UTAZÁS

Világvége látomások az Apokalipszis-barlangból

Szerző:
Szabó Anna
János apostol annak idején egy eldugott kis görög sziklahasadékban jegyezte le a Jelenések Könyvét. Itt élte át a világvégével kapcsolatos vészjósló látomásokat. A barlangot attól kezdve Apokalipszis barlangnak nevezik.

 

A görögországi Patmosz szigetének mélykék öblei fölé magasodó hegyoldalban található az Apokalipszis barlang, és egy köré épített hófehérre meszelt kápolna, melyet Szent Jánosról neveztek el. Úgy tartják, Szent János itt lelt menedékre, és ebben a barlangban élte életét, miután Domitianus császár 95-ben száműzte őt a szigetre. Az Apokalipszis barlang a görögkeleti vallás egyik legszentebb helye, különös és vészjósló látomások kultikus színtere.


A barlang bejárata feletti színpompás mozaikon a Krisztustól kapott látomásait tanítványának, Prokhorosznak tollba mondó János apostol látható. A barlangot ékesítő pompás freskók és ikonok némelyike a 13. századból származik. A falakat és a mennyezetet fogadalmi gyertyák korma feketíti, és több tucat, ezüst fogadalmi tábla lóg rajtuk, amelyeket a hívő falusiak hagytak itt a szent közbenjárásáért könyörögve. Itt található a tanítvány, Prokhorosz íróasztalként használt sziklafala, egy állítólag párnaként használt kő, és az a bizonyos sziklarepedés, amelyen át az apostol Isten szavát hallotta.


Úgy tartják, Szent János itt lelt menedékre, és ebben a barlangban élte életét, miután Domitianus császár 95-ben száműzte őt a szigetre. János apostol világvége víziói között szerepelnek többek között a természeti katasztrófák, amikor a tűz és jégeső sújtja a Földet, megemlít egy égből lehullt csillagot, mely megkeseríti sok folyónak és forrásnak a vizét, szörnyű alvilági lények gonosztetteiről ír még, illetve a kétszarvú fenevadról, valamint az Újvilág kezdetéről.


A barlang fölé emelt Szent János kolostor épületeiből csodálatos kilátás nyílik az Égei-tengerre. A kolostorban szent ereklyetartók és ikonok szép gyűjteménye található. A barlang egy különleges zarándokhely, ahol gyakran rengeteg a zarándok és a turista, ennek ellenére rendszeres imahelyként is működik a falubeliek számára.



A kolostor ősi falait körülvevő Khora az egyik legszebb hagyományos, görög szigeti település. A kövezett átjárók és a ragyogóan fehér házak labirintusában több mint 40 apró templom és kápolna bújik meg, emellett Khorából csodálatos kilátás nyílik az Égei-tengerre, az északra elterülő Ikária és Számosz hegyeire, illetve derült időben a keletre elnyúló török partokra.

A cikk a Geographia Kiadó Életre szóló kalandok - 500 lélekemelő utazás a világ körül című könyve alapján készült.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL