FÉSZEK

Nagy ötletek, kis asztalkák

Szerző:
Szabó Anna
Senkinek sem mondunk újat azzal, hogy a dohányzóasztalok bármilyen anyagból és formára elkészülhetnek. De vajon hányan tudják, miként érdemes kiválasztani, ezt az igenis funkcionális darabot?


A mára méltatlanul hanyagolt dohányzóasztalok története a régmúltba nyúlik vissza. A 15. századi Olaszországban jelent meg először, de leginkább az Angliában elnyert népszerűségének köszönheti, hogy évszázadok óta szinte alig van olyan otthon, ahol ne képezné a lakberendezés részét. Napjaink túlkínálata és az igen változatos életvitelek miatt érdemes először azt végiggondolni vásárlás előtt, hogy milyen célt fog szolgálni. Egyszerűen csak díszítő elem, vagy vendégfogadó netalán tároló hely lesz?

A dohányzóasztal hosszúsága nagyjából a kanapé kétharmada legyen. Ennél kisebb asztal aránytalannak tűnik, és nyújtózkodnunk kellene, hogy lerakjunk egy csészét vagy elvegyünk egy újságot. A kanapé hosszával egyező asztal viszont túl sok helyet foglal, és akadályozza a közlekedést. Az a jó, ha erőlködés nélkül is bármit le tudunk tenni az asztalra, de a kanapé és az asztal széle között legalább 38cm maradjon.

A lámpaasztalok méretén ne akarjunk spórolni. Elég nagynak kell lenniük, hogy elférjen rajtuk egy lámpa, pár kép vagy dísztárgy, és még maradjon hely, hogy kényelmesen rájuk tegyünk egy csészét vagy tányért.

 

Mert a méret itt valóban lényeges

A dohányzóasztal ideális magassága részben attól függ, hogyan szeretjük használni, részben pedig a szoba és a többi bútor méretétől. Az átlagos dohányzóasztal 40cm magas, de ha szeretünk a fotelben vacsorázni, egy 64cm-es asztal hasznosabb lehet. Ha fel akarjuk rá rakni a lábunkat, kb. olyan magas asztalra lesz szükségünk, mint maga a dívány (ne feledjük, hogy egy kissé belesüppedünk a kanapéba, ha leülünk). Egyes asztalok mindössze 28cm magasak, így illeszkednek a modern, alacsony bútorokhoz.

A lámpaasztal legyen olyan magas, mint a mellette levő kanapé vagy fotel karfája (nagyon alacsony kartámla esetén kissé magasabb). Könnyedén rá kell tudnunk helyezni egy poharat. A konzolasztal mintegy megtámasztja a szoba közepén álló díványt, és kiváló helyet biztosít a hangulatos asztali lámpákhoz. Az asztal teteje a dívány háttámlájával legyen egy magasságban.

Általában elmondhatjuk, hogy ha egy asztal mérete és magassága megfelelő, a designtól függetlenül jól fog mutatni. A különféle anyagok és stílusok szép kontrasztot eredményezhetnek. Az üvegasztalok például elegánsan „lebegnek” a robusztus kanapék előtt, és tágas tér érzetét keltik, míg a csiszolatlan fa vagy pala egy kortárs környezetben kiváló kiegészítője lehet a buja zseniliának vagy bársonynak.

 

Formák varázsa

A magas dohányzóasztalok jól mutatnak a tömör formák mellett, míg egy tömör asztal mellé olyan bútor illik, amelynek látszanak a lábai. Az ovális és kerek formák megtörik a kanapék és fotelek alkotta egyenesek és négyszögek rácsszerű rendszerét. Itt kell felhívnunk a figyelmet, hogy bármilyen nagyszerűen is fest az asztal nem szabad megvásárolni, ha sarkai vagy élei túl élesek – ha folyton nekimegyünk sípcsont magasságában, a tetszetős külső sem éri meg a fájdalmat.

 

Puffot ne csak a láb alá!

A túlméretezett puffok egyre népszerűbbek, és igen változatosak tudnak lenni. Amellett, hogy feltehetjük rájuk a lábunkat, ha pihenni akarunk, akár dohányzóasztalként vagy plusz ülőhelyként is funkcionálhatnak. A cserélhető huzatú vagy bőrrel bevont puff megőrzi külsejét, a görgős változatot pedig könnyű tologatni.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL