthatsz egy pohár zsírszegény, natúr joghurtot.
Tízórai
Két-három nyers sárgarépa.
Ebéd
20 dkg grillezett, sovány hús - szárnyas vagy hal -, tetszőleges mennyiségű vegyes zöldségsaláta (minél többféle zöldségből).
Uzsonna
Tetszőleges mennyiségű turmix zöldségből vagy gyümölcsből, egy szelet teljes kiőrlésű pirítós.
Vacsora
Friss zöldsaláta (saláta, uborka, retek, sárgarépa, paradicsom, paprika), 1 ek. dressing


3. nap


Reggeli
Teljes kiőrlésű gabonából készült müzli aszalt gyümölccsel, sárgarépalé
Tízórai
Két banán, egy pohár rostos gyümölcslé.
Ebéd
Gyümölcs, vagy zöldségleves gazdagon, 1 alma.
Uzsonna
Turmix almaléből, sárgarápaléből, citromléből és gyömbérből.
Vacsora
Grillezett pulykamellfilé friss zöldsaláta tetszőleges szöldségekből, 1 ek. dressing.


A diétát egy hétig is tarthatod, melynek ideje alatt a nap folyamán az étkezéseken kívül is fogyaszthatsz nyers zöldséget vagy zöldség- és gyümölcsleveket, folyadékot, ha megéheznél. Az egyhetes időtartam alatt a salakanyagok és a felesleges víz kiürülésének köszönhetően akár három-négy kilót is leadhatsz.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL