SZÓRAKOZÁS

Márciusi programajánló

Szerző:
Szabó Anna
A téli begubózás után mozdulj ki végre! A jó idő közeledtével egyre több lehetőség nyílik színes és érdekes programok látogatására. Szórakozz, művelődj, nevess – márciusban is!


Busójárás
Időpont:
március 05.
Helyszín: Mohács

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába.
A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival. 

 

XV. Kézműves és Kreatív Kiállítás és Vásár
Időpont:
március 05-06.
Helyszín: Petőfi Csarnok

A Kézműves és Kreatív Kiállítás és Vásár rendezvényei igazi családi szórakozást kínálnak a Petőfi Csarnokban. A programon közel száz kézműves kínálja igényes portékáját, a több ezer ide látogató érdeklődőnek. Ezen a rendezvényen nem csak vásárolni lehet, hiszen a kézművesek egész nap bemutatókat, foglalkozásokat tartanak, és segítségükkel, irányításukkal felnőttek, gyerekek, profik és amatőrök egyaránt kipróbálhatják, esetleg elsajátíthatják a különböző technikákat. A rendezvényen, már megszokottan, megtalálhatóak lesznek mind a hagyományos népművészet (bőrműves, hangszerkészítő, kosárfonó, keramikus, nemezkészítő, papírmerítő, faműves, gyertyaöntő stb.), mind a modern kézműves technika (üvegfestés, szalvétatechnika, gyöngyfűzés, tűzzománc, foltvarrás, ékszerkészítés, selyemfestés, természetes alapanyagból készült használati és dísztárgyak stb.) képviselői is.

 

Badora Társulat: La Fontaine állatmesék
Időpont: március 10., 10.30 és 15.00 óra
Helyszín: Nemzeti Táncszínház

La Fontaine állatmeséi ma is aktuálisak, rólunk szólnak, rávilágítanak hibáinkra, gyarlóságainkra, tévedéseinkre.
A gyermekekhez és felnőttekhez egyaránt szóló táncjátékban a sok apró meséből egy nagyívű történet kerekedik, mely a hatalmától elvakult Oroszlán és a ravasz Róka már-már Shakespeare-t idéző játszmáját meséli el, miközben a „birodalom” összes lakóját megismerjük: mind önálló személyiség, egy-egy ismerős embertípus állat-mása. A népszerű, mindenki által ismert meséken ( A holló és a róka, A róka meg a gólya, A tücsök és a hangya stb.) kívül számos, ritkán idézett fabula is megelevenedik. Színes-zenés kavalkád, prózai és dalbetétek, és természetesen mozgásszínház komplex, látványos formájában elevenedik meg La Fontaine humora, iróniája, bölcsessége.

 

I. Csopaki Bor-Blues-Böllér Napok
Időpont: március 12-14.
Helyszín: Csopak

Mindenkit szeretettel várnak az I. Csopaki Bor-Blues-Böllér Napokra 2011. március 12-14. között a csopaki strand parkolójában. A hosszú tavaszi hétvégén izgalmas programok, fergeteges blues zenekarok, finom borok, kolbásztöltő-verseny és finomságok várják az érdeklődőket.

 

Skandináv Zenetörténeti Estek
Időpont: március 18.
Helyszín: Budavári Művlődési Ház

A dal, skandináv nyelveken a „visa” műfaja a középkori skáldokig nyúlik vissza, és még ma is szerves része az északi kultúrának. A kocsmadaloktól a népballadákon át a műdalokig és ünnepi rigmusokig sokféle stílusban él. Ezekből ad ízelítőt a fiatal svéd zenekar, a Lucas Stark & Bruksorkestern.

 

L'Orchestre de Contrebasses – Hat bőgő egy színpadon
Időpont: március 17.
Helyszín: Millenáris Fogadó

A világhírű L'Orchestre de Contrebasses – három évvel korábbi, két magyarországi koncert fergeteges sikerének köszönhetően – új programmal látogat újra hazánkba márciusban, hogy ismét elvarázsolja formabontó és egyedülálló előadásával hazai közönségét.

 

Nemzetközi Népzenei Fesztivál
Időpont: március 26.
Helyszín: Csorvás

Csorvás e rendezvényével Bartók Bélára emlékezik. A neves zeneszerző rokonai nyugszanak Csorváson. A fesztiválon népdal-csoportok mutatkoznak be, és mérik össze zenei tudásukat. A rendezvény színvonalát hangverseny emeli, ami a zeneértők és - kedvelők számára biztosít zenei élményt.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL